Antena

Cele mai întâlnite mituri în chirurgia estetică. Cum se realizează bichectomia și injectarea cu acid hialuronic

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 27 februarie 2025, 07:21

Există multe mituri, care circulă cu privire la procedurile folosite în chirurgia estetică. Alex Karkhi, medic rezident chirurgie, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 1, din sezonul 8, la MediCOOL. Citește despre cele mai întâlnite mituri în chirurgia estetică.

Reclamă

Alex Karkhi a explicat cum se realizează bichectomia și injectarea cu acid hialuronic și a discutat despre miturile asociate acestor două proceduri. Cu ajutorul unui model a exemplificat metodele, care se folosesc în chirurgia estetică.

Cele mai întâlnite mituri în chirurgia estetică

Chirurgia estetică a devenit tot mai populară în ultimii ani, de aceea multe persoane își doresc să recurgă la proceduri de înfrumusețare. Din acest motiv, au apărut diferite informații mai mult sau mai puțin adevărate, care circulă în diferite medii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Printre cele mai des întâlnite mituri sunt cele asociate procedurilor de bichectomie și injecție cu acid hialuronic. Multe dintre acestea fac referire la simptomele, care pot apărea după trecerea rezultatelor.

Bichectomie

Bichectomia este intervenția chirurgicală prin care poți să îndepărtezi grăsimea de la nivelul obrajilor. În zona obrajilor, atunci când există o porțiune puțin mai rotundă înseamnă, că de fapt, ai un volum în plus de grăsime. Cu ajutorul bichectomiei, pacientul obține vizual un volum mai mare în pomeți, care încep să pară mai bine conturați.

Reclamă

Bichectomia se poate realiza în două moduri. Primul este în timpul unei facelift chirurgical, când se face un abord cutanat, prin care chirurgul are acces la această zonă de grăsime, prin gură. Atunci se efectuează o incizie mică la nivelul mucoasei, în spatele cavității bucale, la nivelul molarilor. Prin aceasta se ajunge la o punguță de grăsime și se îndepărtează.

Există un mit, care susține că în momentul în care faci această bichectomie, aspectul feței devine mai îmbătrânit.

,,În primul rând, obrazul mai rotund, mai greu, se va lăsa mult mai repede. Deci, practic, un obraz mai suplu nu va avea această coborâre. În altă ordine de idei, dacă vreodată simțim nevoia să umplem obrajii, putem reinjecta grăsimea sau orice fel de filler să completăm volumul înapoi.”

– Alex Karkhi, medic rezident chirurgie

Reclamă

Injectare cu acid hialuronic

Printre cele mai întâlnite mituri în chirurgia estetică este cel conform căruia odată ce efectul injectării cu acid hialuronic trece, poți părea mai îmbătrânit.

-Ce este injectarea cu acid hialuronic și ce face la nivelul feței?
-Acidul hialuronic este un produs pe care chirurgii esteticieni îl pot injecta la nivelul feței în orice zonă. Cea mai populară și cea mai folosită zonă este cea a buzelor. Imediat, după buze, pe locul doi sunt pomeții. Sunt foarte multe paciente, care se tem că dacă efectul acidului hialuronic va trece rapid, pomeții lor vor cădea și vor fi mult mai îndesați.

,,Nu este deloc adevărat și pentru că niciodată nu se folosește o cantitate atât de mare. Vorbim de 1, maxim 2 mililitri per pomete, care au puterea de a crea o formă, dar nu de a expanda atât de mult fața încât pielea să se lase.”

– Alex Karkhi, medic rezident chirurgie

De exemplu, pentru a injecta acid hialuronic, în general, se împarte pometele în două zone. În primul rând, există o zonă anterioară malară și o zonă a arcadei zigomatice. Există mai multe tipuri de injectări. De principiu, se dorește crearea volumului unde ai convexitatea cea mai mare a pometelui și conturarea pe lungimea arcadei zigomatice. Astfel, se creează volum, pentru a oferi o formă mult mai triunghiulară a feței.

