Alimente care conțin zahăr ascuns. De ce se folosește la prepararea produselor

Publicat: 18 martie 2024, 16:40

La prepararea mai multor alimente se folosesc cantități mari de zahăr datorită proprietăților sale de conservare și a capacității de intensificare a aromei. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și Mihail Pautov, medic chirurg, au vorbit despre compoziția produselor în episodul 4, din sezonul 6, MediCOOL. Citește despre alimente care conțin zahăr ascuns.

Carmen Brumă și Mihail Pautov au discutat despre utilizarea unor cantități ridicate de zahăr în diferite produse de pe piață, au prezentat ce conțin, de fapt, și au explicat cum poți limita consumul acestui condiment.

Doza zilnică recomandată de zahăr

Există mai multe alimente care conțin foarte mult zahăr, fără a avea indicații vizibile pe etichete legate de aceste cantități. Această substanță intră în categoria condimentelor, se folosește ca agent de conservare, frăgezește anumite alimente și intensifică gustul când se adaugă în cantitate mică, de aproximativ 2-3 lingurițe.

,,Cred că problema zahărului nu este atât de periculoasă dacă noi îl percepem așa cum trebuie. Zahărul a fost inițial folosit drept condiment. Problema este că noi am început să-l folosim ca aliment și se adaugă în cantități foarte mari. De exemplu, într-un pahar foarte mare de cappuccino pot fi până la 85 de grame de zahăr.” – Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

,,Mi se pare incredibil. Îți iei o cafea care are 85 de grame de zahăr.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum zilnic de 25 de grame de zahăr. 85 de grame de zahăr înseamnă aproximativ 22 de lingurițe de zahăr. Dacă acesta s-ar folosi drept condiment nu ar mai apărea probleme în cazul utilizării sale sub formă de conservant.

Zahărul poartă foarte multe denumiri. Există peste 74 de denumiri pentru zahăr. Pentru categoria siropurilor se regăsesc: sirop de fructoză-glucoză, sirop de glucoză, sirop de malț, sirop de agave și sirop de arțar. De asemenea, prezența sa este indicată de cuvinte, care se termină în grupul de litere oză: maltoză, fructoză și dextroză.

Alimente care conțin zahăr ascuns

Zahărul se formează din glucoză și fructoză. Fructele conțin zahăr. Folosirea zahărului și a îndulcitorilor la prepararea produselor este legală dacă sunt trecute toate ingredientele pe eticheta nutrițională.

Chiar dacă aceste siropuri par naturale deoarece se extrag din fructe, de obicei, această percepție este rezultatul marketingului. Toate siropurile folosite ca înlocuitori au mai multă fructoză. În cantități mici, fructoza are efecte inofensive în organism.

,,Fructoza nu are niciun fel de utilitate în corpul uman. Corpul uman nu folosește fructoza la nimic altceva decât la a o transforma în glucoză în ficat sau direct în grăsime.” – Mihail Pautov, medic chirurg

Pâine

Pâinea este unul dintre aceste alimente care conțin zahăr ascuns. În 100 de grame de pâine se pot găsi aproximativ 5,4 grame de zahăr adăugat. De obicei, se folosește ca agent de conservare pentru frăgezire și pentru a intensifica celelalte arome. De exemplu, se poate observa diferența atunci când se amestecă 1-2 lingurițe de zahăr sau cantități mult mai mari. Când conține foarte mult zahăr, se poate ca pâinea să nu se altereze niciodată.

Poți identifica pâinea cu un conținut ridicat de zahăr. Când își menține o textură moale timp de două săptămâni și nu dezvoltă deloc mucegai pe suprafață, probabil poate conține conservanți, aditivi și zahăr, datorită căruia nu se întărește. Zahărul este higroscopic, mai exact atrage apă, de aceea pâinea în care se adaugă, la rândul său, atrage apa. În plus, acesta se poate pune inclusiv în maia.

Dacă păstrezi o pâine de la brutărie timp de două zile, nu o mai poți consuma deoarece se întărește complet. Iar într-un interval de 3-4 zile se acoperă cu mucegai.

Somon afumat

Somonul afumat este unul dintre aceste alimente care conțin zahăr ascuns. Zahărul se utilizează și pentru conservarea anumitor tipuri de carne de pește. De exemplu, în somonul afumat de crescătorie se regăsește aproximativ o linguriță de zahăr folosită exact pentru conservare, alături de sare. Acestea se specifică pe eticheta nutrițională.

Metode de gestionare a consumului de zahăr

Îți poți tempera nevoia de a consuma zahăr și alimente dulci, dacă bei apă. Este o soluție foarte bună pentru că un organism deshidratat resimte mult mai pregnant nevoia de a consuma diverse substanțe, în special substanțe dulci. Dacă ai grijă, te hidratezi corect și bei suficientă apă înainte de a simți senzația de sete, atunci poți gestiona mai ușor nevoie de dulce.

,,Chiar și atunci când ai poftă de dulce, întâi bei un pahar cu apă și vezi dacă se menține. Oamenii întreabă cu ce ne îndulcim terciul de ovăz? Miere. Poți să mănânci un litru de miere? Îți iei o linguriță de miere. Mierea are alte beneficii față de un simplu sirop făcut din plante.” – Mihail Pautov, medic chirurg

,,Sau limitează-te la acestă cantitate de 1-2 lingurițe de zahăr. Condiment, nu aliment. Doza face otrava.” – Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
PARTENERI