Chiar dacă pot părea inofensive, o parte dintre alimente pot avea efecte dăunătoare asupra sistemului digestiv. Pentru a-l proteja, este important să excluzi sau să limitezi consumul acestora. Citește despre alimente care pot afecta sănătatea intestinală.
O parte dintre alimentele comercializate ca fiind sănătoase pot afecta în mod activ sănătatea intestinală. Zaharurile ascunse, aditivii artificiali și alte ingrediente pot deteriora microbiota și pot provoca simptome la nivelul digestiei.
Alimente care pot afecta sănătatea intestinală
Pentru a menține sănătatea intestinală nu este necesar să renunți complet la anumite alimente, ci să încerci să le consumi cu prudență. În acest caz, este important să faci alegeri mai sănătoase și să urmărești să menții un echilibru.
Dacă vrei să-ți organizezi o dietă echilibrată, poți alege să incluzi constant alimente integrale și minim procesate. În plus, poți citi etichetele și listele de ingrediente pentru a identifica aditivii sau zaharurile ascunse. În cazul în care întâmpini dificultăți în organizarea unei alimentații sănătoase, poți cere sfatul unui medic.
Iaurt cu un conținut bogat în zahăr
Iaurtul se regăsește printre alimentele bogate în proteine și probiotice care pot susține sănătatea intestinală și imunitatea. Iaurtul poate menține microbiota intestinală, bariera intestinală și celulele imunitare din intestin.
În același timp, este important să acorzi atenție ingredientelor de pe etichetă. Multe iaurturi aromate au un conținut bogat în zaharuri adăugate și se regăsesc printre aceste alimente care pot afecta sănătatea intestinală. Consumul unei cantități prea mari de zahăr poate diminua diversitatea microbiotei intestinale și poate ameliora inflamația.
Batoane proteice
Batoanele proteice au deseori concentrații ridicate de arome și îndulcitori artificiali, alcooli de zahăr și gume care pot deranja digestia. Alcoolii de zahăr precum sorbitolul pot cauza, simptome, precum: balonare, gaze și diaree pentru persoanele care au sensibilitate, conform Eat This, Not That.
Băuturi dietetice îndulcite artificial
Sucurile dietetice și alte băuturi fără zahăr includ deseori îndulcitori artificiali precum aspartamul și sucraloza. Acești îndulcitori pot afecta în mod negativ microbiota intestinală, pot reduce diversitatea microbiană și pot cauza probleme la nivelul metabolismului.
Kombucha cu un conținut ridicat de zahăr
Kombucha este un ceai acidulat și fermentat, care, în general, poate oferi efecte benefice asupra sănătății intestinale. Kombucha se caracterizează prin concentrații ridicate de probiotice. Însă, unii producători încarcă băuturile cu zahăr, ceea ce poate diminua efectele benefice asupra intestinelor.
O cantitate foarte ridicată de zahăr poate hrăni bacteriile dăunătoare din intestin, de aceea poate reduce potențialele beneficii ale acestui ceai fermentat. Din acest motiv, unele sortimente de kombucha se numără printre aceste alimente care pot afecta sănătatea intestinală.
Sucuri de fructe cu zaharuri adăugate
Sucurile pot părea o metodă accesibilă de a crește aportul de fructe și legume. Din nefericire, sunt adesea ambalate cu adaos de zaharuri care pot dăuna sănătății intestinale. Mai mult, chiar și sucurile de fructe preparate fără zahăr adăugat au deseori un conținut bogat în fructoză, un tip de zahăr simplu prezent în multe fructe.
Alimente prăjite
Alimentele prăjite se digeră mai greu, potrivit Medical News Today. În plus, limitarea alimentelor prăjite poate diminua riscul de boli hepatice. Bolilele de ficat pot provoca o serie de probleme gastrointestinale și pot stimula creșterea bacteriilor intestinale dăunătoare.
Alimente fermentate pasteurizate
Alimentele fermentate precum varza murată și murăturile pot fi foarte bune pentru sănătatea intestinală. Pasteurizarea poate distruge bacteriile vii care le fac benefice. Fără bacterii vii, se poate ca aceste alimente să nu fie la fel eficiente asupra echilibrului microbiotei intestinale. Totuși, alimentele fermentate pasteurizate pot conține unele subproduse microbiene.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.