Care este perioada de incubație a gripei. Cât de repede apar simptomele după ce ai fost infectat

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 21 decembrie 2023, 07:01

Gripa este o boală foarte contagioasă, așa încât probabilitatea de a te infecta este mare dacă ai intrat în contact cu o persoană bolnavă și nu ți-ai luat măsuri de protecție. Află care este perioada de incubație a gripei și cât timp sunt contagioși bolnavii. 

Reclamă

Virusurile gripale se răspândesc cu ușurință de la o persoană la alta, motiv pentru care gripa este considerată o boală foarte contagioasă. Ea se transmite în principal prin picăturile de salivă eliberate în aer atunci când o persoană infectată strănută, tușește sau vorbește. Prin inhalare, aceste picături pot ajunge pe mucoasa nazală și orală a unei persoane sănătoase, ceea ce duce la infectare. 

O altă cale de infectare este indirectă. Dacă atingi obiecte sau suprafețe contaminate cu picăturile respiratorii împrăștiate de bolnavi și duci apoi mâinile la gură sau la nas, există riscul să transferi virusurile gripale în căile respiratorii și să te infectezi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Perioada de incubație a gripei

Chiar dacă ai stat în preajma unei persoane cu gripă, nu înseamnă că te vei îmbolnăvi. Probabilitatea de a contracta gripa depinde de mai mulți factori, cum ar fi:

  • cât de aproape ai stat de persoana infectată. Distanța considerată sigură este de cel puțin 2 metri;
  • care a fost durata contactului cu bolnavul;
  • dacă persoana respectivă se mai află în perioada de contagiozitate;
  • dacă aceasta a purtat mască de protecție;
  • cât de contagios este virusul gripal. Gripa poate fi provocată de unul dintre cele trei virusuri: A, B și C. Virusul A se transmite cel mai ușor dintre toate;
  • cât de bună este starea ta de sănătate. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit au un risc mai mare de infectare.
Reclamă

Unele persoane care se infectează cu virusuri gripale pot să nu dezvolte simptome sau să aibă manifestări foarte ușoare, potrivit specialiștilor European Centre for Disease Control (ECDC). În mod obișnuit, însă, gripa are manifestări destul de importante. 

Perioada de incubație a gripei, adică intervalul de timp din momentul în care ai intrat în contact cu un bolnav și până apar primele simptome, este de 1-5 zile, dar media este de 2 zile, conform ECDC. Aceasta înseamnă că, dacă ai fost infectat, poți avea simptome chiar și după numai 24 de ore de la contactul cu persoana bolnavă, dar sunt situații în care pot trece până la 5 zile de la expunere până vei resimți boala. 

Ce simptome are gripa

O particularitate a gripei este că, spre deosebire de alte infecții respiratorii, debutează brusc. În răcelile comune, de exemplu, simptomele apar treptat: încep cu o ușoară o senzație de usturime în gât, apoi apar secrețiile nazale și alte manifestări specifice. 

Reclamă

Gripa se manifestă printr-o combinație de simptome sistemice și respiratorii, însă persoanele afectate pot să nu resimtă neapărat toate aceste simptome:

  • febră sau senzație de febră;
  • dureri de cap;
  • dureri musculare;
  • rinoree (nas care curge);
  • durere în gât;
  • tuse seacă;
  • stare generală de rău.

Simptomele mai grave durează de obicei doar câteva zile. În schimb, tusea, durerea în gât și rinoreea pot persista mai mult timp.

Cât timp sunt contagioși bolnavii cu gripă

Dacă ai fost infectat, poți fi contagios chiar înainte de a resimți simptomele specifice gripei. Majoritatea persoanelor infectate devin contagioase cu o zi înainte de apariția primelor simptome și alte 5-7 zile după ce devin simptomatice, conform informațiilor publicate de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), din SUA. 

În perioada în care ești asimptomatic, poți infecta persoanele din jur, direct sau indirect, fără să știi acest lucru. Potrivit unui studiu, una din fiecare 16 infecții gripale este transmisă de persoane care nu au dezvoltat încă simptome. Totuși, perioada de maximă contagiozitate a gripei este în primele 3-4 zile de la debutul simptomelor. După acest interval, contagiozitatea scade rapid, pe măsură ce sistemul imunitar preia controlul asupra infecției. 

Sugarii, copiii, vârstnicii și persoanele cu un sistem imunitar slăbit care sunt infectate cu virusuri gripale pot fi contagioase pentru o perioadă mai lungă de 7 zile. Sistemul imunitar incomplet dezvoltat la copii sau mai puțin eficient la vârstnici face mai dificil controlul infecției. 

Ca o regulă generală, prezența simptomelor este o metodă bună de a afla dacă poți transmite încă infecția. Până când acestea dispar, este bine să te consideri contagios și să iei măsuri pentru a evita să-i infectezi pe cei din jur. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Tusea convulsivă: cauze, simptome, tratament și prevenție
Tusea convulsivă: cauze, simptome, tratament și prevenție
Tusea convulsivă: cauze, simptome, tratament și prevenție
Tratament rapid pentru herpesul la gură. Poți scăpa de el în câteva ore
Tratament rapid pentru herpesul la gură. Poți scăpa de el în câteva ore
Tratament rapid pentru herpesul la gură. Poți scăpa de el în câteva ore
De ce ne îmbolnăvim mai des iarna. Cum ne afectează temperaturile scăzute 
De ce ne îmbolnăvim mai des iarna. Cum ne afectează temperaturile scăzute 
De ce ne îmbolnăvim mai des iarna. Cum ne afectează temperaturile scăzute 
Reclamă
PARTENERI
icon