Ce se întâmplă dacă dormi cu televizorul aprins. Cum îți afectează sănătatea acest obicei

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 13 martie 2024, 07:11

Dacă ți se întâmplă des să adormi seara în timp ce te uiți la filme sau la emisiunea preferată, ar trebui să renunți la acest obicei pentru a te bucura de un somn odihnitor și sănătos. Află la ce riscuri te expui atunci când dormi cu televizorul aprins seară de seară.

Reclamă

Multe persoane spun că adorm mai ușor dacă stau în pat cu televizorul pornit. Cu toate acestea, medicii spun că nu este o idee bună să facem un obicei din asta dacă vrem să ne bucurăm de un somn bun. 

Privitul la televizor este o activate pasivă, mai relaxantă decât altele precum folosirea rețelelor sociale sau jucatul pe calculator. Totuși, dacă alegi să te uiți la un film de groază sau de acțiune înainte de culcare, nivelul de adrenalină din organism crește și te va împiedica să adormi. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În cadrul unui studiu, cercetătorii au observat că persoanele care obișnuiesc să se uite la televizor înainte de culcare nu au dormit mai puțin. În schimb, durata somnului este mai scurtă în cazul celor care folosesc telefonul sau tableta aproape de ora de culcare. Totuși, chiar dacă televizorul este mai puțin dăunător decât telefonul, el afectează calitatea somnului și poate favoriza anumite probleme de sănătate. 

Ce se întâmplă dacă dormi cu televizorul aprins

Toate ecranele, inclusiv televizoarele, telefoanele și tabletele, emit lumină albastră, iar aceasta poate afecta ritmul circadian al corpului, potrivit Sleep Advisor. Acest tip de lumină poate fi problematic înainte de somn din mai multe motive:

Reclamă

Inhibă secreția de melatonină

Acest hormon produs de epifiză, o glandă situată între cele două emisfere cerebrale, ajută la inducerea și menținerea somnului. De aceea, el este cunoscut și ca hormonul somnului. Melatonina este eliberată în mod natural în sânge seara, odată cu lăsarea întunericului. Nivelul maxim se atinge chiar înainte de adormire, apoi scade treptat spre dimineață.

Melatonina semnalează corpului că e timpul să se pregătească pentru somn. Dacă ai obiceiul să dormi cu televizorul aprins, lumina albastră pe care o emite va suprima producția ei.

Are efect stimulant pentru creier

Lumina albastră stimulează producția unor hormoni responsabili de starea de alertă în timpul zilei: cortizolul, adrenalina și serotonina. Împreună, acești hormoni mențin un nivel crescut de energie. 

Reclamă

Lumina albastră are cel mai puternic efect stimulant, urmată de lumina albă (lumina zilei). În schimb, lumina roșie nu are niciun impact asupra ritmului circadian, iar lumina galbenă și cea portocalie au un impact minim. Prin urmare, este important să eviți expunerea la lumină albastră și albă seara, înainte de culcare. Dacă ai totuși nevoie de lumină noaptea, folosește o sursă de lumină roșie, galbenă sau portocalie.

Inhibă somnul profund

Dacă dormi cu televizorul aprins și rămâne pornit pe tot parcursul nopții, expunerea constantă la lumina albastră te va împiedica să intri complet în stadiile profunde ale somnului. Somnul profund sau somnul cu unde lente (non-REM) este o etapă extrem de importantă pentru sănătatea și bunăstarea noastră. El are mai multe roluri vitale:

  • face posibilă recuperarea fizică, deoarece în această etapă are loc repararea țesuturilor și consolidarea mușchilor;
  • ajută la întărirea sistemului imunitar;
  • contribuie la consolidarea memoriei și la procesarea informațiilor învățate pe parcursul zilei;
  • este implicat în reglarea metabolismului și a greutății corporale;
  • restabilește nivelul de energie și resursele cognitive.

Când ne expunem la lumină albastră, corpul crede că este momentul să elibereze cortizol, iar acest hormon împiedică intrarea în etapa de somn profund. Chiar și o cantitate mică de lumină este suficientă pentru a activa creierul și a împiedica relaxarea completă și odihna profundă, conform specialiștilor Sleep Advisor.

Crește riscul de boli cronice

Obiceiul de a dormi cu televizorul aprins poate contribui la mai multe probleme de sănătate. Expunerea la lumină pe parcursul nopții poate afecta capacitatea organismului de a secreta insulină în mod corespunzător. Acest lucru poate crește riscul de rezistență la insulină, diabet și alte probleme cardiometabolice.

Un studiu publicat de JAMA Internal Medicine în 2019 a constatat că dormitul cu o sursă de lumină artificială aprinsă, cum ar fi cea provenită de la televizor, crește riscul de obezitate. Cercetătorii au observat că riscul s-a menținut crescut chiar dacă participanții la studiu nu s-au confruntat cu o scădere a duratei sau calității somnului.

Așadar, chiar dacă simți că te odihnești foarte bine când dormi cu televizorul aprins, acest obicei ți-ar putea afecta totuși sănătatea pe termen lung.

În concluzie, deși privitul la televizor înainte de culcare este o activitate pasivă care te poate ajuta să te relaxezi, riști să ai un somn neodihnitor. De aceea, ar fi mai bine să:

  • aloci timp acestei activități mai devreme seara;
  • închizi televizorul cu cel puțin o oră înainte de culcare;
  • încerci sunetele albe (sau zgomotul alb) dacă ai nevoie de zgomot de fundal pentru a adormi. Acestea efect liniștitor;
  • reduci luminozitatea ecranului sau să porți ochelari de protecție cu filtru de lumină albastră dacă nu poți renunța la televizor înainte de culcare;
  • setezi oprirea automată după un număr de ore ca să nu te expui luminii pe toată durata nopții.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
articol cu video
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Reclamă
PARTENERI
icon