Alimente și băuturi de evitat în cazul artritei

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 15 iulie 2023, 06:51

Artrita este o afecțiune comună care implică inflamația cronică a articulațiilor. Provoacă durere și leziuni articulațiilor, oaselor și altor părți ale corpului. Dacă ai artrită, o dietă și un stil de viață sănătos te pot ajuta la îmbunătățirea simptomelor. Cercetările arată că ar trebui să eviți anumite alimente și băuturi. Pe listă se află alimentele foarte procesate, carnea roșie, alimentele prăjite și cele bogate în zaharuri adăugate. Ai mai jos lista cu alimente și băuturi de evitat în cazul artritei.

Reclamă

Reține că factorii stilului de viață, cum ar fi nivelul de activitate, greutatea corporală sunt factori esențiali pentru gestionarea artritei.

Osteoartrita, care este neinflamatoare, este cea mai frecventă – deși există peste 100 de tipuri de artrită. De fapt, până la 40% dintre bărbați și 47% dintre femei pot fi diagnosticați cu osteoartrită în timpul vieții. Între timp, artrita reumatoidă (AR) și artrita psoriazică sunt afecțiuni inflamatorii care sunt considerate boli autoimune. Guta este un alt tip comun de artrită inflamatorie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente și băuturi de evitat în cazul artritei

Cercetările arată că schimbarea dietei te poate ajuta în gestionarea bolii. Eliminarea anumitor alimente și băuturi, pot reduce severitatea simptomelor la persoanele cu artrită inflamatorie și osteoartrită. De asemenea, le pot îmbunătăți calitatea generală a vieții.

Iată 8 alimente și băuturi de evitat dacă suferi de artrită.

Reclamă

Zaharuri adăugate

Ar trebui să limitezi aportul de zahăr, mai ales dacă suferi de artrită. Zaharurile adăugate se găsesc în bomboane, băuturi carbogazoase, înghețată. Un studiu efectuat pe 217 persoane cu poliartrită reumatoidă a remarcat că sifonul îndulcit cu zahăr și deserturile au fost cel mai frecvent raportate că agravează simptomele atritei reumatoide.

În plus, băuturile dulci precum cele carbogazoase îți pot crește semnificativ riscul de artrită. De exemplu, într-un studiu efectuat pe 1.209 adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, cei care au consumat băuturi îndulcite cu fructoză de 5 ori pe săptămână sau mai mult au fost de 3 ori mai predispuși la artrită decât cei care au consumat mai puține sau deloc. Mai mult, un studiu amplu efectuat pe aproape 200.000 de femei a asociat un aport regulat de sifon îndulcit cu zahăr cu un risc crescut de PR.

Carne procesată și roșie

Unele cercetări leagă carnea roșie și procesată de inflamație. Aceasta poate crește simptomele artritei. De exemplu, dietele bogate în carne procesată și roșie demonstrează niveluri ridicate de markeri inflamatori precum interleukina-6 (IL-6), proteina C reactivă (CRP) și homocisteină. Un studiu efectuat pe 217 persoane cu artrită reumatoidă a concluzionat că carnea roșie a agravat frecvent simptomele RA. În plus, un studiu efectuat pe 25.630 de persoane a stabilit că aportul ridicat de carne roșie poate fi un factor de risc pentru artrita inflamatorie.

Reclamă

În schimb, dietele pe bază de plante care exclud carnea roșie îmbunătățesc simptomele artritei.

Alimente care conțin gluten

Glutenul este un grup de proteine din grâu, orz, secară și triticale (o încrucișare între grâu și secară). Unele cercetări îl leagă de inflamația crescută și sugerează că a nu consuma gluten poate ameliora simptomele artritei. În plus, persoanele cu boală celiacă prezintă un risc mai mare de a dezvolta artrită. De asemenea, cei cu boli autoimune precum artrita reumatoidă au o prevalență semnificativ mai mare a bolii celiace decât populația generală.

În special, un studiu mai vechi, efectuat pe 66 de persoane cu RA a constatat că o dietă vegană fără gluten a redus semnificativ activitatea bolii și a îmbunătățit inflamația. Deși aceste descoperiri sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma dacă doar o dietă fără gluten aduce beneficii persoanelor cu artrită.

Alimente foarte procesate

Alimentele ultraprocesate precum fast-food-ul, cerealele pentru micul dejun și produsele de panificație sunt de obicei bogate în cereale rafinate, zahăr adăugat, conservanți și alte ingrediente potențial inflamatorii, toate acestea putând agrava simptomele artritei.

