Antena

Alimente care pot afecta sănătatea intestinală. Ce efecte dăunătoare pot avea asupra sistemului digestiv

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 17 februarie 2025, 08:59

Chiar dacă pot părea inofensive, o parte dintre alimente pot avea efecte dăunătoare asupra sistemului digestiv. Pentru a-l proteja, este important să excluzi sau să limitezi consumul acestora. Citește despre alimente care pot afecta sănătatea intestinală.

Reclamă

O parte dintre alimentele comercializate ca fiind sănătoase pot afecta în mod activ sănătatea intestinală. Zaharurile ascunse, aditivii artificiali și alte ingrediente pot deteriora microbiota și pot provoca simptome la nivelul digestiei.

Alimente care pot afecta sănătatea intestinală

Pentru a menține sănătatea intestinală nu este necesar să renunți complet la anumite alimente, ci să încerci să le consumi cu prudență. În acest caz, este important să faci alegeri mai sănătoase și să urmărești să menții un echilibru.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă vrei să-ți organizezi o dietă echilibrată, poți alege să incluzi constant alimente integrale și minim procesate. În plus, poți citi etichetele și listele de ingrediente pentru a identifica aditivii sau zaharurile ascunse. În cazul în care întâmpini dificultăți în organizarea unei alimentații sănătoase, poți cere sfatul unui medic.

Iaurt cu un conținut bogat în zahăr

Iaurtul se regăsește printre alimentele bogate în proteine ​​și probiotice care pot susține sănătatea intestinală și imunitatea. Iaurtul poate menține microbiota intestinală, bariera intestinală și celulele imunitare din intestin.

Reclamă

În același timp, este important să acorzi atenție ingredientelor de pe etichetă. Multe iaurturi aromate au un conținut bogat în zaharuri adăugate și se regăsesc printre aceste alimente care pot afecta sănătatea intestinală. Consumul unei cantități prea mari de zahăr poate diminua diversitatea microbiotei intestinale și poate ameliora inflamația.

Batoane proteice

Batoanele proteice au deseori concentrații ridicate de arome și îndulcitori artificiali, alcooli de zahăr și gume care pot deranja digestia. Alcoolii de zahăr precum sorbitolul pot cauza, simptome, precum: balonare, gaze și diaree pentru persoanele care au sensibilitate, conform Eat This, Not That.

Băuturi dietetice îndulcite artificial

Sucurile dietetice și alte băuturi fără zahăr includ deseori îndulcitori artificiali precum aspartamul și sucraloza. Acești îndulcitori pot afecta în mod negativ microbiota intestinală, pot reduce diversitatea microbiană și pot cauza probleme la nivelul metabolismului.

Reclamă

Kombucha cu un conținut ridicat de zahăr

Kombucha este un ceai acidulat și fermentat, care, în general, poate oferi efecte benefice asupra sănătății intestinale. Kombucha se caracterizează prin concentrații ridicate de probiotice. Însă, unii producători încarcă băuturile cu zahăr, ceea ce poate diminua efectele benefice asupra intestinelor.

O cantitate foarte ridicată de zahăr poate hrăni bacteriile dăunătoare din intestin, de aceea poate reduce potențialele beneficii ale acestui ceai fermentat. Din acest motiv, unele sortimente de kombucha se numără printre aceste alimente care pot afecta sănătatea intestinală.

Sucuri de fructe cu zaharuri adăugate

Sucurile pot părea o metodă accesibilă de a crește aportul de fructe și legume. Din nefericire, sunt adesea ambalate cu adaos de zaharuri care pot dăuna sănătății intestinale. Mai mult, chiar și sucurile de fructe preparate fără zahăr adăugat au deseori un conținut bogat în fructoză, un tip de zahăr simplu prezent în multe fructe.

Alimente prăjite

Alimentele prăjite se digeră mai greu, potrivit Medical News Today. În plus, limitarea alimentelor prăjite poate diminua riscul de boli hepatice. Bolilele de ficat pot provoca o serie de probleme gastrointestinale și pot stimula creșterea bacteriilor intestinale dăunătoare.

Alimente fermentate pasteurizate

Alimentele fermentate precum varza murată și murăturile pot fi foarte bune pentru sănătatea intestinală. Pasteurizarea poate distruge bacteriile vii care le fac benefice. Fără bacterii vii, se poate ca aceste alimente să nu fie la fel eficiente asupra echilibrului microbiotei intestinale. Totuși, alimentele fermentate pasteurizate pot conține unele subproduse microbiene.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon