Antena

Ce sunt alunițele, de ce apar și de câte tipuri sunt. Cum le recunoști pe cele alarmante

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 12 martie 2023, 07:15

Majoritatea oamenilor au între 10 și 40 de alunițe pe corp. Ele apar mai frecvent pe zonele expuse des la razele solare. Majoritatea alunițelor sunt inofensive, dar unele se pot transforma în cancer de piele. Află ce sunt alunițele, de câte tipuri sunt și cum arată cele alarmante.

Reclamă

La naștere, doar o persoană din 100 are alunițe pe corp. Ele apar în copilărie și adolescență, în special. Până la vârsta de 20 de ani, aproape toți oamenii au alunițe pe corp, dar sunt mai numeroase la cei cu tenul deschis la culoare. 

Pielea este cel mai mare organ din corp, așa încât nu trebuie să ne alarmeze dacă alunițele sunt numeroase. Majoritatea oamenilor au între 10 și 40 de alunițe la vârsta adultă, iar acest număr este considerat normal, potrivit informațiilor publicate de centrul medical academic Cleveland Clinic, din SUA.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alunițele sunt formațiuni benigne (necanceroase) și nu ar trebui să doară, să provoace mâncărimi sau sângerări. Dacă te confrunți cu astfel de simptome, este indicat să mergi la dermatolog pentru investigații. 

Ce sunt alunițele 

Nevii pigmentari, cum sunt denumite medical alunițele, apar atunci când celulele care dau pigmentul pielii, numite melanocite, se acumulează în grupuri, în loc să se răspândească pe o suprafață mai mare de piele. Aceste acumulări de melanocite sunt vizibile pe piele sub forma unor pete de dimensiuni variabile. Uneori, ele formează excrescențe, iar alteori, sunt plane. 

Reclamă

Alunițele pot apărea pe orice zonă a corpului, dar se formează mai frecvent pe zonele expuse des la razele solare. Culoarea lor poate să varieze de la cea a pielii și până la nuanțe de maro sau chiar negru. 

Durata de viață a unei alunițe este de circa 50 de ani. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, alunițele se modifică: ele devin tot mai proeminente și se deschid la culoare. Adesea, din ele vor crește fire de păr. 

Unele alunițe nu suferă nicio modificare de-a lungul timpului, în vreme ce altele dispar treptat. Schimbarea aspectului trebuie să fie un semnal de alarmă, fiindcă anumite modificări pot să indice apariția unor forme de cancer de piele. 

Reclamă

De câte tipuri sunt 

În funcție de aspect și de momentul în care apar, există mai multe tipuri de alunițe, unele inofensive, dar altele cu un risc crescut de a se transforma în cancer de piele. Aspectul unei alunițe te poate ajuta să evaluezi riscurile și să mergi la dermatolog pentru investigații. 

Nevii comuni

Acestea sunt alunițele normale, care au aspectul unor mici excrescențe pe piele. Culoarea lor este omogenă, roz sau maro. Nevii comuni au marginile bine delimitate și un contur circular sau oval.

Nevii congenitali

Aceste alunițe există pe piele încă de la naștere. Doar unul din 100 de nou-născuți are alunițe pe corp. Pericolul nevilor congenitali este că au un risc mai mare de malignizare, comparativ cu nevii comuni, care apar după naștere. Acestea sunt alunițele care trebuie monitorizate cu predilecție pe parcursul vieții printr-un screening anual al pielii. 

Dacă nevul congenital are un diametru mai mare de 8 milimetri, are un risc mai mare de a se transforma în melanom malign – cel mai agresiv tip de cancer de piele. 

Nevii displazici

Aceste alunițe au un diametru mai mare decât radiera unui creion și o formă neregulată, care nu respectă un cerc sau un oval perfect, precum alunițele comune. De asemenea, nevii displazici au o culoare neomogenă, cu nuanțe de maro închis în centru și mai decolorați către margini.

De obicei, aceste alunițe sunt ereditare și prezente într-un număr foarte mare pe corp, de peste 100. Alunițele displazice au cel mai crescut risc de a deveni melanom malign. 

