Totul despre fațetele dentare: tipuri și îngrijire

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 30 aprilie 2023, 07:24 / Actualizat: 30 aprilie 2023, 9:06

Fațetele dentare sunt învelișuri subțiri, personalizate, din materiale de culoarea dinților, concepute pentru a acoperi suprafața frontală a acestora cu scopul de a le a îmbunătăți aspectul. Aceste faţete sunt lipite de partea din față a dinților schimbându-le culoarea, forma, dimensiunea sau lungimea. Dacă ești interesată de o astfel de procedură dentară, află totul despre fațetele dentare.

Reclamă

Fațetele dentare sunt realizate din ceramică și sunt aplicate pe suprafața dinților de către medicul stomatolog. Acestea au ca scop îmbunătățirea aspectului dinților. Un lucru este clar, ele se diferențiază de albirea dentară. Fațetele ajung să schimbe radical culoarea dinților, dar și forma sau poziția lor.

Totul despre fațetele dentare

Un alt aspect important de menționat este că acestea se deosebesc și de coroanele dentare. Coroanele acoperă dinții în totalitate și îl protejează, în schimb fațetele acoperă doar partea din față a dinților și sunt o procedură estetică, scrie healthline.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce sunt faţetele dentare

Fațetele dentare sunt învelișuri din material de culoarea dinților concepute pentru a acoperi suprafața dinților și pentru a le îmbunătăți aspectul. Acestea sunt lipite de dinte pentru a schimba forma, culoarea, dimensiunea sau chiar lungimea.

Deși acest lucru poate părea dureros, acestea sunt foarte subțiri și pot fi personalizate pentru dinții tăi pentru a asigura tot confortul. Fațetele oferă dinților un aspect natural, dar se pot personaliza în funcție de dorințele tale. Acest lucru le face să fie o opțiune excelentă în cazul în care îți dorești un anumit aspect pentru dinții tăi.

Reclamă

Țesutul gingiilor este capabil să tolereze fațetele de porțelan cu ușurință. Un alt beneficiu al porțelanului este că e aproape în întregime rezistent la pete. De asemenea, este important să reții că învelișul lor îți va permite să schimbi felul în care arată dintele fără a afecta cu adevărat dintele. Poți schimba forma dinților cu ajutorul lor, fără să fie nevoie să-i remodelezi.

Fațetele dentare pot fi folosite între 7 și 15 ani. După această perioadă, ele trebuie înlocuite de un medic stomatolog profesionist pentru a păstra același aspect. Nu necesită o îngrijire excepțională, așa că atâta timp cât vei continua să urmezi o rutină adecvată de igienă dentară, le vei menține aspectul fără probleme. Află totul despre fațetele dentare și vezi care e cea mai bună variantă despre tine.

Care este diferența dintre fațetele din porțelan și cele din rășină

Există mai multe beneficii în obținerea fațetelor din porțelan, dar este posibil să fii auzit și despre fațetele realizate din rășină.

Reclamă

Opțiunea de compozit cu rășină este, de asemenea, făcută pentru a se potrivi cu aspectul dintelui natural și poate fi personalizată pentru a se potrivi zâmbetului persoanei care optează pentru această procedură. Acest material este, de asemenea, foarte durabil și capabil să reziste câțiva ani cu îngrijirea corespunzătoare. Discută cu medicul dentist pentru a stabili ce material e cel mai bun pentru tine.

Cel mai mare dezavantaj al alegerii compozitelor de rășină e că nu sunt rezistente la pete, ceea ce înseamnă că se vor închide la culoare, la fel ca dinții naturali.

Ce fel de probleme dentare rezolvă fațetele

Fațetele pot corecta ușoare trăsături neatrăgătoare din punct de vedere estetic, dar sunt folosite și în scopuri specifice. Am listat mai jos câteva dintre motivele pentru care acestea sunt de luat în considerare:

  • Corectarea dinților decolorați;
  • Închiderea golurilor dintre dinți;
  • Corectarea dinților slăbiți;
  • Corectarea dinților rupţi;
  • Realinierea dinților care sunt neuniformi sau neregulați.

Procedura de faţetare dentară

Obținerea faţetelor dentare necesită de obicei trei vizite la dentist. Una pentru o consultație și două pentru a realiza și aplica fațetele. Mai mulți dinți pot fi supuși procesului de fațetare în același timp.

Diagnostic și planul de tratament

Este extrem de importantă comunicarea deschisă cu medicul stomatolog, mai ales pentru a-i spune cum îți dorești să fie rezultatul final. În timpul acestor vizite, medicul dentist va examina dinții pentru a se asigura că fațetele dentare sunt potrivite pentru și va discuta procedura și unele dintre riscurile acesteia.

Beneficiile faţetelor dentare

Fațetele dentare au mai multe beneficii. Printre cele mai importante sunt cele listate mai jos:

  • Oferă un aspect natural al dintelui;
  • Gingiile tolerează bine porțelanul;
  • Fatetele din portelan sunt rezistente la pete;
  • Se poate selecta o culoare pentru a face dinții să pară mai albi.

În general, nu necesită atât de multă modelare ca şi coroanele, dar sunt mai puternice și arată mai bine.

Riscurile faţetelor dentare

Procesul nu poate fi anulat, iar fațetele din porțelan costă mai mult decât cele din rășină. De obicei, faţetele nu pot fi reparate dacă se ciobesc sau se crapă. Deoarece smalțul a fost îndepărtat, dintele poate deveni mai sensibil la alimente și băuturi calde ori reci.

Fațetele ar putea să nu se potrivească exact cu culoarea celorlalți dinți. De asemenea, culoarea acestora nu poate fi modificată odată ce fațeta este lipită de dinte. Dacă intenționezi să îți albești dinții, trebuie să faci acest lucru înainte de a începe procedura de fațetare.

Deși nu este probabil, faţetele se pot disloca și cădea. Pentru a minimiza șansele, renunță la obiceiul de a roade unghiile, creioane, gheață sau alte obiecte dure și nu pune prea multă presiune asupra dinților. De asemenea, dinții cu fațete se pot caria. Dacă se întâmplă acest lucru, e nevoie de acoperirea completă a dintelui cu o coroană.

Fațetele nu sunt o alegere bună pentru persoanele cu dinți nesănătoși (de exemplu, cei cu carii sau care au o boală activă a gingiilor), dinți slăbiți (ca urmare a cariilor, fracturilor, plombelor dentare mari) sau pentru cei care nu au suficient smalț pe suprafața dintelui.

Pentru că în ziua de azi imaginea contează foarte mult și din ce în ce mai mulți oameni apelează la fațetele dentare, medicul stomatolog Traian Comănescu vine cu câteva sfaturi și recomandări în ceea ce privește fațetele dentare. Acesta a explicat în emisiunea Medicool că decizia trebuie luată după ce s-a făcut o diferență clară între moft și necesitate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
articol cu video
La ce se folosește botoxul. Întrebuințările pe care le poate avea în medicină
La ce se folosește botoxul. Întrebuințările pe care le poate avea în medicină
La ce se folosește botoxul. Întrebuințările pe care le poate avea în medicină
articol cu video
Cum se realizează transplantul de păr. Când ai nevoie de această procedură
Cum se realizează transplantul de păr. Când ai nevoie de această procedură
Cum se realizează transplantul de păr. Când ai nevoie de această procedură
Reclamă
PARTENERI
icon