Care sunt cele mai bune suplimente alimentare. Ce recomandări fac medicii

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 27 martie 2024, 07:49

Din varietatea de suplimente disponibile pe piață, doar câteva sunt considerate cu adevărat utile și cu beneficii incontestabile. Eficiența lor a fost probată de cercetările științifice și susținută de medici. Află care sunt cele mai bune suplimente alimentare și ce beneficii pot aduce.

Reclamă

În căutarea de soluții pentru îmbunătățirea sănătății și a stării de bine, mulți oameni recurg la suplimente alimentare, având convingerea că pot contribui la prevenirea sau chiar tratarea unor boli. Industria suplimentelor alimentare oferă o gamă largă și diversă de produse, iar producătorii investesc în promovarea lor. 

Eficacitatea și importanța acestora variază în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane. Nu toate suplimentele pot fi necesare sau eficiente pentru fiecare persoană în parte.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cine are nevoie de suplimente alimentare

Majoritatea oamenilor sănătoși pot obține toate vitaminele și mineralele de care au nevoie din alimentație, a explicat pentru publicația Inverse dr. JoAnn Manson, profesor de medicină la Harvard Medical School și șeful Diviziei de Medicină Preventivă de la Brigham and Women’s Hospital, din SUA. „Suplimentele alimentare nu vor fi niciodată un substitut pentru o alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos”, spune dr. Manson. 

David Seres, profesor de medicină la Institute of Human Nutrition, din cadrul Columbia University Medical Center, merge mai departe: „Aproape nimeni nu are nevoie să ia suplimente”, este de părere specialistul. Excepțiile de la regulă, detaliază acesta, sunt:

Reclamă
  • persoanele cu deficiențe nutriționale;
  • persoanele cu boli care îi predispune la o deficiență.

În ambele situații, suplimentele ar trebui luate la recomandarea medicilor, în urma unei evaluări a deficiențelor nutriționale.

Niciun studiu nu a demonstrat că vreun supliment aduce beneficii semnificative și în mod consecvent, mai spune profesorul David Seres. În cel mai rău caz, suplimentele pot fi dăunătoare. El citează un studiu din 2011 la care au participat peste 35.000 de persoane și care a descoperit un risc crescut de cancer de prostată la cele care au luat doze mari de vitamina E. Un alt risc asociat suplimentelor alimentare este că pot interacționa în mod nedorit cu medicamentele. 

Reclamă

Vitamina D, unul dintre cele mai bune suplimente alimentare

În 2018, dr. JoAnn Manson a coordonat un studiu clinic randomizat controlat numit VITAL, în cadrul căruia peste 25.000 de participanți sănătoși au luat fie un supliment de vitamina D, fie un supliment cu omega 3, fie un placebo timp de 5,3 ani, în medie. VITAL este cel mai mare și cel mai lung studiu randomizat care a investigat dacă dozele mari de vitamina D și omega 3 ar putea să reducă riscul de cancer, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Concluziile cercetării arată că vitamina D administrată zilnic poate reduce riscul de deces prin cancer. Această vitamină este considerată un supliment multifuncțional, care poate aduce numeroase beneficii, de la prevenirea osteoporozei și până la reglarea greutății. Studiul VITAL a infirmat unele dintre aceste beneficii. De exemplu, concluziile sale arată că 2.000 UI (unități internaționale sau 50 mcg) pe zi nu reduc riscul de cancer sau boli de inimă. Totodată, nici nu previn fracturile osoase. 

Cu toate acestea, vitamina D este unul dintre suplimentele ale căror beneficii depășesc riscurile, susține profesorul JoAnn Manson. Cât despre doza optimă, cele 2.000 UI sunt suficiente. Supradozarea este de evitat, în condițiile în care poate fi toxică. „Vitamina D este esențială pentru menținerea sănătății, dar avem nevoie doar de o cantitate mică pentru a obține acele beneficii”, completează medicul. 

Și alte studii susțin ideea că vitamina D este unul dintre cele mai importante suplimente alimentare:

  • O metaanaliză publicată în 2019 în British Medical Journal a studiilor a constatat, de asemenea, că vitamina D poate reduce cu 16% riscul de deces prin cancer;
  • O revizuire din 2014 a 159 de studii a constatat că vitamina D „pare să scadă mortalitatea la persoanele în vârstă”.

Omega 3, printre cele mai bune suplimente alimentare

Acizii grași omega 3 sunt un alt supliment demn de luat în considerare, conform specialiștilor. În cadrul studiului VITAL, s-a observat că un gram de omega-3 administrat zilnic se asociază cu:

  • o scădere de 28% a riscului de atac de cord
  • o reducerede aproape 20% a incidenței bolilor autoimune.

Cele mai mari beneficii au fost observate la persoanele nu au inclus deja peștele în alimentație. Speciile de pește gras sunt cele mai bogate surse de omega 3, dar și produsele vegetale pot asigura o cantitate suficientă:

  • semințele de in și de chia;
  • nucile;
  • uleiul de nuci;
  • uleiul de rapiță.

Există și alte studii care susțin acizii grași omega 3 ca unul dintre cele mai importante suplimente alimentare:

  • O revizuire publicată în 2017 a identificat importanța omega 3 pentru microbiota intestinală și imunitate;
  • O altă revizuire, din 2019, a concluzionat că suplimentarea alimentației cu omega 3 reduce riscul de boli cronice cardiace și de deces prin aceste boli.

Cu toate acestea, este important să abordăm consumul de suplimente alimentare cu discernământ și să le luăm la recomandarea unui medic. Nu toate suplimentele pot fi necesare sau eficiente pentru fiecare persoană în parte. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
articol cu video
Metode de mărire a buzelor. Beneficiile și riscurile acestor tehnici estetice
Metode de mărire a buzelor. Beneficiile și riscurile acestor tehnici estetice
Metode de mărire a buzelor. Beneficiile și riscurile acestor tehnici estetice
articol cu video
Cum se realizează corecția non-chirurgicală a nasului. Care sunt rezultatele acestei proceduri estetice
Cum se realizează corecția non-chirurgicală a nasului. Care sunt rezultatele acestei proceduri estetice
Cum se realizează corecția non-chirurgicală a nasului. Care sunt rezultatele acestei proceduri estetice
Reclamă
PARTENERI
icon