Antena

Apa cu oțet de mere pentru slăbit. Funcționează sau nu?

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 9 decembrie 2023, 06:27

Dietele cu oțet de mere promit o pierdere eficientă în greutate. Oțetul de mere diluat în apă și consumat înainte de mese scade pofta de mâncare și accelerează digestia, susțin promotorii acestor diete. Află cât de eficientă este cu adevărat apa cu oțet de mere pentru slăbit.

Reclamă

Un ingredient versatil în bucătărie, oțetul de mere este folosit de mii de ani ca tonic natural. El se bucură de popularitate încă din antichitate, când babilonienii, egiptenii și grecii îl foloseau pentru conservarea alimentelor, dar și pentru proprietățile lui medicinale. Hipocrate, considerat „părintele medicinei”, folosea oțetul de mere ca tratament al unor afecțiuni.

De atunci și până astăzi, oțetul de mere a continuat să fie promovat în scopuri medicinale și a devenit popular în rândul susținătorilor produselor naturale. El are multe presupuse beneficii pentru sănătate, iar pierderea în greutate se numără printre ele. Iată ce spun specialiștii despre eficiența lui în curele de slăbit. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este și ce conține oțetul de mere 

Oțetul de mere este un lichid acru obținut prin fermentarea alcoolului din cidru de mere. Procesul de producție implică două etape:

  • Fermentarea alcoolică, în care zaharurile din cidru sunt transformate în alcool prin procesul de fermentație, sub acțiunea drojdiilor. În urma acestei etape, rezultă un lichid alcoolic cunoscut ca vin de mere;
  • Fermentarea acetică, în care vinul de mere obținut este supus unei etape suplimentare de fermentare, prin adăugarea unor bacterii din genul acetobacter. În urma acestei etape, alcoolul este convertit în acid acetic și rezultă oțetul de mere. 

Procesul tradițional de producție durează aproximativ o lună, dar unii producători îl accelerează astfel încât să dureze numai o zi. De aceea, calitatea oțetului de mere disponibil în comerț este variabilă, iar compoziția acestuia diferă.

Reclamă

Acidul acetic este componenta care îi dă gustul acru și mirosul puternic caracteristic. Concentrația de acid acetic este de aproximativ 5-6%. Oțetul de mere conține, de asemenea, apă și alți acizi în cantități mici, cum ar fi acidul malic. 

O lingură (15 mililitri) de oțet de mere conține:

  • aproximativ 3 calorii;
  • carbohidrați în cantitate foarte mică;
  • câteva minerale în cantități mici, cum ar fi potasiul. 

Oțetul de mere este disponibil sub formă filtrată și nefiltrată. Din varianta filtrată sunt eliminate particulele solide, cum ar fi resturile de mere și sedimentele. Ea are o culoare mai clară, spre deosebire de varianta nefiltrată, care păstrează particulele solide și sedimentele formate în timpul fermentării. 

Reclamă

Oțetul nefiltrat este numit „mama oțetului”, deoarece are mai multe proprietăți nutriționale decât cel filtrat. El conține și bacterii acetice benefice, aminoacizi și enzime. Acestui tip de oțet de mere îi sunt atribuite mai multe beneficii pentru sănătate. Totuși, ele nu au o susținere științifică solidă, spune nutriționistul Kerry Torrens într-un articol publicat de BBC Good Food

Cum funcționează apa cu oțet de mere pentru slăbit

În dieta cu apă și oțet de mere, se recomandă consumul zilnic a una-două linguri (15-30 ml) de oțet de mere diluate în apă pentru a obține o scădere în greutate. Cantitatea poate fi distribuită pe parcursul a 24 de ore, dar este indicat să fie consumată înainte de mese. Iată cum funcționează apa cu oțet de mere pentru slăbit:

  • Reduce apetitul. Dacă oțetul de mere e consumat înainte de mese, poate duce la o scădere a apetitului și la consumul unei cantități mai mici de mâncare;
  • Accelerează metabolismul. Unele studii sugerează că oțetul de mere poate contribui la accelerarea metabolismului, ajutând astfel la arderea unor cantități suplimentare de calorii;
  • Stimulează arderea grăsimilor. Alte cercetări susțin că oțetul de mere poate influența activitatea genelor care controlează arderea grăsimilor, ceea ce contribuie la slăbit.  

Când introduci pentru prima dată oțetul de mere în alimentație, este bine să începi cu o cantitate mai mică, recomandă nutriționistul. În primele zile, consumă doar o linguriță (5 ml) de oțet diluat în apă, pentru a evalua toleranța organismului la el.

Ajută apa cu oțet mere la slăbit?

