Laptele de mazăre este un produs vegetal, care, deseori, se folosește pentru a înlocui laptele de origine animală. Acesta poate fi util pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, în timp ce oferă surse importante de calciu și fier. Citește despre beneficiile laptelui de mazăre.
Laptele de mazăre reprezintă o alternativă la produsele lactate și se prepară din făina de mazăre galbenă. Aceasta reprezintă o leguminoasă bogată în proteine vegetale. De asemenea, poate fi un substitut util pentru persoanele vegetariene sau vegane.
Beneficiile laptelui de mazăre
Mai întâi, făina se pregătește din boabe de mazăre uscate și măcinate. După aceea, proteina se separă de nutrienții prezenți în mazăre, inclusiv de amidon. La sfârșit, făina bogată în proteine se purifică și se amestecă cu apă și alte ingrediente pentru a-i oferi un gust și o textură mai plăcută.
Laptele de mazăre are un conținut nutritiv important, care include: proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamina A, vitamina D, potasiu și fier. În funcție de tip, poate conține zaharuri, iar unele sortimente sunt fortificate cu calciu. Laptele de mazăre are concentrații ridicate de proteine vegetale, foarte similare cu cele ale laptelui de vacă și ale laptelui de soia.
În funcție gradul de intoleranță la lactoză, persoanele afectate pot opta pentru mai multe soluții. Acestea pot fi puțin intolerante sau total intolerante. În ambele cazuri, laptele de mazăre poate fi avantajos.
În același timp, o parte dintre producători combină laptele de mazăre cu alte tipuri de lapte vegetal, precum: laptele de migdale, laptele de ovăz și laptele de nuci caju. Poți găsi laptele de mazăre în diferite arome și variante: fără zahăr, îndulcit, cu ciocolată sau vanilie. Se recomandă să optezi pentru tipurile neîndulcite, în care poți adăuga stevia sau extract de vanilie acasă. Astfel, eviți excesul de zahăr.
Poate avea un gust asemănător cu cel al laptelui de vacă
Beneficiile laptelui de mazăre includ textura și gustul care pot semăna cu cele ale laptelui obișnuit de vacă. Acesta nu cauzează aceleași probleme digestive ca lactatele, deoarece mazărea nu conține tipul de zahăr numit lactoză. De asemenea, nu conține soia, de aceea poate fi consumat de persoanele cu sensibilitate și alergie la produsele din soia.
Poate sprijini sănătatea oaselor
Datorită cantităților adăugate de vitamina D și calciu, laptele de mazăre oferă concentrații mai mari ale acestor nutrienți, decât laptele obișnuit. Vitamina D și calciul se asociază cu o mai bună sănătate a oaselor, conform VeryWellFit.
Asigură senzație de sațietate
Conținutul ridicat de proteine asigură senzație de sațietate pe parcursul zilei, fiind printre beneficiile laptelui de mazăre. Astfel, te face să consumi mai puține alimente, te sprijină să-ți stăpânești apetitul și te ajută să eviți gustările frecvente pe parcursul zilei.
Este o sursă importantă de nutrienți esențiali
Multe tipuri de lapte vegetal sunt fortificate cu nutrienți esențiali precum vitamina D și calciu, potrivit Dr. Axe. Aceștia ajuta la creșterea și dezvoltarea organismul, așa că laptele de mazăre poate avea efecte bune în cazul bebelușilor și copiilor.
Deseori, variantele de lapte de mazăre fortificat asigură mai mult calciu decât laptele de origine animală. De asemenea, oferă în mod natural: vitamina B6, vitamina B12, magneziu și fier.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.