De ce sunt alunițele periculoase 

În majoritatea cazurilor, alunițele nu reprezintă un pericol, însă unele dintre ele pot suferi modificări care duc la apariția unei forme agresive de cancer de piele numită melanom malign. Expunerea la soare fără protecție joacă un rol decisiv în apariția lui, mai ales dacă pielea este deschisă la culoare. 

De ce sunt alunițele modificate ca aspect atât de periculoase? Pentru că, dacă nu este depistat și tratat în stadiu incipient, melanomul malign este foarte agresiv și imprevizibil. El are un risc crescut de metastazare, în aproape orice organ din corp, și duce la numeroase decese. 

La bărbați, cea mai frecventă localizare a acestui tip de cancer de piele este spatele. În cazul femeilor, melanomul malign apare mai frecvent pe membrele inferioare. Melanomul este cel mai frecvent tip de cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani. 

Cum ne examinăm pielea și ce trebuie să urmărim

Medicii dermatologi recomandă examinarea pielii o dată pe lună pentru a observa dacă pe corp au apărut alunițe noi sau dacă cele existente și-au modificat aspectul. Analizează cu atenție mai ales alunițele care se află pe zone de piele expuse frecvent la soare, precum fața, brațele, mâinile, picioarele (în cazul femeilor) și pieptului. 

Alunițele care apar după vârsta de 30 de ani sunt mai periculoase din perspectiva riscului de malignizare, potrivit medicilor de la Cleveland Clinic. 

Cât despre aspect, trebuie să te îngrijoreze alunițele care arată diferit de celelalte de pe piele – altfel spus, „rățușca cea urâtă“ dintre alunițe. Mergi la dermatolog dacă observi o modificare a culorii, grosmii, formei sau dimensiunii.

Medicii recomandă o metodă simplă de examinare a alunițelor de pe piele numită ABCDE, literele fiind repere ale unor criterii de depistare a melanomului malign:

A – Asimetrie. Se referă la situația în care jumătatea unei alunițe nu are o formă identică cu cealaltă;

B – Borduri neregulate. Când marginile unei alunițe sunt neregulate sau estompate, este un semnal de alarmă;

C – Culoare neomogenă. Un alt semnal de alarmă este o culoare neuniformă, cu mai multe nuanțe în aceeași aluniță – roșcat, maro, negru, alb sau roșu;

D – Diamentrul. Orice aluniță mai mare decât radiera unui creion (aproximativ 6 milimetri) trebuie investigată;

E – Evoluția. Dacă alunița devine proeminentă după ce multă vreme a fost plană sau suferă alte modificări într-o perioadă scurtă de timp, trebuie să mergi la dermatolog pentru investigații.

Pentru prevenirea cancerului de piele, împreună cu examinarea pielii, este important să limitezi expunerea la soare sau să folosești protecție solară în fiecare zi. Mergi periodic la controale dermatologice, mai ales dacă ai pielea deschisă la culoare, dacă ai multe alunițe pe corp sau dacă ai rude apropiate diagnosticate cu melanom malign. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Semne mai puțin obișnuite de melanom. La ce să fii atent când analizezi alunițele de pe corp
Semne mai puțin obișnuite de melanom. La ce să fii atent când analizezi alunițele de pe corp
Semne mai puțin obișnuite de melanom. La ce să fii atent când analizezi alunițele de pe corp
Cum se efectuează verificarea alunițelor. Medicii Iulia Roșu și Mihail Pautov vorbesc despre simptomele îngrijorătoare
Cum se efectuează verificarea alunițelor. Medicii Iulia Roșu și Mihail Pautov vorbesc despre simptomele îngrijorătoare
Cum se efectuează verificarea alunițelor. Medicii Iulia Roșu și Mihail Pautov vorbesc despre simptomele îngrijorătoare
articol cu video
Cum se pot identifica alunițele periculoase. Ce tipuri de cancer de piele există
Cum se pot identifica alunițele periculoase. Ce tipuri de cancer de piele există
Cum se pot identifica alunițele periculoase. Ce tipuri de cancer de piele există
Reclamă
PARTENERI
icon