Unele studii pe animale de laborator sugerează că acidul acetic poate preveni depunerea grăsimii și îmbunătăți metabolismul lor. Cel mai cunoscut studiu clinic a fost realizat în 2009 pe 175 de persoane care au consumat o băutură fără oțet de mere, respectiv cu una sau două lingurițe de oțet zilnic. După trei luni, participații la studiu care au consumat oțet au slăbit 2-4 kilograme și au avut un nivel mai scăzut de trigliceride, spre deosebire de ceilalți.

„Un alt studiu de mici dimensiuni a descoperit că oțetul de mere induce sațietate după masă, dar acest efect era cauzat de senzația de greață pe care o provoca. Niciunul dintre aceste studii (și niciunul pe care l-am găsit în căutările prin literatura medicală) nu a examinat în mod specific oțetul de mere”, spune dr. Robert H. Shmerling într-un articol pentru Harvard Health Publishing.

Într-un alt studiu clinic, cei 39 de participanți au urmat o dietă hipocalorică (cu puține calorii) și oțet de mere, respectiv o dietă hipocalorică fără oțet de mere, pentru 12 săptămâni. La final, ambele grupuri au slăbit, dar grupul care a băut oțet de mere a avut o scădere mai mare în greutate. La fel ca studiile anterioare, și acesta a fost de mici dimensiuni și pe termen scurt.

În ansamblu, dovezile științifice care susțin ideea că oțetul (fie el de mere sau nu) este o metodă bună și eficientă pe termen lung pentru pierderea în greutate nu sunt concludente, mai spune nutriționistul. „Nici chiar pentru cei care susțin consumul lui pentru slăbit sau pentru alte beneficii legate de sănătate nu este clar când ar trebui să fie consumat sau cât de mult pe zi este ideal. Dacă încerci să slăbești, adăugarea oțetului de mere în dieta ta probabil că nu va avea efectul dorit”, concluzionează dr. Robert Shmerling.

Oțetul de mere ar putea contribui la reducerea glicemiei

Oțetul de mere poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge după mese, contribuind astfel la controlul glicemiei. Potrivit unor studii, el ar putea preveni creșterile bruște ale glicemiei la persoanele cu prediabet și diabet de tip 2.

Au fost identificate mai multe mecanisme prin care oțetul de mere influențează nivelul glicemiei:

  • Încetinește absorbția carbohidraților din alimente, în special a amidonului. Astfel, poate preveni creșterile gicemice bruște după mese;
  • Îmbunătățește sensibilitatea celulelor la insulină, hormonul care ajută la reglarea glucozei în sânge. Prin acest mecanism, poate facilita absorbția zahărului în celule;
  • Stimulează eliberarea de insulină de către pancreas, ceea ce ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Cu toate acestea, efectele pot varia de la o persoană la alta și pot depinde de factori precum doza consumată și momentul administrării.

Ce efecte nedorite poate avea oțetul de mere

Înainte de a include oțetul de mere în alimentația zilnică, este indicat să discuți cu un medic, în special dacă ai anumite afecțiuni sau dacă iei medicamente, pentru a evita eventualele interacțiuni nedorite.

Consumul de oțet de mere nu este lipsit de efecte adverse. Iată care pot fi acestea:

  • Dacă îl consumi nediluat, el poate deteriora smalțul dinților, din cauza acidității crescute. De aceea, este foarte important să-l diluezi înainte de consum;
  • Oțetul de mere poate cauza sau agrava un deficit de potasiu, atenționează medicii. Acest efect nu este de dorit la persoanele care iau medicamente ce scad nivelul de potasiu, cum ar fi diureticele uzuale prescrise pentru tratarea hipertensiunii;
  • Pentru că oțetul de mere poate modifica nivelul insulinei, persoanele cu diabet ar trebui să fie deosebit de precaute în privința cantităților consumate. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum te poate ajuta grăsimea brună la slăbit. Ar putea deveni o soluție împotriva obezității
Cum te poate ajuta grăsimea brună la slăbit. Ar putea deveni o soluție împotriva obezității
Cum te poate ajuta grăsimea brună la slăbit. Ar putea deveni o soluție împotriva obezității
Bărbații și femeile pot avea nevoie de o alimentație diferită pentru a pierde în greutate. Ce au aflat cercetătorii după analiza proceselor metabolice
Bărbații și femeile pot avea nevoie de o alimentație diferită pentru a pierde în greutate. Ce au aflat cercetătorii după analiza proceselor metabolice
Bărbații și femeile pot avea nevoie de o alimentație diferită pentru a pierde în greutate. Ce au aflat cercetătorii după analiza proceselor metabolice
Cum să mănânci mai puțin fără să te înfometezi. 10 trucuri care taie pofta de mâncare
Cum să mănânci mai puțin fără să te înfometezi. 10 trucuri care taie pofta de mâncare
Cum să mănânci mai puțin fără să te înfometezi. 10 trucuri care taie pofta de mâncare
Reclamă
PARTENERI
icon