Chefirul este un produs lactat fermentat și bogat în probiotice. Acesta are un gust acid și o consistență cremoasă similară cu cea a iaurtului cu un conținut scăzut de grăsime. Citește despre beneficiile pentru sănătate ale chefirului.
Chefirul reprezintă o băutură fermentată obținută în mod tradițional din lapte sau apă și boabe de chefir. Boabele de chefir sunt amestecuri gelatinoase, de dimensiuni mici, cu o culoare albă până la galben deschis. Acestea includ microorganisme probiotice, inclusiv: bacterii de acid lactic, drojdii și bacterii de acid acetic.
Compoziția bacteriană a boabelor de chefir depinde de condițiile climatice în care se dezvoltă. În general, aceasta se formează predominant din bacterii Lactobacillus.
Beneficiile pentru sănătate ale chefirului
Chefirul este o băutură bogată în nutrienți, care oferă: proteine de înaltă calitate, calciu, vitamina A, vitamina B12 și vitamina D. În plus, asigură: acid lactic, acid acetic, acid glicolic, o cantitate mică de alcool etilic, dioxid de carbon și polizaharide. De regulă, chefirul nu are un gust dulce, însă mulți producători adaugă în acesta zaharuri și diferite arome.
Chefirul obișnuit poate fi preparat din orice tip de lapte, inclusiv din: lapte de capră, lapte de bivoliță, lapte de oaie sau lapte de vacă, conform Forbes. Fiecare tip de lapte are un gust și o compoziție microbiană ușor diferită.
De asemenea, există un tip de chefir ce poate fi consumat de persoanele care nu pot sau nu vor să bea lapte. Acesta se obține din apă și zahăr brun și este recunoscut sub denumirea de chefir de apă sau chefir de zahăr. Poate fi preparat din lapte de origine vegetală, precum laptele de soia.
Este o sursă importantă de probiotice
Beneficiile pentru sănătate ale chefirului includ conținutul bogat în diverse tulpini de bacterii vii. Din acest motiv, se numără printre cele mai bogate alimente în probiotice. Probioticele sunt microorganisme vii, precum bacteriile și drojdiile.
Acestea pot modifica compoziția bacteriilor din intestin, pot îmbunătăți funcția de barieră intestinală, pot sprijini o digestie sănătoasă și pot ajuta la producerea acizilor grași cu lanț scurt, compuși asociați cu susținerea sănătății și un risc mai scăzut de a dezvolta boli cronice. În plus, pot contribui la întărirea sistemului imunitar.
Poate diminua inflamația
Chefirul poate ajuta la diminuarea inflamației prin inhibarea activității citokinelor proinflamatorii, proteine cu un rol major în durere și inflamație. Mai mult, poate crește concentrațiile de citokine antiinflamatorii pentru a diminua riscul de a dezvolta anumite boli și complicații asociate.
Poate lupta împotriva infecțiilor bacteriene
Beneficiile pentru sănătate ale chefirului pot include lupta împotriva microorganismelor dăunătoare. O parte dintre bacteriile prezente în chefir pot proteja în mod eficient organismul împotriva infecțiilor bacteriene, potrivit BBC Good Food. Acestea pot inhiba creșterea tulpinilor dăunătoare de: salmonella, Helicobacter pylori și Escherichia coli.
Poate contribui la gestionarea nivelului de zahăr din sânge
Chefirul poate contribui la gestionarea nivelului de zahăr din sânge, în special în cazul persoanelor care suferă de diabet de tip 2. Consumul zilnic de chefir poate scădea nivelul glicemiei à jeun (glicemie bazală), poate diminua nivelurile hemoglobinei glicozilate și poate reduce rezistența la insulină pentru pacienții diagnosticați cu diabet de tip 2.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.