Tot mai multe persoane sunt preocupate de îmbunătățirea aspectului danturii prin diverse proceduri estetice. Traian Comănescu, medic stomatolog, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 9, din sezonul 6, la MediCOOL. Află ce este stomatologia estetică.
Traian Comănescu a vorbit despre procedurile folosite în stomatologia estetică și a explicat cum se aplică acestea pentru a obține un aspect mai plăcut al danturii. De asemenea, a menționat câteva detalii legate de activitatea sa.
Ce este stomatologia estetică
Stomatologia estetică se referă la metodele de înfrumusețare aplicate la nivelul danturii. Cu mult timp în urmă, estetica dentară includea doar folosirea fațetelor și coroanelor dentare. O dată cu creșterea cerințelor în rândul populației, noțiunea de estetică dentară a intrat inclusiv în chirugie, ortodonție și în aspectele care privesc fațetele și coroanele dentare.
,,Până acum ceva timp, pacientul se mulțumea cu funcționalitatea lucrărilor, în sensul că el era mulțumit dacă putea să mestece și să se alimenteze fără să aibă probleme. Partea estetică era mai puțin importantă. În ultima perioadă, odată cu online-ul care ne acaparează din ce în ce mai mult, oamenii au început să pună accent și pe partea estetică. De exemplu, înainte se puneau și dinți metalici. În ultimii 5 ani cred că nu am făcut nicio coroniță de genul acesta.” – Traian Comănescu, medic stomatolog
Gingivoplastie
Procesul care cauzează “gummy smile” este o hiperplazie gingivală. Gingia ocupă o treime din suprafața coroanei dintelui. Multe persoane consideră acest aspect deficitar, astfel că încep să caute soluții. Printr-o manoperă chirurgicală relativ simplă de gingivoplastie, se excizează 1-2 milimetri de gingie ca dintele să apară la o dimensiune reală. În acest mod, se obține un efect estetic major.
-În chirurgia dentară ce se poate face în zona estetică?
-Există persoane care au “gummy smile”. În momentul în care zâmbesc, se vede o zonă foarte mare din gingie. Se observă un dinte foarte micșorat dimensional, dar în contrapondere cu o suprafață foarte mare de gingie.
Dacă te întrebi ce este stomatologia estetică, reține că gingivoplastia se realizează sub anestezie, de aceea pe parcursul intervenției, persoana nu simte durere. După procedură, poate simți seara o senzație de disconfort, care poate fi controlată cu ajutorul medicației.
Îngroșarea grosimii gingiei
În implantologie există situații în care după punerea unui implant, la o distanță de câțiva ani, se poate retrage osul. Schimbările afectează aspectul implantului, osului și gingiei. Gingia rămâne pe suprafața osului. Când osul se resoarbe, implantul vine în contact cu gingia. Deoarece implantul are culoarea titanului metalic, acesta schimbă culoarea gingiei.
Dacă vrei să reții ce este stomatologia estetică, amintește-ți culoarea unei gingii sănătoase, care este un roz luminos. În momentul în care se suprapune peste un material metalic, capătă o nuanță de roz foarte închis. Când persoana zâmbește, se vede restul gingiei roz și zona implantului se vede puțin închisă la culoare.
În această situație, se poate îngroșa grosimea gingiei. Pentru această interveție se poate lua țesut conjunctiv din altă zonă și se poate aplica o grefă gingivală. Când se îngroașă structura, culoarea se îmbunătățește deoarece se atenuează culoarea metalică de suprafață.
Tratament ortodontic prin aparate dentare linguale
În ortodonție, se folosesc frecvent aparate dentare pentru a îndrepta dinții. Există multe persoane care au nevoie de tratament ortodontic, dar îl amână deoarece consideră că aparatul dentar clasic este inestetic și provoacă disconfort din cauza părților sale componente, care includ sârme și brecheți din inox de culoare metalică.
Odată ce afli ce este stomatologia estetică, gândește-te că în cazul aparatelor dentare, există două variante. Aparatele montate pe fața dinților, în exterior, trag de dinți pentru a-i imobiliza.
Unele aparate se montează pe fața linguală sau palatinală spre interior. Aparatele pe partea interioară a dinților îi împing și au o eficiență mai redusă. Purtarea acestora durează mai mult timp pentru că este mai ușor să se tragă de dinți decât să fie împinși, dar au un aspect mai estetic. În același timp, pot crea un disconfort minim până când te obișnuiești cu acestea.
Tratament ortodontic prin gutiere
Odată ce afli ce este stomatologia estetică, ia în considerare că pentru îndreptarea dinților se poate folosi tratamentul ortodontic prin gutiere. Această metodă a apărut în România în ultimii 4-5 ani. În prealabil, persoanei i se face o tomografie computerizată, care scanează și produce un set de fotografii.
Rezultatele intră într-un soft pentru informații, iar softul respectiv anticipează mișcarea dinților până se ajunge la rezultatul final. Practic, softul arată cu exactitate în fiecare săptămână în ce punct trebuie să fie dinții respectivi. Pentru acest tratament, ți se asigură o nouă gutieră în fiecare săptămână.
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.