Beneficiile laptelui de capră. Cum îți poate sprijini sănătatea

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 25 noiembrie 2023, 07:04

Laptele de capră are un conținut similar cu cel al laptelui de vacă, dar, în același timp, poate asigura mai multe beneficii sănătății digestive și sănătății inimii. Acesta oferă o compoziție nutritivă bogată în: vitamina D, calciu, proteine și grăsimi. Citește despre beneficiile laptelui de capră.

Reclamă

Alături de alte substanțe nutritive, laptele de capră conține: vitamina A, fosfor, potasiu, carbohidrați, grăsimi și sodiu. Acesta reprezintă o sursă mai bună de proteine decât majoritatea tipurilor de lapte. De asemenea, are aproape la fel de multă lactoză precum laptele de vacă.

Beneficiile laptelui de capră

Laptele de capră este unul dintre cele mai consumate produse lactate. Este caracterizat de o textură mai cremoasă și mai groasă decât cea a laptelui de vacă și reprezintă o sursă importantă de nutrienți esențiali pentru o bună funcționare a organismului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De asemenea, conține mai puțini alergeni decât laptele de vacă, așa că prezintă șanse mai reduse de a cauza reacții alergice. Consumul său poate intensifica utilizarea fierului în organism și poate stimula regenerarea hemoglobinei.

Poate avea proprietăți antioxidante

Laptele de capră conține antioxidanți care pot preveni deteriorarea oxidativă cauzată de celulele radicalilor liberi, potrivit Health. Alături de capacitatea de a-ți menține sănătatea inimii, îți pot încetini procesul de îmbătrânire și-ți pot proteja organismul împotriva dezvoltării afecțiunilor cronice.

Reclamă

Poate fi digerat mai ușor

Laptele de capră poate fi mai ușor digerat decât laptele de vacă. Acest are concentrații mai ridicate de acizi grași cu lanț scurt și mediu. Aceste tipuri de acizi grași se digeră mai repede și mai ușor decât acizii grași cu lanț lung. Laptele de capră conține globule de grăsime de dimensiuni mai mici decât laptele de vacă, ceea ce-i poate crește mai mult digestibilitatea.

De asemenea, beneficiile laptelui de capră includ concentrații de probiotice care sprijină sănătatea microbiomului intestinal. În plus, conține oligozaharide care au efecte prebiotice și pot hrăni bacteriile intestinale sănătoase.

Probioticele reprezintă bacterii bune prezente în tractul intestinal, iar prebioticele sunt substanțele care asigură hrană acestor bacterii. Ambele îndeplinesc un rol la fel de important pentru sistemul digestiv și sănătate.

Reclamă

Poate proteja sănătatea inimii

Consumul de lapte de capră este mai eficient decât laptele de vacă în echilibrarea excreției de colesterol. Acesta poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol. În plus, poate diminua tensiunea arterială și, prin urmare, poate diminua riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace. La acest aspect contribuie acizii grași omega 3 și acizii grași omega 6.

Poate susține sănătatea pielii

Beneficiile laptelui de capră includ conținutul de acizi grași și trigliceride, conform The Quint. Asigură proprietăți hidratante care contribuie la menținerea unei pieli moi. Are niveluri ridicate de vitamina A, care îți poate îmbunătăți aspectul tenului, poate lupta împotriva acneei și poate sprijini sănătatea generală a pielii. Acidul lactic din laptele de capră ajută la eliminarea celulelor moarte ale pielii și ajută la păstrarea netezimii.

Poate sprijini sănătatea oaselor

Mineralele prezente în laptele de capră îți pot sprijini sănătatea oaselor. Acesta poate asigura un sfert din aportul de calciu necesar zilnic. Calciul poate susține densitatea și rezistența osoasă pentru a preveni rănirea și osteoporoza, o afecțiune în care oasele devin slabe și fragile. Iar fosforul din acest produs oferă oaselor și dinților structură și sunt reglați de aceiași hormoni.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Reclamă
PARTENERI
icon