Cercetările sugerează că dietele bogate în alimente puternic procesate pot crește riscul de PR. Contribuie la inflamație și factori de risc precum obezitatea. Mai mult decât atât, într-un studiu efectuat pe 56 de persoane cu RA (artrita reumatoidă), sugerează că cei care au consumat cantități mai mari de alimente ultraprocesate au arătat factori de risc crescut pentru bolile de inimă, inclusiv niveluri mai mari de hemoglobină glicata (HbA1c), un marker pe termen lung al controlului zahărului din sânge.

Ca atare, alimentele procesate pot înrăutăți sănătatea generală și pot crește riscul de alte boli.

Alcool

Deoarece alcoolul poate agrava simptomele artritei, oricine cu artrită inflamatorie ar trebui să evite alcoolul. Un studiu efectuat pe 278 de persoane cu spondiloartrită axială, artrită inflamatorie care afectează în principal măduva spinării și articulațiile sacroiliace (SI), a legat consumul de alcool de leziuni structurale crescute ale coloanei vertebrale.

Studiile au arătat, de asemenea, că consumul de alcool poate crește frecvența și severitatea atacurilor de gută. În plus, consumul cronic de alcool este asociat cu un risc crescut de osteoartrită. E important de menționat că nu toate studiile au găsit o legătură semnificativă.

Anumite uleiuri vegetale

Dietele bogate în grăsimi omega-6 și sărace în grăsimi omega-3 pot agrava simptomele osteoartritei și artritei reumatoide. Aceste grăsimi sunt necesare pentru sănătate. Cu toate acestea, raportul dezechilibrat dintre omega-6 și omega-3 în majoritatea dietelor poate crește inflamația.

Reducerea aportului de alimente bogate în grăsimi omega-6, cum ar fi uleiurile vegetale, în timp ce creșterea aportului de alimente bogate în omega-3, cum ar fi peștele gras, poate îmbunătăți simptomele artritei.

Alimente bogate în sare

Reducerea consumului de sare poate fi o alegere bună pentru persoanele cu artrită. Alimentele bogate în sare includ creveții, supa conservată, pizza, anumite brânzeturi, carnea procesată și numeroase alte produse procesate. Un studiu pe șoareci a constatat că artrita a fost mai severă la cei hrăniți cu o dietă cu sare.

În plus, un studiu pe șoareci de 62 de zile a arătat că o dietă cu conținut scăzut de sare a scăzut severitatea RA, în comparație cu o dietă bogată în sare. Șoarecii care au urmat dieta săracă în sare au avut un nivel mai mic de degradare a cartilajului și distrugere osoasă. La ei s-a înregistrat și un număr mai mic de markeri inflamatori decât la șoarecii cu dieta bogată în sare. Interesant este că cercetătorii au sugerat că aportul ridicat de sodiu poate fi un factor de risc pentru boli autoimune. Dintre acestea face parte și artrita inflamatorie. Un studiu efectuat pe 18.555 de persoane a legat aportul ridicat de sodiu de un risc crescut de RA.

Alimente bogate în AGE

Produsele finale de glicație avansată (AGE) sunt molecule create prin reacții între zaharuri și proteine sau grăsimi. Ele există în mod natural în alimentele animale negătite și se formează prin anumite metode de gătit. Alimentele animale bogate în proteine și grăsimi care sunt prăjite sau la grătar sunt printre cele mai bogate surse alimentare de AGE. Acestea includ slănină, friptură la tigaie sau la grătar, pui prăjit și hot dog la grătar.

Cartofii prăjiți, brânza americană, margarina și maioneza sunt, de asemenea, bogate în AGE. Când AGE se acumulează în cantități mari în corpul, pot apărea stresul oxidativ și inflamația. Stresul oxidativ și formarea AGE sunt legate de progresia bolii la persoanele cu artrită. De fapt, s-a demonstrat că persoanele cu artrită inflamatorie au niveluri mai mari de AGE în corpul lor decât persoanele fără artrită. Acumularea de AGE în oase și articulații poate juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea și progresia osteoartritei. Înlocuirea alimentelor cu vârsta înaltă cu alimente nutritive, integrale, cum ar fi legumele, fructele, leguminoasele și peștele, poate reduce încărcătura totală de AGE din corp.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce sunt aftele și cum apar. Specialiștii MediCOOL au oferit cele mai clare răspunsuri
Ce sunt aftele și cum apar. Specialiștii MediCOOL au oferit cele mai clare răspunsuri
Ce sunt aftele și cum apar. Specialiștii MediCOOL au oferit cele mai clare răspunsuri
articol cu galerie foto
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
Reclamă
PARTENERI
icon