Bolile agravate de căldură. Cum poți preveni complicațiile pe caniculă

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 16 iulie 2024, 07:44

Căldura excesivă din lunile de vară poate agrava numeroase afecțiuni preexistente. Persoanele cu boli cronice sunt mai vulnerabile la efectele negative ale temperaturilor ridicate. Acestea pot amplifica simptomele și pun viața în pericol uneori. Află care sunt bolile agravate de căldură și ce poți face pentru a preveni complicațiile.

Reclamă

Valurile de căldură excesivă sunt tot mai frecvente și mai lungi, iar numărul persoanelor expuse la temperaturi foarte ridicate crește în toate regiunile lumii ca urmare a schimbărilor climatice, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). La persoanele cu vârsta peste 65 de ani, mortalitatea legată de căldură a crescut cu aproximativ 85% între 2000-2004 și 2017-2021.

Complicații cauzate de caniculă

Perioadele lungi de temperaturi ridicate creează un stres cumulativ asupra corpului și cresc riscul de îmbolnăviri și deces. Îmbătrânirea populației și prevalența în creștere a bolilor netransmisibile fac oamenii mai susceptibili la efectele negative ale căldurii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În cazul persoanelor vulnerabile, în special a celor care suferă de boli cronice, chiar și valurile de căldură de intensitate scăzută și moderată se pot dovedi periculoase pentru sănătate.

Unele probleme de sănătate se pot agrava foarte rapid prin expunerea la soare și căldură chiar și atunci când sunt bine ținute sub control, conform medicilor Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles, California. 

Reclamă

Nu doar orele multe petrecute pe plajă reprezintă un risc, ci și activitățile de zi cu zi. „Adesea, este suficient ca oamenii să meargă doar până la magazinul din colț pentru a se confrunta cu pericolul. Pentru cei cu anumite afecțiuni, chiar și acel mic efort în căldură poate compromite sănătatea”, spune specialistul în medicină generală Marvin Mina. 

Iată care sunt bolile agravate de căldură și cum le poți gestiona pe timpul verii:

Bolile cardiovasculare

Canicula forțează inima să pompeze sângele mai intens pentru a reduce temperatura corpului. Dacă ai deja o suferință cardiovasculară, acest stres cardiac se adaugă celui existent. 

Reclamă

Riscul de infarct miocardic și de accident vascular crește pe timpul verii la persoanele care suferă de insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială și alte boli cardiovasculare. Potrivit unui studiu, atacul cerebral poate surveni într-un interval de una și până la șase zile de la expunerea la temperaturi mult prea ridicate. 

Iată ce poți face pentru a preveni aceste complicații periculoase:

  • hidratează-te adecvat;
  • evită expunerea prelungită la soare;
  • poartă îmbrăcăminte lejeră și răcoroasă;
  • protejează-ți capul cu o pălărie de soare sau o umbrelă;
  • fă dușuri frecvente cu apă potrivită (dușurile cu apă rece sunt contraindicate cardiacilor);
  • folosește sisteme de răcire.

Bolile agravate de căldură: diabetul

În condiții de caniculă, persoanele cu diabet zaharat pot avea probleme în a-și menține nivelul glicemiei sub control din cauza deshidratării. Pierderea de lichide din organism poate duce la creșterea nivelului de glucoză în sânge (hiperglicemie).

Dacă ai diabet, este crucial să bei suficientă apă pentru a menține echilibrul hidric al orgaismului, dar și să limitezi consumul de cafea și alcool, care deshidratează. Totodată, este indicat să-ți monitorizezi nivelul glicemiei de mai multe ori pe zi vara. 

Bolile respiratorii

Aerul cald și uscat îngreunează respirația, astfel că printre bolile agravate de căldură se află și afecțiuni precum astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). În plus, incendiile de vegetație din timpul verii afectează calitatea aerului și agravează simptomele respiratorii existente. 

„Mai multe incendii înseamnă aer mai murdar, care irită plămânii. Vara, mediul devine mai puțin prietenos pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii”, spune dr. Mina. Pentru a evita astfel de complicații, stai mai mult timp în interior, mai ales atunci când faci exerciții fizice.

