Multe persoane recurg la injecțiile cu botox pentru a-și estompa ridurile. Dana Bratu, medic dermatolog, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 3, din sezonul 8, la MediCOOL. Citește despre tratamentul cu botox.
Dana Barbu a exemplificat cum se realizează tratamentul cu botox cu ajutorul unui mulaj și a explicat ce aspecte se iau în considerare atunci când se efectuează injectările cu toxină botulinică. În cadrul emisiunii, a analizat situația unei potențiale paciente.
Tratamentul cu botox
Structura feței include o parte musculară, care nu se poate observa cu ochiul liber și care se află sub piele. Prin contracția acestor mușchi apar ridurile de expresie. La nivelul feței, există diferite structuri anatomice, cum ar fi: artere, nervi și vase de sânge. Acestea sunt importante pentru că dacă se atinge un vas de sânge în timpul oricărei injectări poate apărea o vânătaie.
Injecțiile cu botox au rolul de a estompa ridurile. Spre exemplu, dacă vrei să tratezi ridurile orizontale de pe frunte este important să se injecteze în mușchiul frontal. Practic, se fac injecții din loc în loc în acest mușchi, care este responsabil de ridicarea sprâncenelor.
Dacă se injectează botox exact deasupra sprâncenelor, dar foarte bine localizat, se poate evita încruntarea și nu mai apar ridurile orizontale. Pentru aceasta, este nevoie ca procedura să fie realizată exact în mușchiul de deasupra sprâncenei. Când se injectează în locul greșit, botoxul poate coborî către pleoapă, ceea ce poate face ca pleoapa să nu mai poată fi ridicată. Atunci pleoapa poate rămâne căzută.
De asemenea, se mai poate injecta botox și în lateralul ochiului, dar foarte precis într-un mușchi, care poartă denumirea de mușchi orbicular. În momentul în care procedura se realizează în lateral, nu mai apar acele riduri de la colțul ochiului spre lateral, care poartă denumirea de ,,laba-gâștei”. Când zâmbești, este normal să se dezvolte puține riduri, dar odată cu trecerea timpului, se pot adânci și pot deveni permanente. Acestea pot apărea chiar și în lipsa expresivității.
Menținerea tratamentului cu botox
Există o variabilitate între organismele persoanelor, când se recurge la tratamentul cu botox. Unele dintre acestea metabolizează mult mai rapid acel acid.
-Cât de mult durează un tratament cu botox?
-Persoanele care fac efort fizic intens, mai exact sportivii metabolizează într-un timp puțin mai scurt toxina botulinică. În medie, se poate să dureze între 4 și 6 luni pentru o persoană obișnuită. De asemenea, contează moștenirea genetică.
,,Sunt persoane care de la vârsta de 18-20 de ani au riduri foarte adânci. Acestea cu siguranță vor avea nevoie de injectări mai frecvente.”
– Dana Barbu, medic dermatolog
În cadrul emisiunii MediCOOL, a fost analizată o pacientă, care avea deja două riduri statice, aflate între sprâncene. În momentul în care te încrunți, ridurile devin mai vizibile. Dacă optează pentru injecții cu toxină botulinică, după aproximativ 4-5 zile, aceasta n-o să se mai poată încrunta la fel de mult. Practic, nu va mai avea aceeași mișcare, iar pielea se va întinde.
După o astfel de procedură, ridurile se estompează, dar nu dispar în totalitate pentru că sunt permanente. Pielea stă mai mult timp strânsă și atunci este nevoie de mai mult timp pentru a obține un rezultat întins.
,,Este bine că până la urmă să avem natural, nu vrem să avem acel aspect de coală de hârtie. Atunci vom injecta botox, în zona de glabel, adică pentru încruntare. Dacă zâmbim și strângem tare din ochi și ne uităm în partea laterală a feței, vedem că face riduri mici, care se numesc laba-gâștei. În momentul în care injectăm botox aici, obținem un efect de deschidere a ochiului, inclusiv capătul sprâncenei se mai ridică un pic.”
– Dana Barbu, medic dermatolog
Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.