Periajul și folosirea aței dentare sunt modalități zilnice care mențin dinții strălucitori, albi și sănătoși. Totuși, dacă simți că dinții tăi nu au strălucire sau sunt mai galbeni decât înainte, trebuie să înţelegi că nu este nimic grav şi nu ești singura care trece prin asta. Când Academia Americană de Stomatologie Cosmetică a întrebat oamenii ce le-ar plăcea cel mai mult să îmbunătățească la zâmbetul lor, cel mai frecvent răspuns a fost „dinți mai albi”. Asociația Americană a Ortodonților a constatat, de asemenea, că aproape 90% dintre pacienți au solicitat albirea dentară.
Te gândești la albirea dinților? Află mai întâi în ce constă acest proces. Iată cinci dintre cele mai frecvente întrebări despre albirea dentară.
De ce se schimbă culoarea dinților
De-a lungul timpului, s-ar putea ca dinţii tăi să treacă de la un alb strălucitor, la un aspect gălbui, iar această tranziție apare din mai multe motive:
Mâncarea şi băutura. Cafeaua, ceaiul și vinul roșu sunt câțiva vinovați majori ai colorării dentare. Ce au în comun? Pigmenți de culoare intensă numiți cromogeni care se atașează la partea exterioară, albă, a dintelui, smalțul.
Consumul de tutun. Două substanțe chimice găsite în tutun creează pete pigmentare: gudron și nicotină. Gudronul este în mod natural întunecat. Nicotina este incoloră până când este amestecată cu oxigenul. Apoi, se transformă într-o substanță gălbuie, care colorează suprafața dinților.
Vârsta. Sub învelișul exterior dur și alb al dinților (smalț) se află o zonă mai moale numită dentină. De-a lungul timpului, stratul exterior de smalț devine mai subțire odată cu periajul și mai multă dentină gălbuie se evidențiază.
Trauma. Dacă ai fost lovită în zona gurii, dinții s-ar putea să-şi schimbe culoarea, deoarece reacționează la o leziune prin depunerea de mai multă dentină.
Medicamente. Îngălbenirea dinților poate fi un efect secundar al anumitor antihistaminice, antipsihotice și medicamente pentru hipertensiune arterială. Copiii mici care sunt expuși la antibiotice precum tetraciclina și doxiciclina atunci când li se formează dinții se pot confrunta cu decolorarea dinților adulți mai târziu în viață. Chimioterapia și radiațiile capului și gâtului pot, de asemenea, colora dantura.
Cum funcționează albirea dentară
Albirea dentară este un proces simplu. Produsele de albire conțin unul dintre cei doi înălbitori de dinți (peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă). Acești înălbitori rup petele în bucăți mai mici, ceea ce face ca culoarea să fie mai puțin concentrată și dinții mai strălucitori.
Este important să discuți cu medicul dentist înainte de a te decide să îți albești dinții, deoarece substanțele folosite pot să nu corecteze toate tipurile de decolorare. De exemplu, dinții galbeni se vor înălbi probabil bine, dinții maro ar putea să nu răspundă la fel de bine la tratament, iar dinții cu tonuri de gri nu se vor albi deloc. Albirea nu va funcționa pe faţete, coroane sau plombe. De asemenea, nu va fi eficient dacă decolorarea dinților este cauzată de medicamente sau de o leziune.
Care sunt opțiunile pentru albirea dentară
Discută cu medicul dentist înainte de a începe acest proces. Există patru moduri de a reda strălucirea zâmbetului tău:
Paste de dinți pentru îndepărtarea petelor
Toate pastele de dinți ajută la îndepărtarea petelor de suprafață prin acțiunea abrazivelor ușoare care freacă dinții. Caută paste de dinți pentru albirea dentară care au câștigat sigiliul de acceptare ADA pentru îndepărtarea petelor. Acestea sunt informații specificate de obicei pe ambalaj. Aceste paste de dinți au agenți de lustruire suplimentară care sunt siguri pentru dinți și oferă eficacitate în îndepărtarea petelor. Spre deosebire de înălbitori, aceste tipuri de produse acceptate ADA nu schimbă culoarea dinților, deoarece pot elimina doar petele de pe suprafață.
Albire dentară profesională
Această procedură se numește albire pe scaun și necesită de obicei o singură vizită la cabinetul stomatologic. Medicul dentist va aplica fie un gel protector pe gingii, fie un scut de cauciuc pentru a proteja gingiile. Apoi se aplică înălbitor pe dinți.
Albirea dentară la domiciliu, cu ajutorul medicului dentist
Stomatologul îți poate oferi un tratament personalizat pentru albirea la domiciliu. În acest caz, medicul dentist îți va oferi instrucțiuni despre cum să plasezi soluția de albire în tavă și pentru ce perioadă de timp. Aceasta poate fi o opțiune preferată dacă te simți mai confortabil cu albirea în propria casă, într-un ritm mai lent, dar totuși ai nevoie de îndrumarea unui stomatolog. Albirea poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni.
Produse de albire fără prescripție medicală
Poți găsi diferite opțiuni online sau în magazine, cum ar fi paste de dinți sau benzi ce promit albirea dinților. Concentrația agentului de albire din aceste produse este mai mică decât cea pe care dentistul ar folosi-o la cabinet. Dacă te gândeșt să utilizezi un kit de albire fără prescripție medicală, discută opțiunile cu medicul dentist și caută unul cu sigiliul de acceptare ADA. Asta înseamnă că a fost testat pentru albirea dinților. Obține o listă cu toate produsele de albire la domiciliu acceptate de ADA.
Efecte secundare
Unii oameni care folosesc produse de albire a dinţilor pot prezenta sensibilitate dentară. Acest lucru se întâmplă atunci când peroxidul din agentul de albire trece prin smalț până la stratul moale de dentină și irită nervul dintelui.
În cele mai multe cazuri, sensibilitatea este temporară. Poți amâna tratamentul, apoi poți încerca din nou. Utilizarea excesivă a substanțelor de albire poate deteriora, de asemenea, smalțul dinților sau gingiile, așa că asiguă-te că urmezi instrucțiunile și discuți toate detaliile cu medicul dentist.
Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Doctorul Mihail Pautov și Traian Comănescu, medic stomatolog, au discutat în Medicool despre albirea dinților. Vezi totul în video de mai jos:
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.