Antena

Care sunt semnele afecțiunilor tiroidiene. Cum funcționează tiroida

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 23 aprilie 2025, 07:46

La nivelul tiroidei pot apărea mai multe afecțiuni cronice, de aceea este important să se identifice simptomele din timp. Aurelian Ranetti, medic endocrinolog, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 4, din sezonul 8, la MediCOOL. Află care sunt semnele afecțiunilor tiroidiene.

Reclamă

Aurelian Ranetti a explicat ce este tiroida, a indicat care sunt simptomele tiroiditei autoimune și a menționat cum funcționează tratamentul pentru dezechilibrele hormonale, ce pot apărea când acest organ vital nu mai funcționează corespunzător.

Cum funcționează tiroida

Datele arată că bolile autoimune iau amploare în toată lumea, iar această creștere se observă încă din anul 1975. Printre acestea se pot regăsi: diabet de tip 1, psoriazis, boală Crohn, boli digestive și boli inflamatorii. Aceste boli pot apărea din diverse cauze. Se pot asocia stilului de viață, care se industrializează, consumului frecvent de mâncare procesată, poluării din orașe și nivelului din ce în ce mai ridicat de stres.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,Pe de altă parte, sistemul medical avansează treptat. Astfel, putem să diagnosticăm din ce în ce mai mulți pacienți. Poate în 1975 pacienții nu erau diagnosticați și nu făceau parte din statistici. Acum putem să-i găsim. Dincolo de asta, sistemul medical avansează și reușește să țină toți acești bolnavi în viață. Oamenii trăiesc cu o boală autoimună, care este ținută sub control.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Tiroida poartă denumirea cartilajului aflat deasupra sa, în zona aparatului fonator, denumit cartilaj tiroid, unde sunt corzile vocale. Are o formă de litera H sau de fluture. Nu este de dimensiune foarte mare, este exact cât falanga distală a policelui mâinii drepte.

Reclamă

-De ce se mărește tiroida?
-Gușa reprezintă mărirea de volum a glandei tiroide. Tiroida produce hormoni tiroidieni. În momentul în care tiroida începe să fie atacată, corpul recunoaște țesutul tiroidian ca fiind invadator. Atunci începe să sufere și dispar hormonii tiroidieni. Practic, aceștia scad în sânge. Totuși, există un mecanism de autoreglare în glanda pituitară, care este practic în mijlocul creierului.

Creierul endocrin este reprezentat de o glandă care se află la baza acestuia. Dacă se trasează două drepte imaginare, se intersectează la baza creierului în zona hipotalamo-hipofizară, care este în întregime o unitate funcțională.

Hipofiza controlează foarte sensibil tot parcursul vieții funcția, troficitatea și modul în care se dezvoltă glandele. Pentru tiroidă, hormonul trop se numește tireotrop sau hormonul care stimulează tiroida, prescurtat TSH.

Reclamă

Care sunt semnele afecțiunilor tiroidiene

Atunci când glanda tiroidă nu mai produce hormon, această axă începe să producă exces de TSH. Practic, stimulează tiroida să producă mai mult. Când anticorpii sunt prezenți, apare o boală numită tiroida Hashimoto.

Hakaru Hashimoto a fost un medic japonez, care în anul 1912 a descris 5 cazuri de mixedem, mai precis de hipotiroidism sever. Se poate observa în cazul persoanelor cu gușă mare, cu mulți noduli, cu o formă asemănătoare a dunelor de nisip. Aceasta se manifestă când există o lipsă totală de hormon tiroidian.

-Ce simptome pot indica unui pacient că ar putea avea o problemă cu tiroida?
-Simptomele pe care le simt cei mai mulți dintre pacienți sunt oboseala, somnolența și nevoia de a dormi mai mult decât este necesar. De asemenea, pot avea dificultăți de concentrare și o performanță mai redusă din punctul de vedere al rezultatului obținut la muncă sau chiar în gospodărie. Totodată, poate apărea o senzație de frig sau constipație pentru că pielea este mai uscată. Părul cade mai frecvent, se dezvoltă tulburări de ciclu menstrual și apar anumite tulburări în sfera fertilității diagnosticate de medicii obstetricieni.

Pentru început, este important ca pacienții să fie diagnosticați. Tiroidita autoimună în populație se manifestă frecvent. 10% dintre femei sunt considerate a fi paciente, care pot prezenta anticorpi, mai exact anticorpi antiperoxidază tiroidiană și anticorpi antitiroglobulinici.

Pentru a evalua funcția tiroidiană și a stabili dacă a fost afectată și distrusă, se observă dacă crește TSH-ul hipofizar peste limita normală. Când se întâmplă acest lucru înseamnă că există hipotiroidism primar, mai exact cauz se află în tiroidă. În acest caz, se administrează tratament hormonal și se urmărește dacă scade TSH-ul.

,,Dacă TSH-ul este normal, atunci înseamnă că pacientul este bine tratat.”

– Aurelian Ranetti, medic endocrinolog

Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
De ce apare refluxul gastroesofagian. Care sunt cauzele acestei tulburări digestive
De ce apare refluxul gastroesofagian. Care sunt cauzele acestei tulburări digestive
De ce apare refluxul gastroesofagian. Care sunt cauzele acestei tulburări digestive
articol cu video
Cum se tratează ciuperca piciorului și bătăturile în talpă. Care sunt sfaturile dermatologilor
Cum se tratează ciuperca piciorului și bătăturile în talpă. Care sunt sfaturile dermatologilor
Cum se tratează ciuperca piciorului și bătăturile în talpă. Care sunt sfaturile dermatologilor
articol cu video
Semnele bolilor de ficat pe piele. Ce pot indica aceste simptome vizibile
Semnele bolilor de ficat pe piele. Ce pot indica aceste simptome vizibile
Semnele bolilor de ficat pe piele. Ce pot indica aceste simptome vizibile
Reclamă
PARTENERI
icon