Beneficiile laptelui de fistic. Cum îl adaugi în alimentație

Publicat: 7 martie 2024, 08:54

Laptele de fistic poate fi folosit ca substitut de persoanele care nu pot bea lapte obișnuit. Acesta poate fi folosit ca ingredient pentru a găti amestecuri cu cereale, smoothie-uri, băuturi și deserturi preparate acasă. Citește despre beneficiile laptelui de fistic.

Laptele de fistic are un profil nutritiv bogat în: vitamina A, calciu, fier, potasiu, proteine, luteină și zeaxantină. Acesta nu conține lactoză și gluten. De regulă, produsul păstrează o nuanță de verde deschis și o textură asemănătoare cu cea a untului.

Beneficiile laptelui de fistic

Laptele de fistic se obține prin combinarea cu apă a fisticului zdrobit, urmată de strecurarea amestecului. Îl poți folosi în stare crudă sau prăjită. Îl poți lăsa în apă înainte de a-l prepara pentru a-i înmuia textura. Gustul său dulce variază în funcție de ingredientele folosite.

Laptele de fistic poate fi întrebuințat la prepararea a numeroase rețete, precum: budincă, griș, ciocolată, cremă, ecler, terci, înghețată, cozonac, clătite, brioșe sau anumite tipuri de cafea.

Poate avea proprietăți antioxidante

Compușii prezenți în laptele de fistic pot reduce riscul de a dezvolta: afecțiuni cardiace, inflamație și cancer. Laptele de fistic fermentat poate proteja împotriva cancerului de colon. Această băutură poate avea efecte antioxidante și antiinflamatoare asupra organismului. În plus, poate induce moartea celulelor canceroase, conform The Daily Meal.

Poate contribui la menținerea unei greutăți optime

Beneficiile laptelui de fistic pot include menținerea unei greutăți optime. Are mai puține calorii în comparație cu laptele integral de vacă și alte variante de lapte pe bază de plante. Astfel, poate fi avantajos să-l incluzi într-o dietă pentru slăbit.

Poate sprijini sănătatea oaselor

Conținutul de calciu și magneziu din laptele de fistic poate contribui la menținerea sănătății oaselor și a dinților. Aportul necesar zilnic de calciu are un rol major în dezvoltarea oaselor și menținerea densității osoase, în timp ce magneziul sprijină absorbția și folosirea calciului în organism, potrivit Casa de Sante.

Poate susține sănătatea ochilor

Beneficiile laptelui de fistic pot viza starea vederii. Luteina și zeaxantina, două dintre cele mai abundente substanțe nutritive prezente în laptele de fistic, pot susține sănătatea ochilor. Acestea pot preveni instalarea anumitor afecțiuni cronice, precum cataracta.

Poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace

Consumul de alimente bogate în grăsimi nesaturate, cum ar fi laptele de fistic, poate avea un impact pozitiv asupra sănătății inimii. Grăsimile sale sănătoase pot contribui la: diminuarea nivelului de colesterol rău, reducerea inflamației și îmbunătățirea tensiunii arteriale. Includerea laptelui de fistic ca parte a unei alimentații sănătoase pentru inimă poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta afecțiuni cardiace.

Printre beneficiile laptelui de fistic se regăsesc cantitățile semnificative de potasiu, o substanță esențială pentru menținerea unui ritm cardiac sănătos. Potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale, contracarează efectele sodiului și susține sănătatea cardiovasculară generală.

De asemenea, alături de alte fructe nucifere, fisticul reprezintă o sursă de melatonină. Aceasta este un hormon natural care reglează ritmul circadian al corpului și ajută la inducerea somnului. Poate fi utilă în tratarea tulburărilor de somn.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
PARTENERI