Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă

Publicat: 28 martie 2024, 06:54

Lavanda este o plantă cu flori din familia mentei, pe care o poți identifica ușor datorită parfumului său floral dulce și nuanței sale mai deschise de violet. Pe lângă parfumul inconfundabil, această plantă ierboasă se folosește datorită proprietăților sale medicinale și terapeutice. Află care sunt beneficiile pentru sănătate ale lavandei.

Lavanda provine din nordul Africii și din regiunile muntoase ale zonei mediteraneene. Deseori, este cultivată pentru producerea uleiului esențial, care provine din distilarea vârfurilor de flori ale anumitor specii de lavandă.

Beneficiile pentru sănătate ale lavandei

Uleiul de lavandă are atât întrebuințări cosmetice, cât și întrebuințări medicinale, conform Everyday Health. Totuși, uleiul esențial de lavandă, spre deosebire de plante, are efecte toxice dacă îl înghiți.

Planta este foarte apreciată datorită rezultatelor pe care le poate avea asupra frumuseții. Se folosește în mod obișnuit în parfumuri și șampoane pentru a ajuta la purificarea pielii. Poate trata durerea și poate preveni căderea părului. Poate fi cumpărată din farmacii, fără prescripție medicală.

Uleiul de lavandă poate avea proprietăți medicinale și poate fi folosit pentru a ameliora tulburările mintale. Iar ceaiul de lavandă poate ajuta în cazul problemelor digestive.

Poate trata petele de pe piele

Dacă suferi de acnee, eczemă sau inflamație a pielii, poți aplica uleiul de lavandă în zonele afectate. Acesta ar putea trata petele și ar putea ameliora simptomele neplăcute. Aplicarea uleiului esențial direct pe piele poate cauza iritații, așa că se recomandă să-l diluezi cu apă sau un ulei purtător. În plus, activitatea antioxidantă a lavandei poate contribui la vindecarea rănilor.

Poate îmbunătăți calitatea somnului

Printre beneficiile pentru sănătate ale lavandei se numără îmbunătățirea calității somnului. În cazul insomniei, exercițiile fizice regulate și eliminarea consumului de cofeină pot fi două practici utile. Dacă aceste schimbări nu dau rezultate, poți folosi ulei esențial de lavandă ca remediu deoarece poate îmbunătăți calitatea somnului. Parfumul a câteva picături de lavandă, te poate ajuta să adormi mai ușor.

Poate combate infecțiile fungice

Lavanda poate avea o potențială activitate antifungică. Uleiul esențial de lavandă poate fi eficient în inhibarea dezvoltări anumitor tipuri de ciuperci, cum ar fi Candida albicans. Uleiul ar putea acționa ca un remediu pentru a trata piciorul atletului și pecingina, acestea fiind cauzate de ciuperci.

Poate proteja creierul

Lavanda poate trata sau atenua tulburările neurologice, potrivit Real Simple. Are proprietăți neuroprotectoare care îți pot proteja sistemul nervos datorită conținutului format din: linalol, acetat de linalil, eucaliptol beta ocimen și camfor. În plus, ar putea inversa progresia unor afecțiuni neurologice.

Poate calma durerea

Calmarea durerii se numără printre beneficiile pentru sănătate ale lavandei. În cazul durerilor, poți încerca aromaterapie cu ulei esențial de lavandă, diluat în apă. De asemenea, poate fi un remediu eficient împotriva durerii postoperatorii. Poate funcționa ca analgezic deoarece conține acetat de linalil și linalol, acestea fiind componente antiinflamatoare.

Poate ameliora simptomele astmului

Uleiul esențial de lavandă ar putea ameliora astmul bronșic deoarece are efecte antiinflamatoare. Poate avea un impact pozitiv asupra sănătății respiratorii și ar putea ameliora inflamația alergică și hiperplazia glandelor muco-secretoare.

Poate diminua bufeurile cauzate de menopauză

Bufeurile sunt un simptom comun al menopauzei, care afectează multe femei. Acestea provoacă o senzație bruscă de căldură în întreg corpul, pot înroși fața și pot declanșa transpirația abundentă. Aromaterapia poate diminua bufeurile cauzate de menopauză și poate îmbunătăți calitatea vieții, fiind printre beneficiile pentru sănătate ale lavandei.

Poate reduce tensiunea arterială și ritmul cardiac

Hipertensiunea arterială cronică pune stres suplimentar asupra inimii și crește riscul de a dezvolta complicații, cum ar fi accidentul vascular cerebral și atacul de cord. Uleiul esențial de lavandă poate avea efecte pozitive asupra semnelor vitale. Ar putea reduce tensiunea arterială și ritmul cardiac.

De asemenea, poți încerca să folosești ulei de in. Acesta poate asigura sănătatea inimii, poate avea efect antiinflamator, poate îngreuna creșterea tumorilor, hidratează tenul și poate fi un remediu natural împotriva constipației.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
PARTENERI