Care sunt primele simptome de scleroză multiplă. Pot apărea cu până la 5 ani înainte ca boala să fie confirmată

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 4 ianuarie 2024, 07:36

Semnele de avertizare ale sclerozei multiple pot apărea cu mulți ani înainte ca pacienții să primească un diagostic cert, susține un nou studiu. Află care sunt primele simptome de scleroză multiplă pe care neurologii le consideră semnale de alarmă. 

Reclamă

Câteva afecțiuni comune ar putea „anunța” scleroza multiplă cu până la cinci ani înainte ca pacienții să primească acest diagnostic, potrivit unui studiu publicat recent. Cercetătorii au analizat datele a peste 20.000 de pacienți din Marea Britanie și Franța diagnosticați recent cu scleroză multiplă. 

Rezultatele studiului, publicate în revista de specialitate Neurology, arată că persoanele diagnosticate ulterior cu scleroză multiplă prezintă cinci semne timpurii ale bolii:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„Asocierea a fost suficient de solidă la nivel statistic pentru a putea afirma că acestea sunt semne clinice timpurii de avertizare, probabil legate de leziuni ale sistemului nervos, la pacienții care vor fi ulterior diagnosticați cu scleroză multiplă. Prezența acestor simptome a persistat și chiar s-a intensificat în decursul celor cinci ani de la diagnostic”, a spus investigatorul studiului, Céline Louapre, profesor de neurologie la Universitatea Sorbona și la Institutul de Cercetare a Creierului din Paris, Franța.

Reclamă

Ce este și care sunt primele simptome de scleroză multiplă 

Scleroza multiplă este o boală autoimună care afectează creierul și măduva spinării. Sistemul imunitar al bolnavilor atacă în mod eronat mielina, un înveliș ca o teacă ce acoperă și protejează fibrele nervoase. Leziunile mielinei afectează transmiterea eficientă a semnalelor între creier și restul corpului. De exemplu, semnalele transmise către mușchi, necesare pentru mers, pot fi perturbate și încetinite.

Scleroza multiplă afectează adulții tineri, fiind diagnosticată de obicei între 20 și 40 de ani. Nu există încă un tratament pentru această boală, dar cercetările continuă în vederea dezvoltării unor terapii și a înțelegerii mai profunde a cauzelor și mecanismelor bolii.

Simptomele sclerozei multiple sunt foarte variate și nu există o listă exactă de semne timpurii, potrivit MS Society UK. Un prim simptom pentru o persoană poate să nu fie niciodată experimentat de altcineva. 

Reclamă

Deși nu există un tipar al simptomelor, primele semne de scleroză multiplă observate mai frecvent sunt:

  • problemele de vedere (cauzate de afectarea nervilor optici);
  • amorțeală și furnicături;
  • probleme de echilibru sau amețeli;
  • slăbiciune sau oboseală;
  • pierderea sensibilității pielii la atingere;
  • rigiditate sau spasme;
  • probleme ale vezicii urinare;
  • probleme intestinale (constipație și incontinență)
  • probleme de memorie și cognitive.

Scleroza multiplă afectează de trei ori mai multe femei decât bărbați, dar semnele și simptomele timpurii ale bolii sunt aceleași pentru ambele sexe. Constipația și problemele vezicii urinare sunt deja recunoscute ca simptome ale acestei afecțiuni. 

Cât de utilă este descoperirea în depistarea timpurie a bolii 

Identificarea semnelor timpurii ale sclerozei multiple demonstrează că ea debutează cu mult înainte de apariția simptomelor neurologice cunoscute. Cu toate acestea, descoperirea nu este de mare ajutor în diagnosticarea precoce a bolii, deoarece ele apar și în alte afecțiuni autoimune – lupusul și boala Crohn, a declarat pentru Medscape Medical News profesorul Céline Louapre. Mai mult decât atât, ele sunt afecțiuni comune, care afectează un procent mare din populația generală. Prin urmare, ele nu pot fi suficiente pentru a pune un diagnostic timpuriu. 

„Pe de altă parte, în cazul anumitor pacienți care au un risc particular de a dezvolta scleroză multiplă, cum ar fi în cazul anumitor forme familiale sau în cazul pacienților cu leziuni inflamatorii descoperite întâmplător la investigațiile RMN, prezența acestor simptome ar putea sugera un proces deja activ, înainte de apariția primelor simptome tipice ale bolii”, detaliază profesorul.

Anxietatea și tulburarea bipolară, printre primele simptome de scleroză multiplă

Tulburările psihice sunt un semn incipient al sclerozei multiple, susține un alt studiu, publicat cu mai puțin de două luni în urmă în aceeași revistă Neurology. Autorii săi, cercetători la Universitatea British Columbia, au observat că anumite probleme psihice ar putea fi un indicator timpuriu al bolii care apare cu ani înaintea simptomelor cunoscute. Acestea includ depresia observată și de cercetătorii la Universitatea Sorbona, dar și:

  • anxietatea;
  • tulburarea bipolară;
  • schizofrenia.

Autorul principal al acestui studiu, dr. Helen Tremlett, a vorbit în trecut despre existența unei perioade prodromale în scleroza multiplă, adică un interval de timp între primele semne de boală și apariția tuturor simptomelor sale caracteristice. Într-un studiu anterior, dr. Tremlett a identificat alte câteva simptome prodromale care ar putea deveni indicatori ai sclerozei multiple: tulburările de somn, oboseala, anemia și durerea. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu galerie foto
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
Semnele depresiei la bărbați. De ce se manifestă diferit la ei
Semnele depresiei la bărbați. De ce se manifestă diferit la ei
Semnele depresiei la bărbați. De ce se manifestă diferit la ei
Reclamă
PARTENERI
icon