Ce sunt electroliții. Funcțiile pe care le îndeplinesc în organism

Publicat: 5 iunie 2024, 08:08

Electroliții ocupă un rol esențial în mai multe procese corporale, de aceea este important să-ți asiguri un aport adecvat. Dezechilibrul acestor substanțe în organism poate ridica mai multe efecte adverse. Află ce sunt electroliții.

Termenul de electrolit se referă la particulele care poartă o sarcină electrică pozitivă sau negativă. În nutriție, termenul denumește mineralele esențiale prezente în sânge, transpirație și urină. Când aceste minerale se dizolvă într-un fluid, formează electroliți. Aceștia se împart în ioni pozitivi sau negativi și fac parte din procesele metabolice.

Ce sunt electroliții

Printre electroliții prezenți în organismul uman se regăsesc: potasiu, magneziu, calciu, sodiu, clorură, fosfat și bicarbonat. Acești electroliți îndeplinesc un rol necesar pentru diferite procese din organism. Printre acestea se numără: funcționarea optimă a nervilor și a mușchilor, menținerea echilibrului acido-bazic și asigurarea unei hidratări optime.

Electroliții au un rol esențial în funcționarea mai multor aspecte ale corpului uman. Cea mai eficientă modalitate de a-i obține este prin intermediul unei alimentații echilibrate și sănătoase. Aceasta poate include alimente și băuturi bogate în electroliți. Printre acestea se pot regăsi: sare de masă, brânză, avocado, banane, cartofi dulci, semințe, nuci și produse lactate.

Asigură hidratare optimă

Electroliții, în special sodiul, ajută la menținerea echilibrului fluidelor prin osmoză, potrivit Healthline. Osmoza este un proces prin care apa trece prin peretele membranei celulare de la o soluție diluată către o soluție mai concentrată. Aceasta crește concentrația de electroliți din apă. Astfel, previne umplerea sau micșorarea celulelor din cauza deshidratării.

Echilibrează nivelurile interne ale pH-ului

Dacă te întrebi ce sunt electroliții, ia în considerare că pentru a rămâne sănătos, corpul trebuie să-și regleze pH-ul intern. De regulă, pH-ul măsoară cât de acidă sau alcalină este o soluție. Menținerea unui echilibru optim de electroliți are un rol fundamental pentru reglarea pH-ului din sânge.

Contribuie la combaterea bolilor

Orice creează pierderi excesive de lichide poate duce la pierderea electroliților. În această categorie poate intra: transpirația, diareea, vărsăturile, urinarea frecventă, deshidratarea, unele stări de cauzate de boli și utilizarea anumitor medicamente. Poți înlocui aceste pierderi dacă alegi să consumi o băutură cu electroliți, cum ar fi supa de oase sau unele sucuri, conform Real Simple.

Mențin funcționarea sistemului nervos

Când vrei să știi ce sunt electroliții, gândește-te că creierul tău trimite semnale electrice prin celulele nervoase pentru a comunica cu celulele din corp. Acestea sunt generate de modificări ale sarcinii electrice ale membranei celulelor nervoase.

Mișcarea electrolitului de sodiu determină modificări prin membrana celulelor nervoase. Acesta declanșează o reacție în lanț deoarece mișcă mai mulți ioni de sodiu și modifică încărcătura de-a lungul lungimii axonului celulei nervoase.

Susțin contracția musculară

Calciul electrolitic este necesar pentru contracția musculară. Permite fibrelor musculare să alunece împreună și să se miște una peste alta pe măsură ce mușchiul se scurtează și se contractă. Odată ce afli ce sunt electroliții, reține că magneziul are un rol major în acest proces, astfel încât fibrele musculare să poată aluneca spre exterior, iar mușchii să se poată relaxa după contracție.

Pentru a-ți asigura un aport optim, poți include alimente bogate în magneziu în dietă, cum ar fi: leguminoase, cereale integrale, pește gras, avocado, nuci, tofu, semințe, pește, banane și avocado.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului de cireșe asupra sănătății. Cum îți pot îmbunătăți funcțiile organismului
Efectele consumului de cireșe asupra sănătății. Cum îți pot îmbunătăți funcțiile organismului
Cum te pot ajuta suplimentele de colagen. Ce beneficii pot aduce pentru sănătate
Cum te pot ajuta suplimentele de colagen. Ce beneficii pot aduce pentru sănătate
Metode de înfrumusețare tradiționale vs. metode de înfrumusețare dermatologice. Cum se pot completa cele două abordări
Metode de înfrumusețare tradiționale vs. metode de înfrumusețare dermatologice. Cum se pot completa cele două abordări
PARTENERI