Se poate întâmpla ca balonarea să fie provocată de mai mulți factori, care nu au neapărat legătură cu alimentația. Disconfortul creat îți poate strica starea de bine pe parcursul unei perioade de timp. De aceea este important să identifici ce o cauzează pentru a stabili un tratament adecvat. Află ce cauze ale balonării care nu țin de alimentație există.
De obicei, dieta este principala cauză a balonării deoarece apare în tractul gastro-intestinal. Din acest motiv, se recomandă să te asiguri că mănânci suficienți nutrienți esențiali pentru buna funcționare a acestuia. În același timp, poți simți aceleași simptome în cazul altor factori din organism.
Cauze ale balonării care nu țin de alimentație
Senzația de balonare este o senzație de disconfort. În acest caz, abdomenul superior se simte întărit și plin, în timp ce arată umflat. Printre substanțele care o pot declanșa se numără: dizaharide, monozaharide, oligozaharide fermentabile și polioli. Totuși, alimentația nu este singura cauză.
Baloarea se asociază cu o serie de simptome neplăcute, inclusiv distensie, caracterizată de umflare sau întindere excesivă. În general, distensia abdominală și balonarea abdominală apar împreună, însă acestea se pot manifesta individual.
Balonarea abdominală include simptome ca: presiune abdominală, gaze și senzație de stomac prea plin. În același timp, distensia abdominală poate fi legată de o afecțiune, care poate cauza o creștere vizibilă în circumferința abdomenului.
Pentru a evita balonarea poate fi util să mănânci mai lent și mai calm, să practici yoga și să iei în considerare administrarea de melatonină. Dacă problema persistă, este indicat să ceri sfatul unui medic pentru a primi un diagnostic și un tratament.
Suplimente
Printre aceste cauze ale balonării care nu țin de alimentație se numără suplimentele. Suplimentele precum probioticele, care conțin microbi vii și activi, pot cauza balonare pe măsură ce ajung în intestin și au impact asupra ecosistemului. Un supliment care ar trebui să reducă balonarea te poate face să te simți mai umflat. Acest lucru se poate întâmpla destul de frecvent, chiar dacă pare ilogic, conform EatingWell.
Probleme ale tractului gastrointestinal
Printre cele mai întâlnite probleme ale tractului gastrointestinal sunt disfuncția planșeului pelvin și motilitatea anormală a tractului gastrointestinal. Disfuncția planșeului pelvin poate apărea atunci când mușchii care te ajută să elimini scaunul se strâng în loc să se relaxeze. Nașterea îi poate favoriza apariția.
Motilitatea anormală a tractului gastro-intestinal permite microbilor să crească excesiv sau să capteze gaze. De asemenea, afecțiuni precum: sindromul colonului iritabil, diabetul și subnutriția pot cauza o motilitate anormală.
Afecțiuni medicale
Medicamentele prescrise pentru o anumită afecțiune, inclusiv statine, antidepresive și analgezice opioide, pot avea efecte secundare precum balonarea. Uneori, afecțiunea în sine poate provoca balonare. Afecțiuni la nivelul: uterului, ovarului, pancreasului sau colonului pot cauza balonare. În plus, Infecțiile bacteriene care provoacă inflamație, cum ar fi gastrita sau enterita, pot fi cauze ale balonării care nu țin de alimentație.
Creștere în greutate
Dacă te-ai îngrășat minimum 10 kilograme în ultimul an, s-ar putea să te simți umflat, deoarece această greutate se așează adesea în jurul abdomenului. Ocupă spațiu și lasă mai puțin loc pentru ca stomacul tău să se întindă. Poți cere sfatul unui medic sau al unui nutriționist pentru a obține o greutate optimă, potrivit WebMD.
Constipație
Afecțiunile digestive, printre care se regăsește sindromul colonului iritabil, pot avea ca simptom balonarea. O dietă bogată în fibre și multe lichide, însoțită de exerciții regulate poate preveni constipația. Totuși, constipația poate apărea și în alte circumstanțe. De exemplu, dacă rămâi blocat într-o poziție așezată, în timpul unei călătorii rutieră sau al unui zbor, fără a face nicio mișcare, poți suferi de constipație. Câteva mișcări simple te pot ajuta să-ți asiguri sănătatea digestivă.
Menstruație
Fluctuațiile hormonale te pot face să te simți balonată în timpul ciclului lunar, fiind printre aceste cauze ale balonării care nu țin de alimentație. Hormonii precum estrogenul și progesteronul pot provoca retenție de lichide, motiv pentru care unele femei se simt balonate înainte de menstruație. În general, această problemă se rezolvă în câteva zile.
Înghițierea unei cantități mari de aer
Este important să iei în considerare cum și ce alimente și băuturi consumi. Adăugarea aerului în tractul gastrointestinal poate provoca balonare. Acest lucru poate apărea dacă mesteci mult gumă, bei multe băuturi carbogazoase sau dacă mănânci prea repede.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.