Chiar dacă în general sunt recunoscute pentru utilizările culinare, o bună parte din condimente pot avea efecte benefice asupra organismului. Roxana Voica, medic gastroenterolog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 1, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre beneficiile mirodeniilor pentru o alimentație sănătoasă.
Roxana Voica a vorbit despre o serie de mirodenii bogate în nutrienți și acizi vegetali, care pot îmbunătăți sănătatea unei persoane. Ea a exemplificat câteva întrebuințări din medicina tradițională și a explicat ce modificări produc în organism în funcție de substanțele vegetale pe care le au în compoziție.
Beneficiile mirodeniilor pentru o alimentație sănătoasă
De obicei, mirodeniile se adaugă la prepararea rețetelor culinare pentru a le oferi un gust mai plăcut și a le consuma cu mai multă ușurință. Însă, pe lângă utilizările din bucătărie, acestea pot avea efecte benefice asupra organismului.
Condimentele sunt cunoscute pentru rezultatele medicinale. În antichitate, se foloseau ca parfumuri și ca antibacteriene, mai exact ca antibiotice. Cu toate acestea, în prezent se utilizează mai rar deoarece nu mai au aceeași popularitate, chiar dacă au rămas la fel de eficiente.
Beneficiile mirodeniilor pentru o alimentație sănătoasă pot sprijini sănătatea sistemului digestiv. Mai mult, o bună parte dintre condimente îmbunătățesc microbiota. Aceasta înseamnă că măresc diversitatea bacteriană, aceea de care organismul are nevoie la nivel intestinal.
,,Cred că ar trebui să începem încet încet să punem mirodenii în mâncarea pe care deja o preparăm.”
– Roxana Voica, medic gastroenterolog
,,De multe ori, am considerat mirodeniile ca fiind niște trucuri de a îmbunătăți gustul mâncării, dar de fapt, au atât de multe beneficii în ele.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Anason stelat
Anasonul stelat conține un compus denumit acid shikimic, care este compusul de bază în sinteza oseltamivirului. Oseltamivirul este un antiviral foarte cunoscut pentru gripă, care se adaugă în mod obișnuit în numeroase tratamente.
Scorțișoară
Beneficiile mirodeniilor pentru o alimentație sănătoasă se pot observa și în cazul scorțișoarei. Există studii efectuate pe durata a 4 săptămâni. În cadrul acestora, participanții au consumat jumătate de linguriță de scorțișoară, în fiecare zi, în diverse preparate. Prin monitorizare continuă, cercetările au arătat că scade glicemia și îmbunătățește rezistența la insulină.
Turmeric
Turmeric este un antiinflamator foarte cunoscut și anticancerigen. Inhibă toate căile existente ale inflamației. (Biodisponibilitatea este capacitatea unui medicament de a fi absorbit treptat, în cantitate suficientă și într-un timp scurt.) Însă, acesta se absoarbe cu dificultate și are o biodisponibilitate foarte scăzută, dacă îl consumi singur, fără alte ingrediente.
Combinat cu piperul, care conține piperină, turmericului îi poate crește biodisponibilitatea de o mie de ori. Spre exemplu, în India copiii îl beau de la vârsta de 8 luni, de când începe să li se diversifice alimentația, sub formă de golden milk, în traducere din limba engleză lapte auriu. În acesta, mamele pun turmeric și o cantitate mică de piper astfel încât i se mărește biodisponibilitatea.
Semințe și nuci
Beneficiile mirodeniilor pentru o alimentație sănătoasă se pot obține din nuci și semințe. Semințele prezintă un conținut bogat în fibre și polifenoli și de obicei conțin acizi grași omega-3. Organismul nu-i poate sintetiza, de aceea are nevoie să-i asimileze din alimentație.
Există două surse de acizi grași omega-3. Prima este pește gras, în care există acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA), doi acizi grași esențiali. A doua sursă include semințele și nucile în care există acid linoleic, un tip de acid gras omega-3.
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.