,,Tehnica cu ac este poate pentru începături, dar tehnica cu canulă este pentru avansați.”

– Alex Karkhi, medic rezident chirurgie

Canula este un ac rotund pe care în momentul în care îl introduci, îl poți plimba pe sub piele. Atunci cu o singură înțepătură poți să acoperi o zonă mult mai mare a feței. Aceasta se regăsește printre intervențiile minim invazive. Acul rotund, când întâlnește structuri anatomice, vase de sânge, nervi sau fibre musculare, încearcă să treacă pe lângă acestea, nu printre ele ca un ac ascuțit.

Atunci când efectul acidului hialuronic trece, pacienții se întorc la forma lor inițială și arată exact cum arătau înainte de tratament. După injectarea cu acid hialuronic este normal să existe o creștere vizibilă a volumului, după aceea se întoarce la forma inițială și își pierde efectul.

,,Iată că și acesta este un mit.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
articol cu video
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Reclamă
PARTENERI
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Rețete Fel De Fel
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Aceste chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi sunt o gustare simplă, hrănitoare și extrem de versatilă. Pot fi servite ca gustare, fel principal, garnitură sau aperitiv. Sunt perfecte atât calde cât și reci, și pot fi gătite la tigaie, în cuptor sau chiar la air fryer. Aceste chiftele sunt ca o îmbrățișare caldă de vară. Pe cât de umile sunt ingredientele, pe atât de surprinzătoare este savoarea lor când sunt combinate cu grijă. La prima vedere par modeste, dar odată ce le muști, dezvăluie o textură fină și parfumată. Este o armonie între dulceața discretă a morcovului, suculența dovlecelului și finețea cartofului. Tot din categoria chiftelelor de legume mai poți încerca de pe blog și rețeta de chiftele de spanac cu pâine și parmezan, în sos de unt. Sunt delicate și pline de arome fine, fiind ideale ca aperitiv sau fel principal. Sosul de unt adaugă o textură cremoasă și un gust bogat care completează perfect savoarea chiftelelor. Sau poate te inspiră și rețeta de chiftele de dovlecei cu couscous. Sunt o opțiune delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru un prânz sau cină ușoară. Chiftelele sunt crocante la exterior și moi în interior, având o textură plăcută și un gust bogat datorită combinației de dovlecei și couscous. Despre ingredientele din chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi Cartoful este baza solidă, care leagă totul și oferă o structură cremoasă în interior. Fie că este folosit fiert sau crud, el aduce o densitate moale, care contrastează cu crustă rumenă de la exterior. Este acel ingredient de bază care permite celorlalte arome să strălucească. Dovlecelul, blând și delicat, are rolul de a lumina compoziția. Dă suculență, prospețime și o notă vegetală subtilă. Atunci când este bine scurs și amestecat în chiftele, adaugă un ton umed și catifelat, care face ca fiecare mușcătură să se topească în gură. Morcovul, pe de altă parte, aduce o notă dulceagă naturală și o culoare caldă, portocalie. Acesta face ca interiorul chiftelelor să fie nu doar gustos, ci și plăcut privirii. E firul dulce care echilibrează gustul neutru al cartofului și pe cel vegetal al dovlecelului. Când sunt prăjite sau coapte, chiftelele capătă o crustă aurie, crocantă, care foșnește ușor sub dinți. Interiorul rămâne moale, dar nu cleios, ci aerat și bine legat, fără a fi greu. Din loc în loc, întâlnești câte un fir de morcov sau pătrunjel, care le dă un aer de casă, exact ca în bucătăriile bunicilor. Aroma care iese din cuptor sau din tigaie este inconfundabilă. Simți un miros de legume ușor caramelizate, de verdețuri proaspete, de casă primitoare. Dacă adaugi și un praf de boia sau chimen, devin și mai parfumate, cu o ușoară adiere orientală sau rustică, în funcție de condimente. Urmărește mai jos rețeta detaliată, pentru a prepara și tu așa delicioase chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi.
icon