Piperul negru este un condiment foarte puternic, ce se poate simți ușor în preparate și îți poate îmbunătăți sănătatea pe termen lung. În general, se consumă în formă uscată și face parte din familia de plante Piperaceae. Află care sunt beneficiile consumului de piper negru.
Piperul negru se culege de pe o plantă cățărătoare cu flori, asemănătoare cu vița de vie. Acesta poate ajuta la tratarea problemelor digestive și a durerilor de mușchi. Are proprietăți antibacteriene și antioxidante recunoscute. Îmbunătățește sănătatea: părului, pielii și creierului.
Beneficiile consumului de piper negru
Boabele de piper negru sunt o sursă bogată de nutrienți benefici. Piperul negru conține: magneziu, vitamina K, fier și fibre. De asemenea, are în compoziție ulei esențial de piperină, care, atunci când se utilizează în aromaterapie, ajută la ameliorarea: durerilor musculare, problemelor digestive și artritei inflamatorii.
Piperul negru poate ajuta oamenii să renunțe la fumat și se poate folosi în tratamentele pentru această adicție. Poate fi consumat zilnic, însă un consum prea mare poate provoca dureri și arsuri la stomac. În plus, poate cauza senzație de arsură dacă intră în ochi.
Poate preveni apariția cancerului
Piperina exercită o activitate protectoare împotriva a numeroase forme de cancer, fiind printre beneficiile consumului de piper negru. În plus, piperina crește absorbția altor nutrienți precum: seleniul, curcumina, beta-carotenul și vitaminele B în intestine.
Poate reduce tensiunea arterială
Piperina poate scădea tensiunea arterială. În plus, administrarea orală a piperinei poate controla creșterea tensiunii arteriale. Piperina îmbunătățește biodisponibilitatea curcuminei, un compus important găsit în turmeric.
Poate îmbunătăți sănătatea digestivă
Piperul negru stimulează sucurile și enzimele digestive. Acesta ar putea spori capacitatea corpului de a descompune și digera alimentele. Are un efect pozitiv și asupra enzimelor pancreatice, de aceea poate aduce beneficii întregului proces digestiv. În plus, poate ajuta la eliberarea gazelor stomacale.
Poate încuraja pierderea în greutate
Piperina poate opri formarea celulelor adipoase, fiind printre beneficiile consumului de piper negru. De asemenea, ar putea oferi o alternativă la tratamentele pentru problemele legate de acumularea grăsimilor. Caracteristica piperului negru de a inhiba formarea celulelor adipoase declanșează o reacție care poate ține sub control formarea grăsimii la diferite niveluri biologice.
Poate avea efecte antiinflamatoare
Piperina ar putea ajuta la ameliorarea inflamației, potrivit Medical News Today. Proprietățile antiinflamatoare ale piperinei pot contribui la protejarea leziunilor țesutului renal asociate cu ischemia și reperfuzia. Ischemia și reperfuzia se referă la afectarea țesutului care apare atunci când o parte a corpului nu primește suficient oxigen. Suplimentele alimentare cu piperină pot susține scăderea inflamației cronice în cazul persoanelor cu sindrom metabolic.
Poate îmbunătăți sănătatea creierului
Printre beneficiile consumului de piper negru se numără efectele semnificative asupra sănătății creierului. Piperina din piper inhibă o enzimă care descompune serotonina, neurotransmițătorul calmant. Această enzimă degradează funcționarea unui alt hormon numit melatonină, care reglează ciclul somn/veghe.
Poate ajuta în tratarea diabetului
Antioxidanții prezenți în piperul negru ar putea ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Aceștia ar putea ajuta pentru a regla hiperglicemia și ajuta în tratamentul diabetului. Uleiul de piper negru poate inhiba cele două enzime care descompun amidonul în glucoză și agravează simptomele diabetului. Însă, ingerarea piperului negru poate întârzia absorbția glucozei.
Poate ameliora răceala și tusea
Printre beneficiile consumului de piper negru se numără stimularea circulației și fluxului de mucus. Dacă îl combini cu miere, efectul se intensifică, deoarece mierea acționează ca un antitusiv natural. Piperul negru poate curăța tractul respirator și poate ameliora alte afecțiuni respiratorii.
În plus, când întâmpini probleme respiratorii ușoare, poți bea ceaiuri pentru răceală: ceai verde, ceai de echinacea, ceai de ghimbir, ceai de tei sau ceai de soc.
Poate îmbunătăți sănătatea orală
Datorită proprietăților sale antibacteriene, poate ajuta la tratarea infecțiilor orale. Piperul negru are proprietăți antiinflamatoare, care ajută la tratarea inflamației gingiilor. Acesta poate fi adăugat în remedii naturiste ce se pot prepara în casă.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.