Ce să mănânci înainte să donezi sânge și imediat după procedură

Publicat: 23 ianuarie 2025, 07:18

Înainte de a dona sânge, este întotdeauna recomandat să mănânci pentru a menține stabil nivelul glicemiei și a preveni senzațiile de amețeală sau leșinul. Anumite alimente sunt foarte benefice înainte de donare, însă altele pot afecta calitatea sângelui. Află ce să mănânci înainte să donezi sânge, dar și ulterior, pentru a susține recuperarea organismului. 

Donarea de sânge nu este un proces dificil, dar implică anumite cerințe și etape. Regulile sunt menite să asigure atât siguranța donatorului, cât și calitatea sângelui donat. O etapă foarte importantă în procesul de donare este pregătirea pentru procedură. 

O pregătire corectă poate preveni disconfortul în timpul donării și poate susține recuperarea rapidă și ușoară ulterior. Alimentația echilibrată, hidratarea optimă și odihna suficientă pot face ca această experiență să fie una pozitivă atât pentru tine, cât și pentru cei care vor beneficia de sângele tău.

De ce contează alimentația când donezi sânge

Pentru o donare sigură și eficientă, ocupă un rol esențial să mănânci și să te hidratezi corespunzător înainte. Donarea de sânge pe nemâncate nu este recomandată de medici, deoarece poate duce la efecte adverse în timpul sau ulterior procedurii.

Dacă nu mănânci înainte, nivelul glicemiei poate scădea și riști să te confrunți cu senzații de amețeală sau să-ți pierzi conștiența în timpul donării sau după. Alimentația menține glicemia la un nivel stabil, potrivit NHS Blood and Transplant, serviciul național de transfuzii de sânge din Anglia. 

În ziua anterioară donării, mănâncă și consumă lichide la intervale normale, ca de obicei. În ziua procedurii, consumă o masă ușoară și echilibrată cu două-trei ore înainte. Dacă recoltarea este programată dimineața, poți bea o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume și fructe, potrivit recomandărilor Centrului de Transfuzie Sanguină București

Ce să mănânci înainte să donezi sânge

La fiecare donare de sânge sau trombocite, se efectuează o hemoleucogramă și se verifică nivelul hemoglobinei și glicemiei. Hemoglobina este o proteină care transportă oxigenul din plămâni către restul corpului și dioxidul de carbon înapoi către plămâni pentru a fi eliminat. Dacă nivelul acesteia se menține prea scăzut, nu vei putea dona în ziua respectivă. 

Fierul este esențial pentru producerea hemoglobinei, iar consumul de alimente care conțin acest mineral ajută organismul să mențină un nivel optim de hemoglobină. Carența de fier poate duce la scăderea acestuia, provocând anemie. 

Pentru a te asigura că donarea de sânge va decurge în condiții optime, consumă alimente bogate în fier. Cele mai bune surse sunt:

  • carnea roșie (de preferat, slabă);
  • carnea albă (de pui și curcan);
  • peștele și fructele de mare;
  • leguminoasele (fasole uscată, mazăre, linte, năut);
  • spanacul și alte legume cu frunze verzi (broccoli, kale)
  • nucile și semințele;
  • fructele uscate (stafide, caise uscate, prune uscate);
  • cerealele integrale.

Pentru a susține nivelul de hemoglobină, consumă aceste alimente bogate în fier cu câteva zile înainte de a merge la donare. Vitamina C îmbunătățește absorbția acestui mineral. Citricele, ardeiul gras, broccoli și fructele de pădure sunt surse foarte bune de vitamina C.

Unele alimente și băuturi împiedică absorbția fierului. Se recomandă evitarea consumul excesiv de ceai, cafea și lactate imediat după mesele bogate în fier. 

Pe lista de alimente contraindicate înainte de donarea de sânge se află și alimentele prăjite, produsele fast-food, chipsurile și orice alte alimentele grase. Acestea pot afecta calitatea plasmei.

De ce nu ai voie să consumi alcool

O bună hidratare face procesul de donare mai ușor și mai confortabil. De aceea, se recomandă consumul unei cantități cât mai mari de lichide înaintea procedurii. Însă, nu toate băuturile sunt recomandate. 

Alcoolul poate pune în pericol atât sănătatea donatorului, cât și pe cea a persoanei care va primi sângele donat. Acesta are mai multe efecte negative: 

  • Deshidratează organismul. Alcoolul are efect diuretic și poate provoca scăderea tensiunii arteriale, crescând riscul de senzație de amețeală, stări de slăbiciune sau leșin în timpul sau după donare. Ca urmare a deshidratării, sângele devine mai vâscos, ceea ce îngreunează procesul de recoltare și afectează calitatea plasmei;
  • Scade glicemia. Hipoglicemia se manifestă prin stări de slăbiciune, transpirații și senzații de amețeală. În formele severe, poate duce la comă hipoglicemică, o situație care poate pune viața în pericol;
  • Afectează calitatea sângelui donat. Metabolizarea alcoolului poate produce toxine precum acetaldehida, care pot fi periculoase pentru persoanele vulnerabile ce beneficiază de transfuzii;
  • Afectează nivelul unor nutrienți. Alcoolul interferează cu absorbția fierului și vitaminelor din complexul B, care sunt necesare pentru producerea celulelor sanguine.

Este recomandat să eviți alcoolul cu cel puțin 24 de ore înainte de a merge la donare, dar și ulterior, pentru a nu încetini recuperarea organismului. 

Ce să mănânci după ce donezi sânge

Pentru a avea o experiență sigură și confortabilă, este important să știi ce să mănânci înainte să donezi sânge, dar și ulterior. Donarea scade volumul de sânge din corp, iar organismul trebuie să înlocuiască rapid celulele sanguine pierdute. Fierul ajută la producerea rapidă de globule roșii noi și de hemoglobină. Pentru a preveni stările de oboseală și slăbiciune după ce ai donat sânge, continuă să consumi alimente bogate în fier și vitamina C în următoarele zile.

Proteinele sunt un alt nutrient esențial pentru recuperarea după această procedură. Acestea ajută la regenerarea țesuturilor și la producerea de celule noi. Carnea, ouăle, lactatele, tofu, nucile și semințele oferă surse foarte bune de proteine.

După donarea de sânge, organismul trebuie să producă rapid globule roșii noi. Acidul folic (vitamina B9) și vitamina B12 ocupă roluri esențiale în producerea celulelor sanguine, iar un aport adecvat accelerează acest proces și poate preveni anemia. 

Surse de acid folic sunt:

  • legumele cu frunze verzi;
  • leguminoasele;
  • citricele;
  • cerealele fortificate. 

Vitamina B12 poate fi asigurată din:

  • carne;
  • pește și fructe de mare;
  • lactate;
  • ouă. 

Hidratarea este, de asemenea, importantă după donare, pentru a înlocui lichidele pierdute. Bea cel puțin unul-două pahare cu apă imediat după procedură pentru a preveni deshidratarea. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Care sunt simptomele lipsei de fier la femei. Cum este afectat organismul 
Care sunt simptomele lipsei de fier la femei. Cum este afectat organismul 
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicamente interzise cu alcool. Ce se întâmplă dacă iei pastile și bei alcool
Medicamente interzise cu alcool. Ce se întâmplă dacă iei pastile și bei alcool
PARTENERI