Antena

Alimente bogate în mangan. De ce să le consumi în mod regulat

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 13 martie 2024, 07:08

Manganul este un nutrient esențial care contribuie la menținerea sănătății tale. Deseori, oamenii tind să uite să-l consume deoarece nu se bucură de aceeași popularitate ca alte minerale. Află ce alimente bogate în mangan poți include în dietă.

Reclamă

Manganul reprezintă un oligomineral, care se găsește mai ales în: rinichi, oase, ficat și pancreas. Ajută organismul să formeze: țesutul conjunctiv, țesutul osos și hormonii sexuali. Are un rol important în absorbția calciului și în reglarea zahărului din sânge. În plus, sprijină metabolismul carbohidraților și grăsimilor.

Alimente bogate în mangan

Manganul are un rol important pentru funcționarea optimă a creierului și a nervilor. Contribuie la prevenirea apariției osteoporozei și a inflamației. Asigură numeroase funcții ale corpului, cum ar fi: producerea de enzime digestive, absorbția nutrienților, funcția de apărare a sistemului imunitar și dezvoltarea oaselor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În același timp, o deficiență de mangan îți poate afecta sănătatea. Aceasta se poate manifesta în funcție de următoarele simptome: imunitate scăzută, anemie, dezechilibre hormonale, infertilitate, oase slabe, sindromul de oboseală cronică, schimbări în apetit și în digestie.

Orz

Orzul este bogat în: seleniu, niacină și fier. Acestea sunt minerale esențiale pentru funcționarea organismului. În plus, orzul asigură o sursă bună de fibre.

Reclamă

Conține antioxidanți numiți lignani, care se asociază adesea cu un risc mai scăzut de apariție a cancerului și a bolilor de inimă deoarece ajută la reducerea inflamației, una dintre cauzele principale ale acestor afecțiuni.

Grâu integral

Grâul integral conține o mulțime de fibre care reglează nivelul de zahăr din sânge și tensiunea arterială. Susține sănătatea inimii, fiind unul dintre aceste alimente bogate în mangan. Mai mult, include luteină, un antioxidant important pentru sănătatea ochilor. Varietățile rafinate de grâu nu au aceleași efecte benefice asupra sănătății.

Boabe de soia

Pe lângă mangan, soia este o sursă importantă de proteine ​​din plante. Aportul de proteine ​​din soia este asociat cu o scădere mică a nivelului de colesterol. Boabele de soia conțin fibre solubile și insolubile, care îmbunătățesc sănătatea intestinului și pot preveni afecțiuni grave precum cancerul de colon.

Reclamă

În același timp, soia oferă o sursă de proteine vegetale. Aceasta conține proteine incomplete, care furnizează un număr mai mic de aminoacizi necesari.

Orez brun

Consumul de orez brun ar putea scădea nivelul de colesterol rău. Orezul reduce riscul de apariție a cancerului de colon, sân și prostată. Aportul adecvat de orez brun sprijină tratamentul diabetului, deoarece poate stimula reducerea nivelului de zahăr din sânge.

Zmeură

Zmeura este unul dintre aceste alimente bogate în mangan. Zmeura conține mult acid elagic, un fitochimic care poate ajuta la prevenirea cancerului. Conține antociani și antioxidanți. Aceștia previn bolile de inimă și declinul mental cauzat de vârstă.

Usturoi

Majoritatea substanțelor benefice prezente în usturoi pot fi atribuite compusului numit alicină. Usturoiul poate combate bolile și răceala obișnuită. Poate regla nivelul de colesterol și poate proteja inima, conform Stylecraze.

Ananas

Printre aceste alimente bogate în mangan, se numără ananasul. Acesta este o sursă importantă de vitamina C, nutrientul care susține imunitatea și combate bolile grave precum cancerul. Conținutul său ridicat de fibre și apă menține regularitatea mișcărilor intestinale și îmbunătățește sănătatea tractului digestiv.

Vitamina C din fructe are efecte pozitive asupra sănătății pielii. O protejează împotriva soarelui și a poluării. Ajută la reducerea ridurilor și a liniilor fine.

Ovăz

Cerealele integrale, cum ar fi ovăzul, se asociază cu un risc mai scăzut de afecțiuni cronice, cum ar fi: bolile de inimă, diabetul, obezitatea și tulburările digestive. Aceasta se datorează fibrei de beta-glucan pe care o conțin, potrivit Livestrong.

Porumb

Porumbul asigură o sursă bună de proteine. Conține mai mulți antioxidanți decât majoritatea cerealelor obișnuite. O parte dintre acești antioxidanți sunt luteina și zeaxantina, ambele fiind importante pentru sănătatea vederii.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon