Bubble tea, băutura populară printre copii și adolescenți, poate provoca dependență și depresie

Publicat: 29 noiembrie 2023, 06:47

Ceaiurile cu lapte, inclusiv băutura bubble tea îndrăgită de tinerii din întreaga lume, pot să provoace dependență, anxietate și depresie la adolescenți, semnalează un studiu recent. Află ce conține bubble tea și de ce este considerată un pericol pentru sănătate. 

Ceaiurile cu lapte și, în special, bine-cunoscutul bubble tea, s-au bucurat de o popularitate foarte mare în ultimii ani în rândul copiilor și adolescenților din întreaga lume. Aceste sortimente de băuturi preparate de obicei cu ceai verde sau negru amestecat cu lapte pot fi un pericol pentru sănătate, semnalează cercetările. 

Un studiu recent semnalează o legătură îngrijorătoare între consumul de ceaiuri cu lapte și sănătatea mintală a adolescenților. Conform autorilor săi, tinerii care beau frecvent bubble tea și alte sortimente de ceai cu lapte pot deveni dependenți de ele și riscă să se confrunte cu o serie de tulburări psihice.

„Observațiile noastre au evidențiat faptul că ceaiul cu lapte ar putea duce la dependență și este asociat cu depresia, anxietatea și ideile suicidare”, scriu cercetătorii în studiul publicat în Journal of Affective Disorders.

Ce conține bubble tea

Cunoscută și sub numele de boba tea sau, mai simplu, boba, bubble tea este o băutură care a apărut în Taiwan, la începutul anilor 1980. Treptat, ea a devenit populară în aproape toate colțurile lumii și este foarte apreciată în rândul copiilor și adolescenților.

Bubble tea se comercializează și în România, în magazine dedicate. Prețul unui pahar variază între 18 și 39 de lei, în funcție de cantitate și de aromele folosite.

Rețeta tradițională de bubble tea conține o bază de ceai negru sau verde, combinată cu lapte și îndulcitori. De-a lungul timpului, au apărut numeroase variante ale rețetei, cu îndulcitori, coloranți și arome de diferite feluri. Ceea ce face mai specială această băutură sunt biluțele gelatinoase din compoziție. Acestea sunt obținute din tapioca, un amidon extras din rădăcina de manioc – arbust lemnos originar din America de Sud. Perlele de tapioca din bubble tea au o textură moale, gumată și un gust dulce, obținut prin fierberea lor într-un sirop de zahăr.

Băutura este servită cu un pai mai gros, care permite consumatorilor să consume atât lichidul, cât și bilele gelatinoase.

Cât de sănătos este bubble tea

Ingredientele și modul în care este preparată această băutură diferă de la un prducător la altul. Bubble tea poate conține:

  • Zahăr. Multe variante de bubble tea conțin siropuri și toppinguri dulci, bogate în zahăr. Perlele de tapioca pot conține, de asemenea, zahăr sau alți îndulcitori, în funcție de modul în care sunt obținute;
  • Calorii. Acestea provin din zaharurile adăugate, dar și din laptele folosit la preparare;
  • Cofeină. Pentru prepararea acestei băuturi, se folosesc de obicei ceai negru sau verde, care conțin cofeină. O cantitate prea mare are efecte negative asupra copiilor și adolescenților;
  • Aditivi și arome artificiale. Unele variante comerciale de bubble tea pot conține aditivi alimentari și arome artificiale care-i dau un gust mai plăcut;
  • Coloranți. Diferitele siropuri adăugate, dar și de perlele de tapioca conțin adesea colorați pentru a deveni mai atrăgătoare pentru copii.

Cum afectează ceaiurile cu lapte sănătatea mintală a tinerilor

La studiul care a identificat o asociere între ceaiurile cu lapte și problemele de sănătate mintală la adolescenți au participat aproape 5.300 de elevi de liceu din Beijing, China. Aproape 77% dintre ei au consumat cel puțin 6-11 cești de ceai cu lapte în anul anterior studiului. 

Folosind criteriile Manualului de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mintale (DSM-5) al Asociației Americane de Psihiatrie, cercetătorii au descoperit că unii adolescenți au dezvoltat dependență. Ceaiurile cu lapte sunt încadrate în categoria băuturilor îndulcite, susțin autorii studiului, iar ele conțin și cofeină.

Studiile au arătat că un consum crescut de băuturi îndulcite cu cofeină poate duce la simptome specifice dependenței, cum ar fi:

  • dorința intensă de consum;
  • pierderea controlului asupra consumului;
  • toleranța;
  • sevrajul.

„Părinții au raportat că, atunci când limitează consumul de băuturi dulci cu cofeină al copiilor lor, aceștia experimentează simptome de sevraj precum dureri de cap, stări depresive și izolare socială”, notează autorii studiului. 

Cercetătorii au constatat că dependența puternică de ceaiurile cu lapte a fost semnificativ asociată cu un risc mai mare de anxietate, depresie și idei suicidare. Studiul a identificat doar o corelație între consumul de ceai cu lapte și tulburările mintale, fără a determina o legătură de cauzalitate. Însă, această corelație evidențiază o problemă potențială care trebuie investigată mai mult, mai ales pe fondul popularității tot mai mari a bubble tea-ului și a băuturilor similare.

Autorii studiului sugerează că tinerii ar putea utiliza ceaiul cu lapte ca mecanism de adaptare și ca mod de reglare a emoțiilor, iar aceste băuturi ar putea fi la fel de dăunătoare și ar crea dependență la fel de mult ca drogurile sau rețelele sociale. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
PARTENERI