Alimentele bogate în prebiotice. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 18 aprilie 2024, 09:16

Prebioticele sunt fibre de origine vegetală pe care corpul tău nu le poate digera, dar care pot ajuta bacteriile bune să se dezvolte în intestine când ajung în tractul digestiv inferior. De aceea, este important să incluzi în dieta ta produse ce le conțin. Află care sunt alimentele bogate în prebiotice.

Reclamă

Prebioticele diferă de probiotice. Probioticele se referă la bacteriile bune prezente în microbiomul instetinal. Atât prebioticele, cât și probioticele îndeplinesc un rol important în susținerea sănătății sistemului tău digestiv.

Alimentele bogate în prebiotice

Categoria de prebiotice include: fructo-oligozaharide, inulină și galactooligozaharide. În mod natural, prebioticele apar în unele alimente bogate în fibre, dar, uneori sunt adăugate în anumite produse. De asemenea, pot fi disponibile ca suplimente alimentare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Prebioticele susțin sănătatea sistemului digestiv. Îți pot întări sănătatea intestinală deoarece pot crește numărul de bacterii bune. Bacteriile bune ajută la înlăturarea agenților patogeni, prezenți în tractul tău intestinal și la tratarea constipației.

Prebioticele pot ajuta la reducerea inflamației, în special în intestine, și la întărirea sistemului imunitar prin schimbarea echilibrului dintre bacteriile intestinale bune și bacteriile intestinale dăunătoare. Pot ajuta la prevenirea alergiilor și a simptomelor eczemei. Acestea influențează direct și indirect sistemele implicate în dezvoltarea bolilor alergice.

Reclamă

Oasele puternice pot reduce riscul de apariție a osteoporozei și a fracturilor osoase. Prebioticele ar putea ajuta la absorbția calciului, ce poate avea efecte benefice puternice asupra sănătății oaselor, conform Nourish by WebMD.

Prebioticele apar în mod natural în alimentele bogate în prebiotice, cum ar fi: cerealele integrale, legumele și fructele. Dacă urmezi o dietă variată, poți obține o mulțime de prebiotice, fără a avea nevoie de suplimente.

Usturoi

Usturoiul este o plantă ierboasă, care adaugă aromă și nutrienți preparatelor. Asigură o sursă bună de inulină și fructo-oligozaharide, ce sprijină bacteriile bune din intestine. Oferă maximul de beneficii pentru sănătate, când îl consumi crud, însă își păstrează o bună parte dintre proprietăți atunci când îl adaugi în mâncarea gătită.

Reclamă

Ceapă

Ceapa are un conținut bogat în: prebiotice, antioxidanți și flavonoide, aceștia fiind compuși, ce ajută la prevenirea bolilor cronice și a cancerului. Include fructo-oligozaharide și inulină, substanțe ce pot întări sănătatea intestinală și pot ajuta funcția sistemului imunitar.

Măr

Mărul are un conținut ridicat de: fibre, antioxidanți și vitamina C, fiind unul dintre alimentele bogate în prebiotice. Fibrele din mere includ pectină, care crește numărul de bacterii bune din intestine și scade numărul de bacterii dăunătoare. Atât cojile, cât și pulpa fructului oferă nenumărate beneficii pentru sănătate.

Banană

Banana conține numeroase substanțe nutritive, cum sunt: mineralele, vitaminele și fibrele, inclusiv cantități mici de inulină. Acest fruct poate ajuta la creșterea bacteriilor sănătoase din intestin și poate reduce balonarea.

Ovăz integral

Ovăzul integral este bogat în fibre. Conține fibre de beta-glucan și amidon rezistent. Acestea sunt legate de bacteriile benefice din intestin. Ovăzul poate fi gătit ușor și se găsește frecvent în alimente preambalate. Ajută digestia și contribuie la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge.

Orz

Orzul conține beta-glucan și se regăsește printre alimentele bogate în prebiotice. Beta-glucanul este o fibră prebiotică care susține creșterea bacteriilor bune în tractul digestiv. Orzul are un conținut bogat în seleniu. Acesta ajută la funcționarea tiroidei, oferă beneficii antioxidante și întărește sistemul imunitar. De asemenea, poate reduce colesterolul și nivelurile zahărului din sânge, potrivit Healthline.

Frunze de păpădie

Frunzele de păpădie în general se consumă sub formă de ceai. Acestea au un conținut bogat în fibre, în special inulină. În plus, conțin antioxidanți, care ajută la prevenirea deteriorării celulelor și care poate cauza boli grave ca: bolile cardiovasculare, boala Alzheimer și cancerul.

Rădăcină de cicoare

Rădăcina de cicoare are o aromă asemănătoare cu cea a cafelei, iar dacă o folosești pentru a-ți prepara ceai, poate înlocui cafeaua. Asigură o sursă foarte bună de prebiotice și oferă un conținut bogat în antioxidanți. Fibrele din rădăcina de cicoare sunt adeseori adăugate în preparate preambalate pentru a crește conținutul de fibre.

Topinambur

Topinamburul, recunoscut și sub denumirea de anghinare de Ierusalim, nu se înrudește cu anghinarea obișnuită și este unul dintre alimentele bogate în prebiotice. Este o legumă cu tuberculi comestibili, care provin de la o specie de floarea-soarelui. Are un conținut ridicat de antioxidanți și fibre, în special, inulină. Susține sănătatea colonului și luptă împotriva mai multor boli. Poate fi consumat crud sau gătit.

De asemenea, poți include în dietă alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi: roșii, fructe de pădure, mere, avocado, legume crucifere, fructe nucifere, leguminoase, ulei de măsline, anghinare sau cacao.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
Reclamă
PARTENERI
icon