Caisele au un conținut bogat în substanțe nutritive și pot fi consumate oriunde, mai ales atunci când sunt în sezon. Acestea prezintă o puternică acțiune antioxidantă și pot avea mai multe efecte pozitive asupra digestiei. Citește despre beneficiile consumului de caise.
Caisele prezintă concentrații ridicate de nutrienți esențiali, precum: vitamina A, vitamina C, vitamina E, luteină, zeaxantină și potasiu. În general, pot fi incluse în mai multe tipuri de diete deoarece pot fi adăugate în diverse preparate culinare.
Beneficiile consumului de caise
Caisele sunt fructe hrănitoare, care pot fi adăugate la prepararea mai multor rețete și pot completa alimentația în timpul verii. Aceste fructe pot fi incluse în: salate de fructe, gemuri, fursecuri, tarte, înghețate, prăjituri și compoturi.
De obicei, caisele pot fi alimente foarte utile pentru vegani și vegetarieni deoarece pot oferi senzație de sațietate pe parcursul zilei. Dacă nu ești sigur cum să le adaugi în dietă, este de preferat să ceri sfatul unui nutriționist.
De asemenea, caisele uscate pot fi la fel de hrănitoare precum cele proaspete. Acestea pot ajuta densitatea minerală osoasă, pot scădea tensiunea arterială și pot atenua leziunile de la nivelul pielii.
Au proprietăți antioxidante
Caisele asigură o cantitate ridicată de antioxidanți, precum vitamina A și vitamina C. Antioxidanții pot proteja organismul împotriva afecțiunilor pentru că pot combate efectele dăunătoare ale radicalilor liberi care pot provoca leziuni celulare și stres oxidativ. Acestea pot favoriza dezvoltarea afecțiunilor cronice și pot accelera procesul de îmbătrânire.
Pot susține sănătatea sistemului digestiv
Beneficiile consumului de caise oferă o sursă bună de fibre solubile și fibre insolubile. Fibrele îndeplinesc un rol esențial pentru prevenirea afecțiunilor digestive, cum ar fi constipația, și pentru stimularea dezvoltării bacteriilor intestinale bune.
Caisele conțin atât fibre solubile, cât și fibre insolubile, conform Cleveland Clinic. Fibrele insolubile ajută la menținerea scaunului moale, astfel încât să poți avea mișcări intestinale regulate. Fibrele solubile hrănesc bacteriile benefice care trăiesc în intestine. În plus, fibrele pot contribui la gestionarea greutății, deoarece asigură senzație de sațietate mai multe ore pe parcursul zilei.
Pot sprijini sănătatea vederii
Caisele au un conținut bogat în vitamina A, care poate sprijini sănătatea vederii. Mai mult, concentrațiile de beta-caroten din aceste fructe pot scădea riscul apariție a degenerescenței maculare cauzate de înaintarea în vârstă, o afecțiune care poate provoca orbire.
Pot proteja sănătatea inimii
Datorită concentrațiilor ridicate de fibre, caisele pot fi eficiente pentru scăderea colesterolului rău, denumit colesterol LDL, și creșterea colesterolului bun, mai exact a colesterolului HDL. Caisele se caracterizează prin concentrații ridicate de potasiu, care ajută la susținerea sănătății inimii. Beneficiile consumului de caise pot preveni afecțiunile cardiace.
Poate întări sistemul osos
Caisele prezintă concentrații ridicate de calciu, un mineral esențial pentru dezvoltarea și întărirea oaselor. Conținutul de potasiu din caise poate avea efecte benefice asupra sănătății oaselor, deoarece acesta ajută la absorbția calciului, potrivit MedicineNet.
Poate reduce riscul de anemie
Deoarece caisele se caracterizează prin concentrații ridicate de fier, acestea pot ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin și la scăderea riscului de a dezvolta anemie. Conținutul de cupru prezent în caise poate ajuta la absorbția fierului.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.