Aluniță ruptă? Ce se poate întâmpla și ce e de făcut

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 8 iunie 2023, 07:21

Contrar miturilor, o aluniță ruptă nu duce la apariția cancerului de piele, dar sunt situații în care leziunea trebuie examinată de medicul dermatolog. Iată ce ai de făcut dacă ai traumatizat sau ai rupt accidental o aluniță și sângerează.

Reclamă

La vârsta adultă, fiecare dintre noi are între 10 și 40 de alunițe pe corp și ele continuă să se înmulțească pe măsură ce îmbătrânim. Cele mai multe apar pe zonele de piele expuse la soare: față, brațe, piept, umeri și picioare. 

Nevii, cum sunt denumite medical alunițele, pot fi lezați sau traumatizați ca orice altă zonă de piele. Zgârieturile, scărpinatul sau prinderea unei alunițe de haine ori de bijuterii pot duce la ruperea ei. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se poate întâmpla dacă rupi o aluniță

Cea mai mare temere cu privire la alunițele rupte este că se pot transforma în cancer de piele. Acesta este, însă, doar un mit. Lezarea alunițelor nu poate determina apariția cancerului de piele, scrie publicația Health Digest.

În literatura medicală nu sunt documentate cazuri în care nevii lezați s-au transformat ulterior în melanom malign sau în alte tipuri de cancer de piele. Principalul factor de risc pentru apariția acestei boli este expunerea la radiații ultraviolete (UV), dar chiar și așa, probabilitatea ca o aluniță să devină malignă este foarte redusă, potrivit unui studiu publicat în jurnalul academic JAMA Network. Pentru o persoană mai tânără de 40 de ani, riscul de malignizare a unei alunițe este de cel mult 1 la 200.000 de cazuri. 

Reclamă

Ce înseamnă dacă o aluniță ruptă sângerează

Când este traumatizată sau ruptă, alunița va sângera pentru că vasele de sânge din piele sunt lezate și ele. Sângerarea este, așadar, normală și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. 

Singura situație în care sângerarea devine alarmantă este atunci când nu se oprește. Ea poate fi un semn că alunița era o formațiune malignă (cancer de piele). Așadar, sângerarea care nu se oprește poate indica prezența cancerului de piele. 

Celulele maligne rămase în țesutul cutanat după ruperea aluniței se pot multiplica și cancerul poate continua să se extindă. Așadar, este foarte important să mergi la dermatolog pentru investigații. Dacă există suspiciunea de malignitate, medicul va recolta celule pentru efectuarea unei biopsii. În cazul în care se confirmă prezența cancerului, celulele rămase în piele trebuie îndepărtate chirurgical într-un timp cât mai scurt de la ruperea aluniței. 

Reclamă

Un semnal de alarmă este și situația în care o aluniță sângerează fără să fi fost traumatizată. Astfel de sângerări pot să indice prezența cancerului de piele. 

Aluniță roșie ruptă – cât de periculoasă este

Adesea confundate cu nevii, alunițele roșii sunt un alt tip de formațiuni, numite angioame sau alunițe cherry. La fel ca nevii, ele pot fi plate sau în relief și sunt la fel de întâlnite, însă, spre deosebire de nevi, sunt leziuni benigne (necanceroase) și nu sunt periculoase din perspectiva riscului de a evolua în cancer.

Alunițele roșii sunt de mai multe tipuri, cele mai frecvente fiind angioamele senile, care apar de regulă după vârsta de 50 de ani. Ele sunt formate din grupuri de vase de sânge dilatate, iar de aici culoarea roșie pe care o au. Alunițele roșii se pot forma în orice zonă a corpului, dar sunt mai frecvente pe trunchi. Spre deosebire de nevi, ele nu sunt influențate de expunerea la razele ultraviolete.

Ruperea accidentală a unui angiom nu pune probleme pentru sănătate, altele decât sângerarea și riscul de infectare a leziunii. Sângerările frecvente sau abundente ale unei alunițe roșii, precum și modificarea aspectului acesteia impun un consult dermatologic. 

Tratamentul pentru o aluniță ruptă

Cu excepția situației în care sângerează continuu, o aluniță ruptă nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, ea ne poate crea neplăceri dacă nu este îngrijită corect. Ca în cazul oricărei plăgi deschise, cel mai mare pericol este infectarea.

Dacă ai traumatizat sau ai rupt o aluniță și aceasta sângerează, iată ce ai de făcut în continuare: 

  • Dezinfectează zona cu o soluție antiseptică (spirt sau betadină) aplicată pe un pansament steril sau un tampon de vată;
  • Aplică presiune pe zona respectivă pentru a opri sângerarea;
  • Acoperă pielea lezată cu un plasture sau un bandaj, pentru a te proteja de infecții.

Nu este recomandat să aplici creme sau unguente pentru a grăbi vindecarea. Leziunea nu necesită un tratament. Dacă nu dă semne de vindecare în următoarele zile, programează o consultație la un medic dermatolog. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

SHARE:
Reclamă
PARTENERI
icon