Multe persoane se îngrijorează atunci când se confruntă cu inflamația și se grăbesc să ceară un tratament. Doctorul Mihail Pautov a discutat despre reacțiile organismului în diferite situații, în episodul 10, din sezonul 6, la MediCOOL. Citește despre simptomele inflamației acute.
Mihail Pautov a explicat ce este inflamația, a discutat despre simptomele pe care le include, a menționat în ce situații apare și a precizat ce tip de medicamente se administrează pentru a ameliora și trata disconfortul pe care îl creează.
Ce este inflamația acută
Chiar dacă poate părea îngrijorătoare, inflamația este un răspuns fiziologic normal de apărare a organismului. Fiecare persoană întâmpină o situație în viață, care îi declanșează acest tip de reacție. În acest caz, dacă te prezinți la medic, îți poate prescrie medicamente antiinflamatorii, special concepute pentru a acționa în diferite zone. Printre cele mai frecvente tipuri de inflamație sunt cele de la nivelul genunchiului și durerea de cap.
Spre exemplu, inflamația poate apărea în corp în momentul în care te lovești puternic de un obiect dur. Atunci simptomele inflamației acute se pot manifesta sub forma unei umflături la nivelul zonei afectate, cum se poate întâmpla în cazul unui membru, cum ar fi mâna.
În mod normal, atunci când nu există inflamație, organismul funcționează normal și are o imunitate sănătoasă. O imunitatea sănătoasă nu are tendința de a interveni rapid și de a dezvolta simptome. Aceasta este doar pregătită pentru a interveni când apar probleme de sănătate.
Simptomele inflamației acute
Primele substanțe care intervin în inflamație sunt celulele albe. După aceea acționează trombocitele, care, de exemplu, în cazul unei lovituri încep să se adune în zona afectată. În această situație, cauzează o umflătură, a cărei severitate poate varia în funcție de gravitate. În plus, există mediatori chimici. Aceștia au un rol major în evoluția acestui răspuns fiziologic deoarece duc la apariția reacțiilor care îl semnalizează.
Inflamația îndeplinește un rol foarte important în organismul uman deoarece te poate ajuta să reziști în situații în care nu poți primi imediat îngrijiri medicale. Corpul se umflă pentru a te proteja împotriva bacteriilor care pot să intre în organism dacă există o rană. Acesta produce trombocite pentru a opri sângerarea. Inflamația intervine doar atunci când ai nevoie de acțiunea sa.
De asemenea, inflamația poate provoca anumite semne și simptome neplăcute, pe care le poți trata cu medicamente antiinflamatorii, care pot fi administrate la indicația medicului. Inflamația este benefică deoarece, de cele mai multe ori, dă semne de alarmă că trebuie să acționezi pentru a gestiona o problemă de sănătate. Aceasta îți arată când în organismul tău încep să se instaleze primele semne și te împinge să intervii din timp, înainte ca acestea să se agraveze.
Inflamația are un rol în susținerea vindecării. Simptomele inflamației acute indică dezvoltarea bolilor și pot ajuta în procesul de regenerare a rănilor.
,,Dacă noi nu aveam inflamație în corp, nu am fi rezistat în pădure, acum mii de ani, când ne tăiam la picior și nu aveam, spital, bandaje sau cu ce să coasem.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.