Antena

Cât de indicat e să bei cafea când ești răcit sau ai gripă? Ce spun specialiștii

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 1 noiembrie 2023, 07:27

Când organismul tău luptă cu o infecție respiratorie, consumul de cafea poate să complice evoluția bolii. Cu toate acestea, poți să bei cafea când ești răcit sau ai gripă, dar nu oricând și în orice cantitate. Află care sunt excepțiile și cât de indicat e să bei cafea când ești răcit sau ai gripă.

Reclamă

Băuturile calde sunt un remediu foarte bun în afecțiunile respiratorii cum sunt răceala și gripa. Ele pot ajuta la atenuarea unor simptome precum nasul înfundat, tusea, durerea în gât și frisoanele, susține un studiu publicat în revista Rhinology. În plus, băuturile calde au un efect reconfortant atunci când suntem răciți – ne oferă o senzație de bine și alinare. 

Cât de indicat e să bei cafea când ești răcit sau ai gripă?

Cu toate acestea, când vine vorba de cafea, nu este întotdeauna cea mai bună opțiune de băutură caldă, însă nici nu este total contraindicată.  

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Poate afecta odihna și refacerea organismului

Cafeaua are efect energizant, combate somnolența și crește concentrarea. Tocmai aceste beneficii îi determină pe băutorii de cafea să apeleze la ea când sunt bolnavi. 

Dacă răceala îți dă o stare de oboseală și slăbiciune, dar te simți totuși suficient de bine pentru a merge la muncă sau la școală, o ceașcă de cafea când ești răcit poate fi doza de energie de care ai nevoie. Ea te poate ajuta să reziști peste zi, fără să afecteze evoluția bolii. 

Reclamă

Pe de altă parte, organismul are nevoie de odihnă atunci când luptă cu o infecție, iar cafeaua te ține treaz. „Natura stimulantă a cafeinei poate fi contraproductivă, pentru că, atunci când te confrunți cu o infecție virală, unul dintre lucrurile de care ai cu adevărat nevoie este să te odihnești bine”, a explicat pentru publicația HuffPost dr. Susan Hassig, profesor de epidemiologie la Universitatea Tulane, din New Orleans, SUA. 

Odihna ajută la refacerea organismului, iar cafeaua afectează durata și calitatea somnului. Același lucru este valabil și în cazul băuturilor energizante, care adesea conțin mai multă cofeină decât o ceașcă de cafea, mai spune dr. Susan Hassig.

Cu toate acestea, „este în regulă să bei o ceașcă de cafea, dar neapărat în prima jumătate a zilei, dacă acest lucru te ajută să eviți durerile de cap cauzate de lipsa cofeinei sau să te pui în mișcare, dar ar trebui să o consumi cu moderație din cauza efectelor stimulante ale cafeinei și trebuie să te odihnești atunci când ești bolnav”, recomandă specialistul. 

Reclamă

Consumul de cafea când ești răcit poate cauza deshidratare

Cofeina are efect diuretic, ceea ce înseamnă că stimulează eliminarea apei și sărurilor minerale din organism. Acest lucru poate avea ca efect secundar deshidratarea. Totuși, studiile arată că persoanele care beau în mod regulat cantități moderate de cafea (însemnând 2-3 cești pe zi) nu se confruntă cu această problemă. Organismul lor se obișnuiește cu efectul diuretic al cafelei și nu le afectează echilibrul hidroelectrolitic.

Deshidratarea poate fi o problemă pentru cei care nu sunt obișnuiți cu cofeina și consumă multă deodată. Prin urmare, dacă nu bei cafea în mod obișnuit, nu este o idee bună să o consumi în cantitate mare când ești răcit sau ai gripă. 

Hidratarea adecvată este importantă în gestionarea gripei și răcelilor. Ea ajută sistemul imunitar să funcționeze eficient și poate atenua simptome precum:

  • durerea în gât;
  • gâtul uscat;
  • tusea seacă;
  • congestia nazală, prin subțierea și facilitarea eliminării mucusului din căile respiratorii.

Consumul de lichide este cu atât mai important dacă ai o infecție respiratorie severă, cum ar fi o gripă care provoacă vărsături sau diaree. În astfel de cazuri, este de preferat să eviți cafeaua și să alegi lichide care hidratează, cum sunt:

  • apa;
  • băuturile rehidratante pentru sportivi;
  • sucurile de fructe diluate.

Consumul de cafea când ești răcit poate agrava diareea și voma

Cafeaua are efect laxativ, iar la unele persoane, ea stimulează producția de acid gastric și este iritantă pentru stomac. Dacă ai o infecție respiratorie ușoară, riscurile consumului de cafea sunt reduse. În schimb, el poate deveni o problemă dacă ai simptome digestive, cum sunt voma și diareea.

„Unele dintre aceste infecții, nu atât de mult răceala, cât gripa, provoacă uneori și simptome gastrointestinale, și perturbarea întregului sistem (n.r. – digestiv), de la stomac până la intestin, nu este o idee bună”, susține dr. Susan Hassig. Prin urmare, dacă te confrunți cu tulburări de tranzit intestinal sau dacă ai avut în trecut probleme digestive de la consumul de cafea, ar fi de preferat să eviți cafeaua cât timp ești bolnav. 

În concluzie, nu trebuie să renunți complet la cafea când ești răcit sau ai gripă, cu excepția situațiilor în care ai simptome severe sau probleme digestive. În astfel de cazuri, ar fi de preferat să consumi băuturi care hidratează mai bine și nu au efect iritant.

„Este foarte important să-ți menții un nivel bun de hidratare, dar apa simplă sau sucurile naturale de fructe sunt cel mai bun mod de a face acest lucru. Apa este, de fapt, cea mai bună opțiune, deoarece furnizează organismului lucrul de care are cea mai mare nevoie, adică lichide pentru a contracara boala”, mai spune dr. Susan Hassig.

Ceaiurile calde din plante și supa caldă sunt alte băuturi bune de consumat când ești bolnav. Ceaiurile cu cofeină, cum este ceaiul verde, sunt tolerate mai ușor de stomac decât cafeaua. Ele pot fi o alternativă atnci când vrei să te energizezi fără să bei cafea.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
articol cu video
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon