Ce efecte are bicarbonatul de sodiu asupra dinților. Mituri despre frumusețe

Publicat: 28 septembrie 2023, 06:03

Printre cele mai populare mituri despre frumusețe sunt cele care vizează aspectul danturii. Iulia Iliescu, stomalog, a fost invitata doctorului Mihail Pautov în a cincea ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află ce efecte are bicarbonatul de sodiu asupra dinților.

Iulia Iliescu și Mihail Pautov au prezentat modul în care bicarbonatul de sodiu poate acționa asupra dinților, ce efecte poate avea dacă îl folosești și cum poate afecta smalțul.

Ce efecte are bicarbonatul de sodiu asupra dinților

În cadrul unui experiment asupra unor dinți îngălbeniți, murdari și pătați, se poate vedea clar acțiunea bicarbonatului de sodiu. De obicei, oamenii obișnuiesc să frece suprafețele în totalitate cu degetul sau cu periuța de dinți. Iar după aceea îndepărtează stratul de bicarbonat. Pentru scurt timp, dinții se pot albi ușor, însă în continuare pot rămâne pete.

,,Bicarbonatul nu albește dinții. El îndepărtează biofilmul sau petele care se pun pe suprafața dintelui. E un proces mecanic, nu pătrunde în dinte și nu-l albește. Dintele revine la culoarea naturală pe care o are.” – Iulia Iliescu, stomatolog

Supoziția multor persoane pornește de la culoarea albă a bicarbonatului de sodiu. Acestea cred că poate fi absorbit cumva în smalț, iar smalțul poate începe să se albească.

Dacă te întrebi ce efecte are bicarbonatul de sodiu asupra dinților, ia în considerare faptul că este abraziv, ceea ce-i poate face pe mulți să susțină această idee. Aceștia consideră că din moment ce este abraziv și freacă insistent dinții, aceștia pot căpăta culoarea albă pe care vor s-o obțină.

Practic, bicarbonatul de sodiu acționează ca un fel de scrub pentru dinți. Poate îndepărta petele care se curăță mai greu cu periuța de dinți. În același timp, zgârie dintele și poate să distrugă smalțul care se va recolora și mai mult. De aceea, este un mit fals.

La ce se folosește bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un compus chimic folosit în mai multe aplicații casnice. Acesta se adaugă în compoziția pâinii și prăjiturilor, deoarece are proprietăți ce susțin dospirea. Astfel, sprijină creșterea aluatului.

Bicarbonatului de sodiu poate fi foarte eficient în eliminarea respirației urât mirositoare. Halitoza este cauzată de eliberarea de acid din resturile alimentare rămâse prinse între dinți. Bicarbonatul de sodiu contribuie la echilibrarea nivelului de aciditate din gură. De aceea poate ameliora mirosul neplăcut.

În plus, poate trata rănile dureroase care pot apărea la nivelul gurii, conform Boyett Family Dentistry. Acizii din gură le pot irita și agrava. În schimb, bicarbonatul de sodiu poate neutraliza aciditatea și poate ameliora durerea.

De asemenea, când te întrebi ce efecte are bicarbonatul de sodiu asupra dinților, gândește-te că se utilizează în prepararea pastelor de dinți. Acestea se prepară cu ajutor unor concentrații foarte mici, în combinație cu fluor și alte ingrediente.

Totodată, este important să reții că folosirea bicarbonatului de sodiu pentru a te spăla pe dinți poate avea efecte adverse. Poate deteriora smalțul, ceea ce poate face ca dinții să devină mai sensibili decât ar trebui să fie la temperaturile calde sau reci și să devină mai predispuși la formarea cariilor. În plus, poate cauza un periaj mai dureros.

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
PARTENERI