Cum poți preveni infecțiile urinare. Lucrul pe care nu trebuie să-l faci dacă vrei să le eviți

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 21 noiembrie 2023, 07:51

Infecțiile urinare sunt o problemă frecventă mai ales în rândul femeilor și creează mult disconfort. Există câteva obiceiuri greșite care contribuie la apariția lor, iar acestea pot fi corectate cu ușurință. Află din ce cauze apar și cum poți preveni infecțiile urinare.

Reclamă

Cine a trecut printr-o infecție urinară, știe cât de neplăcute sunt simptomele și cât de mult disconfort creează. Durerea sau arsura la urinare, nevoia frecventă de a merge la baie, senzația de golire incompletă a vezicii și durerea în zona pelvină sunt deranjante și afectează viața de zi cu zi. 

Femeile sunt mult mai expuse riscului de a dezvolta infecții urinare din cauza particularităților anatomice. Uretra lor este mai scurtă decât a bărbaților, ceea ce face mai ușoară pătrunderea bacteriilor în tractul urinar. Aproximativ 60% dintre femei se confruntă cu o infecție urinară de-a lungul vieții, în timp ce procentul bărbaților este de numai 12%, potrivit statisticilor publicate de Urology Care Foundation, fundația Asociației Americane de Urologie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Din ce cauze apar infecțiile urinare

În mod normal, urina și căile urinare sunt sterile, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să fie populate de bacterii sau alte microorganisme. Infecțiile urinare apar atunci când diverse bacterii ajung în tractul urinar și se multiplică. Tractul urinar include rinichii, uretere, vezica urinară și uretra.

Bacteria implicată cel mai frecvent în dezvoltarea infecțiilor urinare este Escherichia coli (E. coli), care se găsește în mod normal în intestine. Motivele pentru care aceste bacterii reușesc să pătrundă și să se multiplice în tractul urinar sunt foarte variate. Uneori, cauza poate fi de natură medicală: boli precum diabetul zaharat, calculii renali, blocajul renal, imunitatea slăbită sau dezechilibre hormonale cum sunt cele din sarcină și de la menopauză. 

Reclamă

Alteori, infecțiile urinare sunt consecința unor obiceiuri și comportamente, cum ar fi:

  • igiena incorectă a zonei intime; 
  • contactele sexuale;
  • golirea incompletă a vezicii urinare;
  • purtarea de haine ude, transpirate pentru o perioadă mai lungă;
  • dușurile vaginale;
  • folosirea de spermicide sau utilizarea diafragmei ca metodă contraceptivă.

Cum poți preveni infecțiile urinare: lucrul pe care ar trebui să-l eviți

Din multitudinea de motive pentru care apar infecțiile urinare, unele sunt mai comune decât altele. Există un obicei, în mod deosebit, pe care ar trebui să-l eviți dacă vrei să te protejezi de infecțiile tractului urinar, potrivit medicilor urologi consultați de publicația Parade

Reclamă

Un factor favorizant foarte important, dar frecvent ignorat este amânarea micțiunii. Atunci când simți nevoia să mergi la toaletă, trebuie să mergi chiar dacă aceasta înseamnă să te ridici din pat în mijlocul nopții, să te scuzi politicos pentru a merge la toaletă în timpul unei întâlniri sau să oprești la următoarea benzinărie dacă faci o călătorie lungă cu mașina.

Motivul pentru care amânarea micțiunilor favorizează infecțiile de tract urinar este acela că bacteriile care pătrund în vezică au mai mult timp să se multiplice. Odată cu urina, poți elimina aceste bacterii din corp înainte de a produce o infecție. Este indicat să mergi la toaletă o dată la 3-4 ore.

Micțiunea este recomandată după fiecare contact sexual. În timpul sexului, bacteriile din zona genitală pot ajunge în uretră, ceea ce crește riscul de infecții urinare. Urinarea imediat după actul sexual ajută la eliminarea acestor bacterii din tractul urinar și la prevenirea infecțiilor. 

Un alt obicei care duce frecvent la infecții urinare este acela de a sta prea mult timp în haine umede, cum ar fi costumul de baie sau hainele transpirate după un antrenament sportiv. Bacteriile nocive proliferează în medii umede, ceea ce crește riscul de infecții. 

Dacă vrei să eviți infecțiile urinare, este foarte important să te menții bine hidratat pe tot parcursul zilei, spune dr. Joan C. Delto, asistent profesor în cadrul Departamentului de Urologie al Creighton University School of Medicine. „Creșterea aportului de apă este asociată cu mai puține recurente ale infecțiilor urinare”, spune medicul. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
Ce este adenomul de prostată și cum se tratează
Ce este adenomul de prostată și cum se tratează
Ce este adenomul de prostată și cum se tratează
Ce probleme indică urina cu miros neobișnuit. Poate fi semn de diabet sau de boli hepatice
Ce probleme indică urina cu miros neobișnuit. Poate fi semn de diabet sau de boli hepatice
Ce probleme indică urina cu miros neobișnuit. Poate fi semn de diabet sau de boli hepatice
Reclamă
PARTENERI
icon