Beneficiile consumului de mandarine. Modificările pe care le poate produce acest fruct în organism

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 10 ianuarie 2024, 07:42

Mandarinele sunt fructe citrice, recunoscute pentru conținutul bogat în vitamina C. Acestea asigură o serie de proprietăți medicinale pentru organism și pot fi consumate oriunde. Citește despre beneficiile consumului de mandarine.

Reclamă

Mandarinele pot contribui la diminuarea riscului de a dezvolta cancer și pot îmbunătăți sănătatea inimii. Acestea au dimensiuni reduse, conțin mai mult zahăr decât portocalele și se întâlnesc în mai multe soiuri.

Beneficiile consumului de mandarine

Mandarinele conțin: proteine, vitamina C, fibre, carbohidrați, sodiu, grăsimi și zaharuri. Acestea pot fi consumate ca gustări simple și pot fi incluse ca ingrediente într-o varietate de preparate culinare, cum ar fi: prăjituri, tarte, amestecuri cu iaurt, brioșe, salate de pui, salate cu fructe, sucuri, gemuri sau clătite.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Consumul de mandarine poate cauza alergii, iar pentru persoanele cu alergii la citrice este indicat să le evite deoarece există riscul de a le declanșa simptomele, conform Stylecraze. Efectele adverse pot provoca probleme respiratorii sau digestive. Semnele frecvente ale unei alergii includ: mâncărime, roșeață, inflamație și arsuri.

Pot preveni leziunile oculare

Concentrațiile de vitamina C din mandarine pot fi utile în întârzierea dezvoltării cataractei și a degenerescenței maculare legate de vârstă. Astfel, te poate ajuta să-ți menții sănătatea ochilor pe termen lung.

Reclamă

Pot îmbunătăți sănătatea inimii

Beneficiile consumului de mandarine pot include îmbunătățirea sănătății inimii. Mandarinele conțin fibre solubile și insolubile, cum ar fi hemiceluloza sau pectina. Acestea împiedică absorbția colesterolului în intestin.

Cojile de mandarine includ un antioxidant, numit tangeretină, care poate scădea colesterolul în sânge. Hesperidina, cel mai răspândit flavonoid din mandarine, ar putea contribui la diminuarea tensiunii arteriale crescute. Astfel, ar putea ajuta la diminuarea riscurilor de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.

În general, fructele citrice reprezintă alimente bogate în flavonoide. Acestea asigură concentrații de compuși vegetali, care pot lupta împotriva stresului oxidativ.

Reclamă

Pot avea proprietăți anticancerigene

Flavonoidele, cumarinele și limonoidele prezente în fructele citrice pot diminua riscul de apariție a diferite tipuri de cancer. Nobiletina și tangeretina găsite în extractul de mandarină pot oferi potențiale efecte antitumorale.

Oferă proprietăți antioxidante

Beneficiile consumului de mandarine includ proprietăți antioxidante deoarece conțin flavonoide, precum: hesperidina, naringina sau narirutinul. Acestea pot lupta împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi în organism. Pot preveni și ameliora anumite tipuri de inflamație.

Pot susține sănătatea creierului

Vitamina C și nobiletina din mandarine pot proteja împotriva tulburărilor cronice ale creierului, precum: schizofrenia, boala Alzheimer și boala Parkinson. Efectele antioxidante ale vitaminei C pot lupta împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi, potrivit Healthline. Nobiletina poate apăra celulele creierului împotriva acumulării de beta-amiloid și a toxicității, care se asociază cu debutul afecțiunilor degenerative.

Pot întări imunitatea

Întărirea imunității se regăsește printre beneficiile consumului de mandarine pentru că au un conținut bogat în vitamina C. Aceasta îndeplinește un rol esențial în sinteza colagenului și vindecarea rănilor. Are proprietăți antivirale și anticancerigene. De asemenea, poate contribui la prevenirea: afecțiunilor neurodegenerative, artritei, răcelii și febrei.

Te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus

Mandarinele te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus deoarece îți pot crește aportul de fibre în organism. Citricele conțin fibre insolubile care nu fermentează în intestin, cum ar fi celuloza și lignina.

Acest tip de fibre oferă senzație de sațietate prin încetinirea tranzitului alimentelor prin tractul digestiv. În acest mod, pot contribui la reglarea apetitului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Proprietățile medicinale ale ceaiului de eucalipt. Beneficiile și potențialele riscuri ale acestei băuturi
Proprietățile medicinale ale ceaiului de eucalipt. Beneficiile și potențialele riscuri ale acestei băuturi
Proprietățile medicinale ale ceaiului de eucalipt. Beneficiile și potențialele riscuri ale acestei băuturi
Reclamă
PARTENERI
icon