Antena

Băile cu gheaţă. Cât sunt de benefice pentru organism

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 12 mai 2023, 07:54

Denumită și imersiune în apă rece (CWI) sau crioterapie, se crede că practica de a face o baie de 10 până la 15 minute în apă foarte rece, după o sesiune intensă de exerciții sau după o cursă de alergat ajută la reducerea tensiunii și durerilor musculare. Dacă ești interesată de subiect, află totul despre băile cu gheaţă.

Reclamă

Practica folosirii băilor cu gheață pentru a ameliora durerile musculare datează de zeci de ani. Dar un studiu din 2017 sugerează că ideile anterioare despre beneficiile băii cu gheață pentru sportivi sunt eronate și că nu există niciun beneficiu real pentru durerile musculare.

Totul despre băile cu gheaţă

În timp ce studiul susține că o recuperare activă cum ar fi o sesiune de 10 minute de exerciții de intensitate scăzută pe o bicicletă staționară este la fel de bună pentru recuperare ca și baia în apă îngheţată, unii specialişti sunt totuşi de părere că băile cu gheaţă au un beneficiu real asupra organismului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dr. A. Brion Gardner, un chirurg ortoped de la Centrele pentru Ortopedie Avansată, spune că băile cu gheață aduc un plus corpului uman, în ciuda altor descoperiri anterioare. „Studiul nu demonstrează în proporție de 100% că nu există beneficii pentru băile cu gheață”, spune el. „Sugerează că beneficiile recuperării mai rapide, reducerii leziunilor musculare și tisulare și îmbunătățirii funcției nu sunt neapărat adevărate.”

Iar dr. Thanu Jey, directorul clinicii Yorkville Sports Medicine, este de acord. „Vor exista întotdeauna cercetări care vor sprijini ambele părți ale acestei dezbateri”, spune el. „Deși o mare parte din cercetare este neconcludentă, mă aliniez cu cel mai bun management actual al sportivilor profesioniști care folosesc în mod regulat băile cu gheață.”

Reclamă

Un lucru important de remarcat cu acest studiu este dimensiunea și vârsta eșantionului. Studiul și-a bazat rezultatele pe doar nouă tineri cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani care făceau antrenament de rezistență două până la trei zile pe săptămână. Mai multe cercetări și studii mai ample sunt necesare pentru a dezminți sau susține beneficiile băilor cu gheață.

Băile cu gheață: potențiale beneficii

Dacă te gândești să încerci o baie cu gheață, s-ar putea să te întrebi care sunt potențialele beneficii. E important să afli dacă merită să îți supui corpul la frig extrem. Vestea bună este că există unele beneficii potențiale ale folosirii unei băi cu apă rece, în special pentru persoanele care se antrenează sau sunt sportivi de competiție.

Calmează durerile musculare

Potrivit lui Gardner, cel mai mare beneficiu al băilor cu gheață, cel mai probabil, este că pur și simplu fac corpul să se simtă bine. „După un antrenament intens, imersiunea la rece poate fi o ușurare pentru mușchi”, explică el.

Reclamă

Ajută sistemul nervos central

Gardner spune că o baie cu gheață poate ajuta, de asemenea, sistemul nervos central la un somn calitativ. În consecință, te va face să te simți mai bine dacă te confrunți cu oboseală. În plus, el spune că poate ajuta la îmbunătățirea timpului de reacție și a explozivității în antrenamentele viitoare.

Limitează răspunsul inflamator

Teoria, spune Jey, este că scăderea temperaturii locale după exercițiu ajută la limitarea răspunsului inflamator, scăzând cantitatea de inflamație și ajutându-vă să te recuperezi mai repede după un antrenament intens.

Băile cu gheață reduc efectul căldurii și umidității

Făcând o baie cu gheață poți reduce efectul căldurii și umidității. „O baie cu gheață înainte de o cursă lungă în condițiile în care există o creștere a temperaturii sau a umidității poate scădea temperatura corpului cu câteva grade. Acest lucru poate duce la îmbunătățirea performanței”, explică Gardner.

Antrenează nervul vag

Unul dintre principalele beneficii ale unei băi cu gheață, spune specialistul Aurimas Juodka, este acela de a antrena nervul vag. „Nervul vag este legat de sistemul nervos parasimpatic. Antrenamentul vă poate ajuta să faceți față situațiilor stresante mai adecvat”, explică el.

Efecte secundare și riscuri pentru băile cu gheață

Cel mai vizibil efect secundar al unei băi cu gheață este senzația de frig. Dar dincolo de acest efect secundar superficial, există și alte riscuri de luat în considerare.

„Riscul principal al unei băi cu gheață se aplică persoanelor care au o boală cardiovasculară preexistentă sau hipertensiune arterială”, explică Gardner. „Scăderea temperaturii centrale și scufundarea în gheață îngustează vasele de sânge. Încetinește fluxul de sânge în organism”, spune el.

Acest lucru poate fi periculos dacă ai flux sanguin scăzut. Te poate expune riscului de stop cardiac sau accident vascular cerebral. Un alt risc care se poate întâmpla este hipotermia, mai ales dacă rămâi în apa rece mult prea mult timp.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și tip 2 trebuie, de asemenea, să fie atenți la băile cu gheață. Ambele sunt asociate cu capacitatea redusă de a menține temperatura centrală în timpul schimbărilor extreme de temperatură.

Doctorul Mihail Pautov și Carmen Brumă au vorbit despre cum putem se pot preveni efectele îmbătrânirii în mod sănătos. Cei doi au intrat în bazine cu gheață, iar medicii specialiști în medicină sportivă le-au fost alături pentru a veni cu explicații despre beneficiile băilor cu gheață.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de cafea. Ce se întâmplă dacă bei o cantitate prea mare
Efectele consumului excesiv de cafea. Ce se întâmplă dacă bei o cantitate prea mare
Efectele consumului excesiv de cafea. Ce se întâmplă dacă bei o cantitate prea mare
Proprietățile medicinale ale acidului hialuronic. Ce impact poate avea asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale acidului hialuronic. Ce impact poate avea asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale acidului hialuronic. Ce impact poate avea asupra sănătății
Proprietățile ceaiului de trandafiri. Cum îți poate îmbunătăți sănătatea
Proprietățile ceaiului de trandafiri. Cum îți poate îmbunătăți sănătatea
Proprietățile ceaiului de trandafiri. Cum îți poate îmbunătăți sănătatea
Reclamă
PARTENERI
icon