Numărul cazurilor de demență la persoane cu vârste peste 55 de ani s-a dublat. În cadrul realizării unui studiu, oamenii de știință au monitorizat evoluția acestei tulburări neurologice în rândul populației. Monitorizarea s-a desfășurat pe parcursul a câteva decenii.
Riscul de a suferi de demență după depășirea vârstei de 55 de ani este de 42%. Acesta procent este aproximativ dublu față de riscul identificat în studiile anterioare. În cazul persoanelor care trec de vârsta de 75 de ani, riscul pe viață crește peste 50%.
Numărul cazurilor de demență la persoane cu vârste peste 55 de ani s-a dublat
Studiul a fost publicat în Nature Medicine. Pe parcursul său au fost analizate datele colectate din Atherosclerosis Risk in Communities Neurocognitive Study. Monitorizarea efectuată în acest studiu anterior a început în 1987. Acesta a vizat sănătatea vasculară și cognitivă a 16.000 de adulți.
Pe lângă dublarea procentelor de demență, s-a observat că femeile s-au confruntat cu un risc de 48%. Spre deosebire de acestea, bărbații au avut un risc de 35%. Începând cu vârsta de 85 de ani, riscul pe parcursul vieții în rândul femeilor devine mai ridicat decât în cazul bărbaților. În acest caz, oamenii de știință sunt de părere că această caracteristică are la bază faptul că femeile trăiesc mai mult, potrivit WebMD.
„Rezultatele studiului nostru prognozează o creștere dramatică a poverii cauzate de demență în Statele Unite în următoarele decenii, unul din doi americani fiind de așteptat să se confrunte cu dificultăți cognitive după vârsta de 55 de ani.” a explicat Josef Coresh, investigator principal al studiului, epidemiolog și director fondator al Optimal Aging Institute at NYU Langone, conform FoxNews.
În urma analizei datelor colectate pe parcursul cercetării, se estimează că numărul de adulți din Statele Unite ale Americii, care poate dezvolta demență, se poate dubla. Acesta poate crește anual de la aproximativ 514.000 în 2020 la aproximativ 1 milion în 2060.
O anumită genă poate favoriza riscul de demență
S-a mai descoperit că riscul de demență este mai ridicat în rândul persoanelor care au o variantă a genei APOE4. Această genă se poate asocia cu boala Alzheimer cu debut tardiv. În plus, lucrarea științifică sugerează că aceleași intervenții folosite pentru a preveni riscul de boli de inimă pot preveni sau încetini dezvoltarea demenței.
„Boom-ul populației în așteptare în cazurile de demență pune provocări semnificative pentru factorii de decizie în domeniul sănătății, în special, care trebuie să-și reorienteze eforturile asupra strategiilor de a minimiza severitatea cazurilor de demență, precum și asupra planurilor de a oferi mai multe servicii de îngrijire medicală pentru cei cu demență”. a mai completat J. Coresh.
Echipa de cercetători este de părere că înțelegerea riscului de a suferi de demență pe parcursul vieții poate aduce informații pentru planificarea aspectelor asociate sănătății publice. În același timp, poate crește implicarea pacienților în adoptarea unor metode de prevenție.
De asemenea, apariția simptomelor de demență poate fi influențată de mai mulți factori asociați stării de sănătate. De exemplu, un studiu efectuat pe 9.846 de adulți aflați la o vârstă mai înaintată sugerează că fluctuațiile nivelurilor de colesterol din organism pot crește riscul de demență cu 60%.