Unul dintre cele mai frecvente și mai agresive cancere va putea fi diagnosticat simplu și rapid cu ajutorul unui test de sânge. Cancerul colorectal afectează tot mai mulți tineri și este depistat adesea în stadii avansate. Află ce acuratețe are analiza de sânge pentru screeningul cancerului colorectal și când se recomandă.
După cancerul pulmonar, cancerul colorectal este a doua cauză de deces prin cancer. Unul dintre motive este depistarea în stadii avansate, când terapiile disponibile au o eficiență limitată. Screeningul regulat, mai exact testarea periodică în absența unor simptome, ocupă un rol major pentru detectarea cancerului în stadii timpurii.
Analiza de sânge pentru screeningul cancerului colorectal
Cancerul colorectal grupează cancerul de colon și de rect. În România, este cel mai diagnosticat cancer din perspectiva numărului de cazuri, arată datele GLOBOCAN din 2022. GLOBOCAN este o bază de date globală realizată sub egida Organizației Mondiale a Sănătății.
Pentru cancerul colorectal, testul de screening recomandat în prezent este colonoscopia. Această investigație este considerată „standardul de aur”, dar creează disconfort și anxietate, motiv pentru care multe persoane o evită.
Depistarea cancerului colorectal în stadiu timpuriu va fi mult mai ușoară de acum. Un test de sânge simplu și rapid poate depista cu o acuratețe ridicată acest tip de cancer.
Screeningul cancerului colorectal devine mult mai ușor
Analiza pentru screeningul cancerului colorectal se numește Shield, a fost dezvoltat de compania de biotehnologie Guardant Health, cu sediul în Palo Alto, California, și a fost autorizat recent de Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA). Noul test detectează în sânge ADN-ul tumoral circulant (ctDNA), care este eliberat de celulele canceroase.
Autorizarea urmează unui studiu clinic amplu care a inclus 20.000 de adulți cu risc mediu de cancer colorectal investigați în paralel prin colonoscopii. Rezultatele acestuia au fost publicate în The New England Journal of Medicine în luna martie. Iată cele mai importante date obținute:
- Acuratețea testului în depistarea cancerului colorectal a fost de 83%. Cu alte cuvinte, din 100 de persoane cu cancer colorectal, testul a identificat corect 83 de cazuri;
- În aproximativ 10% din cazuri, testul a oferit un rezultat fals pozitiv la persoane care nu aveau cancer colorectal sau polipi;
- Testul a detectat doar 13% dintre polipii colonici sau rectali în stadiu avansat, cu rată mare de malignizare.
Când se recomandă testarea
Testul Shield este indicat ca analiză de screening persoanelor cu vârsta de minim 45 de ani care au un risc mediu pentru această boală, a spus Michael Weist, purtătorul de cuvânt al companiei de biotehologie care a dezvoltat testul, într-un interviu pentru Fox News Digital. Producătorul recomandă efectuarea analizei la un interval de trei ani.
Testul Shield, singurul test de sânge disponibil în prezent pentru screeningul cancerului colorectal, va fi disponibil comercial în SUA până în toamna acestui an.
„Testul… probabil va fi mai atrăgător pentru persoanele care nu au fost niciodată testate sau nu au fost testate recent”, a declarat pentru Fox News Digital dr. Robert Smith, doctor în științe și vicepreședinte senior al Early Cancer Detection Science dn cadrul American Cancer Society, care nu este afiliat cu Guardant Health.
Principalul avantaj al testului Shield este că poate fi efectuat în timpul unei programări obișnuite la medic și nu necesită o pregătire prealabilă sau o zi liberă de la muncă.
„Comparativ cu colonoscopia, este mai simplu și mai puțin consumator de timp. Oferă posibilitatea de a detecta cancerul colorectal la persoanele care nu respectă recomandările de screening, sunt asimptomatice și dispuse să facă acest test pe baza preferinței, comodității sau ambelor”, a spus dr. Smith.
Cu toate acestea, noua analiză pentru screeningul cancerului colorectal nu înlocuiește necesitatea efectuării unei colonoscopii pentru confirmarea diagnosticului. „Este important să înțelegem că un test de screening pozitiv pentru cancerul colorectal nu este complet până când pacientul nu a făcut o colonoscopie”, a subliniat medicul.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.