Care sunt simptomele anemiei. Când mergem la control

Ruxandra Vasilescu
Ruxandra Vasilescu
Publicat: 27 mai 2023, 13:05

Este necesar să știm care sunt simptomele anemiei și când e cazul să apelăm la ajutorul medicului specialist. Doctorul Mihail Pautov și Ștefan Busnatu, medic cardiolog, au oferit informații importante despre această afecțiune în episodul 15 din sezonul 4 MediCOOL.

Reclamă

Anemia este o problemă de sănătate frecvent întâlnită în rândul populației. Atunci când se instalează în corp, organismul dă diferite semne pe care, de cele mai multe ori, pacienții aleg să le ignore.

Pentru a înțelege mai bine ce presupune această afecțiune, doctorul Mihail Pautov a explicat în amănunt modul în care apare. Astfel, anemia reprezintă deficitul de globule roșii sănătoase, care se mai și numesc eritrocite.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Potrivit specialistului din platoul MediCOOL, 84% din celulele corpului uman sunt eritrocitele. În interiorul unui eritrocit se află hematiile ce sunt o sursă importantă de fier pentru organismul nostru. Așadar,  trebuie să știm că apariția anemiei este influențată de lipsa fierului din corp.

„Când nu avem suficient oxigen în organism sau celule roșii, inima trebuie să compenseze. Ea trebuie să bată mai repede. Se obțin accelerările de ritm, care de multe ori generează aritmii, în mod special la femei”, a mărturisit Ștefan Busnatu, medic cardiolog despre cel mai mare pericol al anemiei.

Reclamă

Care sunt simptomele anemiei

Afecțiunea poate avea efecte negative asupra anumitor organe din corp. Așadar, anemia poate declanșa anumite probleme cardiovasculare, afectând inima.  

De asemenea, lipsa de oxigen din sânge care apare în urma anemiei poate genera oboseală și incapacitatea de a face efort fizic. Se pot instala și durerile toracice atunci când mușchii nu au suficient aer.

Pacienții trebuie să acorde o mare atenție schimbărilor din corpul lor. Din acest motiv, fiecare persoană trebuie să cunoască primele semne ale afecțiunii. Iată care sunt simptomele anemiei, dar și când trebuie să ne prezentăm în cabinetul medicului.

Reclamă

Cel mai important și frecvent indiciu este cel relaționat cu palpitațiile, potrivit medicului Ștefan Busnatu. Adesea, pacienții care sunt diagnosticați cu anemie au ca prim simptom accelerarea ritmului cardiac. Astfel, inima bate mult mai tare decât în mod normal.

Deși mulți oameni se confruntă cu stări de oboseală, puțini știu că aceasta poate avea o legătură cu anemia. Trebuie să ne punem un semn de întrebare când acest simptom apare la efort fizic, precum urcatul scărilor sau alergatul pe distanțe mici.

Atunci când lucrurile se complică în organism își face simțită prezența cel de-al treilea simptom: durerea toracică. Aceasta arată că nu mai ajung suficienți nutrienți (celule roșii încărcate cu oxigen) la mușchiul inimii pentru a-l hrăni.

De cele mai multe ori, durerea este localizată în spatele sternului, osului central al cutiei toracice. Trebuie să știm că aceasta poate să iradieze în mandibulă, umăr, braț sau pe spate. Este important să cunoaștem faptul că durerea apare în condiții de suprasolicitare.

Pacienții care se confruntă cu cele trei simptome trebuie să apeleze la ajutorul medicului pentru un control de rutină. În plus, specialiștii recomandă și analize de sânge.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cauze ale senzației de somnolență. De ce poate deveni cronic acest simptom
Cauze ale senzației de somnolență. De ce poate deveni cronic acest simptom
Cauze ale senzației de somnolență. De ce poate deveni cronic acest simptom
Semne ale bolilor de ficat. De ce este important să le identifici
Semne ale bolilor de ficat. De ce este important să le identifici
Semne ale bolilor de ficat. De ce este important să le identifici
Vederea încețoșată: cauze, simptome și tratament
Vederea încețoșată: cauze, simptome și tratament
Vederea încețoșată: cauze, simptome și tratament
Reclamă
PARTENERI
icon