Bolile agravate de căldură: migrenele

Durerile de cap agonizante provocate de migrene se pot agrava în perioadele de căldură excesivă pe fondul deshidratării. Aceasta cauzează dezechilibre electrolitice și scad volumul de sânge, ceea ce poate afecta fluxul de sânge către creier. De asemenea, expunerea la soare și la temperaturi ridicate dilată vasele de sânge și poate duce la stres termic, ambii fiind factori care pot declanșa migrenele.

Dacă suferi de migrene, asigură-te că bei mai multă apă sau băuturi cu electroliți când este cald afară. Dacă trebuie să ieși din casă, protejează-te de soare cu o pălărie sau o umbrelă. În timpul unor temperaturi foarte ridicate, retrage-te într-o cameră întunecată și liniștită. 

Bolile renale

În zilele caniculare, eliminăm o cantitate mai mare de lichide prin transpirație și respirație. Rinichii au nevoie de fluide pentru o funcționare optimă. Dacă ai o boală cronică de rinichi sau ai suferit un transplant renal, acestea se pot agrava pe fondul temperaturilor ridicate din timpul verii. 

În perioadele caniculare, se înregistrează o creștere cu 30% a internărilor în spital pentru afecțiuni legate de rinichi, potrivit Kidney Care UK

Bolile agravate de căldură: scleroza multiplă

Scleroza multiplă este o boală care afectează sistemul nervos central. Aceasta provoacă amorțeli, slăbiciune, durere, probleme de vedere și de echilibru, rigiditate musculară și alte simptome. 

Studiile arată că până la 80% dintre persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă manifestă o sensibilitate la căldură. Când corpul se supraîncălzește din cauza expunerii la soare, a exercițiilor fizice sau băilor fierbinți, apare o exacerbare a simptomelor bolii cunoscută ca sindromul Uhthoff. 

Chiar și o creștere mică a temperaturii corpului poate agrava scleroza multiplă. De aceea, este indicat să limitezi pe cât de mult posibil expunerea la căldură dacă ai această boală. 

Afecțiuni autoimune

Printre bolile agravate de căldură se numără și unele afecțiuni autoimune precum lupusul și artrita reumatoidă. Dacă ai una dintre aceste afecțiuni, ar trebui să eviți expunerea directă la soare. Razele UV pot accentua simptomele, spune dr. Marvin Mina.

În cazul lupusului, soarele poate agrava erupțiile cutanate specifice bolii, lupusul discoid și eritemul facial în formă de fluture, precum și febra și oboseala. De asemenea, deshidratarea cauzată de căldură poate agrava oboseala, durerile articulare și alte simptome asociate.

În artrita reumatoidă, căldura poate contribui la creșterea rigidității articulare, inflamației, durerii și disconfortului în articulațiile afectate de boală. 

Stai în interior când soarele este cel mai puternic, iar dacă trebuie să ieși din casă, protejează-ți pielea cu mâneci lungi, pantaloni și cremă de protecție solară cu spectru larg (UVA și UVB) pe bază de oxid de zinc sau dioxid de titan și SPF 30. 

Bolile agravate de căldură: rozaceea

Această afecțiune dermatologică comună care provoacă roșeață și erupții pe față poate fi agravată de expunerea la soare sau căldură. Temperaturile crescute dilată vasele de sânge de la nivelul pielii, ceea ce poate intensifica înroșirea caracteristică rozaceei și senzația de arsură. Umiditatea ridicată contribuie și ea la disconfort și la agravarea inflamației pielii.

Dacă ai această afecțiune dermatologică, evită pe cât posibil expunerea excesivă la soare sau folosește o cremă de protecție cu spectru larg și factor de protecție ridicat, potrivit pentru pielea sensibilă. Pentru a răcori pielea și a reduce înroșirea, folosește comprese reci sau un spray cu apă termală.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
De ce te doare capul când mănânci înghețată și cum scapi rapid de durere 
De ce te doare capul când mănânci înghețată și cum scapi rapid de durere 
De ce te doare capul când mănânci înghețată și cum scapi rapid de durere 
Care sunt efectele căldurii asupra creierului. Cum ne influențează gândirea și comportamentul
Care sunt efectele căldurii asupra creierului. Cum ne influențează gândirea și comportamentul
Care sunt efectele căldurii asupra creierului. Cum ne influențează gândirea și comportamentul
Principalele cauze ale strănutului. Ce poate provoca acest simptom
Principalele cauze ale strănutului. Ce poate provoca acest simptom
Principalele cauze ale strănutului. Ce poate provoca acest simptom
Reclamă
PARTENERI
icon