Antena

Care sunt cele mai bune suplimente alimentare. Ce recomandări fac medicii

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 27 martie 2024, 07:49

Din varietatea de suplimente disponibile pe piață, doar câteva sunt considerate cu adevărat utile și cu beneficii incontestabile. Eficiența lor a fost probată de cercetările științifice și susținută de medici. Află care sunt cele mai bune suplimente alimentare și ce beneficii pot aduce.

Reclamă

În căutarea de soluții pentru îmbunătățirea sănătății și a stării de bine, mulți oameni recurg la suplimente alimentare, având convingerea că pot contribui la prevenirea sau chiar tratarea unor boli. Industria suplimentelor alimentare oferă o gamă largă și diversă de produse, iar producătorii investesc în promovarea lor. 

Eficacitatea și importanța acestora variază în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane. Nu toate suplimentele pot fi necesare sau eficiente pentru fiecare persoană în parte.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cine are nevoie de suplimente alimentare

Majoritatea oamenilor sănătoși pot obține toate vitaminele și mineralele de care au nevoie din alimentație, a explicat pentru publicația Inverse dr. JoAnn Manson, profesor de medicină la Harvard Medical School și șeful Diviziei de Medicină Preventivă de la Brigham and Women’s Hospital, din SUA. „Suplimentele alimentare nu vor fi niciodată un substitut pentru o alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos”, spune dr. Manson. 

David Seres, profesor de medicină la Institute of Human Nutrition, din cadrul Columbia University Medical Center, merge mai departe: „Aproape nimeni nu are nevoie să ia suplimente”, este de părere specialistul. Excepțiile de la regulă, detaliază acesta, sunt:

Reclamă
  • persoanele cu deficiențe nutriționale;
  • persoanele cu boli care îi predispune la o deficiență.

În ambele situații, suplimentele ar trebui luate la recomandarea medicilor, în urma unei evaluări a deficiențelor nutriționale.

Niciun studiu nu a demonstrat că vreun supliment aduce beneficii semnificative și în mod consecvent, mai spune profesorul David Seres. În cel mai rău caz, suplimentele pot fi dăunătoare. El citează un studiu din 2011 la care au participat peste 35.000 de persoane și care a descoperit un risc crescut de cancer de prostată la cele care au luat doze mari de vitamina E. Un alt risc asociat suplimentelor alimentare este că pot interacționa în mod nedorit cu medicamentele. 

Vitamina D, unul dintre cele mai bune suplimente alimentare

În 2018, dr. JoAnn Manson a coordonat un studiu clinic randomizat controlat numit VITAL, în cadrul căruia peste 25.000 de participanți sănătoși au luat fie un supliment de vitamina D, fie un supliment cu omega 3, fie un placebo timp de 5,3 ani, în medie. VITAL este cel mai mare și cel mai lung studiu randomizat care a investigat dacă dozele mari de vitamina D și omega 3 ar putea să reducă riscul de cancer, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Reclamă

Concluziile cercetării arată că vitamina D administrată zilnic poate reduce riscul de deces prin cancer. Această vitamină este considerată un supliment multifuncțional, care poate aduce numeroase beneficii, de la prevenirea osteoporozei și până la reglarea greutății. Studiul VITAL a infirmat unele dintre aceste beneficii. De exemplu, concluziile sale arată că 2.000 UI (unități internaționale sau 50 mcg) pe zi nu reduc riscul de cancer sau boli de inimă. Totodată, nici nu previn fracturile osoase. 

Cu toate acestea, vitamina D este unul dintre suplimentele ale căror beneficii depășesc riscurile, susține profesorul JoAnn Manson. Cât despre doza optimă, cele 2.000 UI sunt suficiente. Supradozarea este de evitat, în condițiile în care poate fi toxică. „Vitamina D este esențială pentru menținerea sănătății, dar avem nevoie doar de o cantitate mică pentru a obține acele beneficii”, completează medicul. 

Și alte studii susțin ideea că vitamina D este unul dintre cele mai importante suplimente alimentare:

  • O metaanaliză publicată în 2019 în British Medical Journal a studiilor a constatat, de asemenea, că vitamina D poate reduce cu 16% riscul de deces prin cancer;
  • O revizuire din 2014 a 159 de studii a constatat că vitamina D „pare să scadă mortalitatea la persoanele în vârstă”.

Omega 3, printre cele mai bune suplimente alimentare

Acizii grași omega 3 sunt un alt supliment demn de luat în considerare, conform specialiștilor. În cadrul studiului VITAL, s-a observat că un gram de omega-3 administrat zilnic se asociază cu:

  • o scădere de 28% a riscului de atac de cord
  • o reducerede aproape 20% a incidenței bolilor autoimune.

Cele mai mari beneficii au fost observate la persoanele nu au inclus deja peștele în alimentație. Speciile de pește gras sunt cele mai bogate surse de omega 3, dar și produsele vegetale pot asigura o cantitate suficientă:

  • semințele de in și de chia;
  • nucile;
  • uleiul de nuci;
  • uleiul de rapiță.

Există și alte studii care susțin acizii grași omega 3 ca unul dintre cele mai importante suplimente alimentare:

  • O revizuire publicată în 2017 a identificat importanța omega 3 pentru microbiota intestinală și imunitate;
  • O altă revizuire, din 2019, a concluzionat că suplimentarea alimentației cu omega 3 reduce riscul de boli cronice cardiace și de deces prin aceste boli.

Cu toate acestea, este important să abordăm consumul de suplimente alimentare cu discernământ și să le luăm la recomandarea unui medic. Nu toate suplimentele pot fi necesare sau eficiente pentru fiecare persoană în parte. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Creatina poate ajuta la slăbit? Ce efecte are asupra greutății corporale
Creatina poate ajuta la slăbit? Ce efecte are asupra greutății corporale
Creatina poate ajuta la slăbit? Ce efecte are asupra greutății corporale
Aproape jumătate dintre persoanele cu diabet de tip 2 au carențe nutriționale. Ce riscuri are deficitul de vitamine în diabet
Aproape jumătate dintre persoanele cu diabet de tip 2 au carențe nutriționale. Ce riscuri are deficitul de vitamine în diabet
Aproape jumătate dintre persoanele cu diabet de tip 2 au carențe nutriționale. Ce riscuri are deficitul de vitamine în diabet
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon