Diferența dintre răceală, gripă și COVID: cum recunoști simptomele

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 14 decembrie 2023, 07:09

Răcelile comune, gripa și COVID circulă împreună în sezonul rece și multe dintre simptome sunt asemănătoare. În lipsa unor teste, deosebirea celor trei infecții respiratorii este o provocare. Află în continuare cum poți face diferența dintre răceală, gripă și COVID. 

Reclamă

Atât răceala obișnuită, cât și gripa și COVID sunt provocate de virusuri care se răspândesc în moduri similare și dau simptome respiratorii asemănătoare, dificil de diferențiat. Dacă în perioada pandemiei, răcelile și gripa au circulat foarte puțin în sezonul rece datorită măsurilor stricte de protecție aplicate împotriva COVID-19, relaxarea lor a dus la reapariția acestor boli sezoniere.

Experiența anilor anteriori ne-a arătat că este posibil să ne îmbolnăvim simultan de gripă și COVID. Cazurile de co-infecție gripă-COVID înregistrate în trecut au arătat că cele două infecții respiratorii produc simptome severe atunci când evoluează împreună.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Înainte de a descrie diferența dintre răceală, gripă și COVID, iată ce particularități are fiecare dintre cele trei infecții respiratorii.

Răceala comună

Această infecție virală afectează căile respiratorii superioare. Peste 200 de virusuri diferite pot provoca răcelile comune, dar rinovirusurile sunt cauza cea mai frecventă, fiind implicate în 30-50% dintre infectări. 

Reclamă

Dintre toate cele trei infecții respiratorii, răceala are manifestările cele mai ușoare. Ea produce mai rar complicații precum pneumonia, potrivit informațiilor oferite de Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). Spitalizarea este rareori necesară pentru tratarea răcelilor comune, iar pentru diagnosticul lor nu se fac teste în mod uzual.

Gripa sezonieră

La fel ca răceala, gripa este o infecție virală. Ea afectează și căile respiratorii inferioare, care cuprind laringele, traheea și bronhiile. Este provocată de virusurile gripale A și B, cu subtipurile, respectiv liniile care se schimbă de la un sezon la altul. Din acest motiv, anticorpii dobândiți la trecerea prin boală sau prin vaccinare antigripală nu ne mai asigură protecție în următorul sezon gripal. 

Gripa are manifestări mai puternice decât răceala obișnuită și poate produce complicații serioase, uneori fatale pentru câteva categorii de persoane:

Reclamă
  • copii, mai ales sub vârsta de 5 ani;
  • vârstnici peste 65 de ani;
  • persoane imunodeprimate;
  • persoane cu boli cronice asociate, mai ales respiratorii, cardiovasculare și metabolice;
  • femei însărcinate. 

Pentru diagnosticarea gripei, sunt disponibile atât teste rapide, cât și de laborator. 

COVID-19 

Infecția respiratorie produsă de variantele recente ale virusului SARS-CoV-2 are manifestări foarte variate, de la forme asimptomatice, ușoare și până la severe. 

Cu excepția copiilor, aceleași categorii de persoane vulnerabile în fața complicațiilor gripei pot să dezvolte și forme severe de COVID. La fel ca în cazul gripei, diagnosticarea și tratarea promptă și corectă a acestei infecții virale previn complicațiile. Pentru COVID, se pot efectua atât teste rapide, cât și de laborator. Sunt disponibile inclusiv teste simultane pentru gripă și COVID. 

Cum poți face diferența dintre răceală, gripă și COVID în funcție de simptome

SimptomeRăcealăGripăCOVID
DebutTreptatBruscBrusc
FebrăRarFrecventFrecvent
Dificultăți de respirațieNuFrecventFrecvent
Dureri musculareRar, ușoareFrecventFrecvent
FrisoaneRarFrecventFrecvent
Oboseală, slăbiciuneUneoriFrecventFrecvent
StrănutFrecventUneoriFrecvent
TuseUneoriFrecventFrecvent (seacă)
Nas înfundatFrecventUneoriFrecvent
Durere în gâtFrecventUneoriFrecvent
Durere de capRarFrecventFrecvent
Greață și vomăNuUneori (mai frecvent la copii)Uneori
DiareeNuUneori (mai frecvent la copii)Uneori
Pierderea gustului și a mirosuluiUneori (din cauza nasului înfundat)RarUneori
Surse: Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), ZOE COVID Study

Perioada de incubație face diferența dintre răceală, gripă și COVID

Dintre toate cele trei infecții respiratorii, COVID-19 are cea mai lungă perioadă de incubație. Intervalul mediu de la infectarea cu virusul SARS-CoV-2 și până la apariția primelor simptome a scăzut pe măsură ce au apărut noi variante ale virusului. 

Astfel, perioada de incubație a variantei Alpha era de 5 zile, a variantei Beta, de 4,5 zile și a celei Delta, de 4,41 zile, potrivit unui studiu publicat în jurnalul medical JAMA Network Open. Omicron declanșează simptome într-un timp mai scurt de la infectare, perioada sa de incubație fiind de 3,42 zile, arată același studiu. La vârstnici, copii și persoane cu boli cronice asociate, intervalul este mai mare. 

Perioada de incubație a gripei este, în medie, de două zile (variabil 1-4 zile). Răcelile comune au cea mai scurtă perioadă de incubație, de 1-3 zile. 

Diferența dintre răceală, gripă și COVID la contagiozitate

Toate cele trei infecții virale se transmit pe cale respiratorie. Se răspândesc prin picăturile de secreții de la persoanele infectate prin tuse și strănut sau prin contactul apropiat (atingere, strângere de mâini), dar COVID-19 este cea mai contagioasă dintre toate. Rata de transmitere a virusului SARS-CoV-2 este mult mai mare decât a virusurilor gripale și a celor care provoacă răcelile obișnuite. 

Persoanele infectate cu COVID-19 sunt contagioase pentru o perioadă mai lungă decât cele cu răceli sau gripă. Bolnavii pot transmite virusul SARS-CoV-2 cu 2-3 zile înaintea apariției simptomelor și încă 8 zile ulterior, potrivit CDC. Virusurile gripale se transmit cu o zi înainte de instalarea simptomelor. Ulterior, persoana infectată rămâne contagioasă timp de 3-4 zile, în medie. 

O altă particularitate a COVID-19 este că și persoanele asimptomatice pot să transmită virusul. Acest lucru nu se întâmplă în gripă și în răceli. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cine este mai vulnerabil la complicațiile gripei? Persoanele cu risc crescut de forme severe de boală
Cine este mai vulnerabil la complicațiile gripei? Persoanele cu risc crescut de forme severe de boală
Cine este mai vulnerabil la complicațiile gripei? Persoanele cu risc crescut de forme severe de boală
Care este perioada de incubație a gripei. Cât de repede apar simptomele după ce ai fost infectat
Care este perioada de incubație a gripei. Cât de repede apar simptomele după ce ai fost infectat
Care este perioada de incubație a gripei. Cât de repede apar simptomele după ce ai fost infectat
Gripa tip A la copii și la adulți. Simptome și tratament corect
Gripa tip A la copii și la adulți. Simptome și tratament corect
Gripa tip A la copii și la adulți. Simptome și tratament corect
Reclamă
PARTENERI
icon