Alergie vs. iritație. Medicii Iulia Roșu și Mihail Pautov spun cum le diferențiezi simptomele

Publicat: 3 august 2024, 07:12

De multe ori, simptomele alergiilor pot fi confundate cu cele ale iritațiilor, ceea ce poate îngreuna gestionarea simptomelor. Iulia Roșu, medic dermatolog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în podcastul său Doctor Mihail. Alergie vs. iritație: cum le diferențiezi simptomele.

Pentru a le putea evita factorii declanșatori și a le trata corespunzător, este important să deosebești simptomele iritației de cele ale alergiilor. Chiar dacă pot părea foarte asemănătoare, poți învăța să le distingi deoarece au câteva semne specifice.

Alergie vs. iritație

Multe persoane confundă alergiile cu iritațiile pentru că acestea au un aspect similar. Însă, poți învăța să la deosebești dacă le analizezi cu atenție. În general, alergiile cauzează senzație de mâncărime și un tip de microvezicule. Spre deosebire de iritație, la atingere se pot simți ca un fel de sfere mici aflate sub piele.

Iritația poate provoca roșeață, dar nu prezintă niciodată vezicule, ci mici crăpături ale pielii, care îi determină un aspect foarte uscat. Aceasta nu cauzează senzație de mâncărime, ci dă o senzație de arsură, care poate lăsa impresia că ai o temperatură mai ridicată în acea zonă a corpului.

Alergie vs. iritație: Produsele de curățat dinții, pastele de dinți sau apa de gură pot provoca în același timp iritații și alergii, la persoanele cu predispoziție la alergie. De regulă, iritațiile pot apărea la 9 din 10 persoane pentru că sunt provocate de un produs mai dur, cum sunt cele de curățenie. Alergiile se dezvoltă la 1 din 10 persoane. Doar persoanele cu predispoziție genetică, cu un anumit teren genetic, pot face alergii. Totuși, acest lucru nu sugerează evitarea folosirii apei de gură sau a pastei de dinți.

Când suferi de o iritație, te poți expune la soare doar dacă aplici cremă SPF. Orice iritație sau pată roșie se poate transforma în pată maronie, dacă este expusă la soare. Când ai o inflamație, se recomandă să o tratezi cât mai repede înainte să o expui la soare. Aceasta se poate transforma într-o pată de culoare maro care poate dura luni sau ani până când dispare.

Alergie

O reacție alergică este modul în care corpul răspunde la un alergen. Dacă suferi de o alergie, prima dată când intri în contact cu un anumit alergen, corpul răspunde prin crearea de imunoglobuline E (IgE). Sistemul tău imunitar produce anticorpi pentru a forma IgE. Anticorpii IgE se leagă de mastocite, mai precis celulele alergice, care trăiesc în pielea, tractul respirator și tractul gastrointestinal.

Anticorpii găsesc alergenii din corp și ajută la îndepărtarea acestora, ceea ce-i duce la mastocit (celula alergică), unde se atașează la un receptor special. Acest lucru stimulează celula alergică să elibereze histamină. Histamina este cea care provoacă simptomele alergiei în organism, potrivit Cleveland Clinic.

Iritație

Alergie vs. iritație: Iritația este un simptom, care poate avea la bază mai multe cauze medicale. Printre acestea se pot regăsi: deshidratare, infecții bacteriene, infecții fungice, înțepături de insecte, dermatită atopică, dermatită de contact, psoriazis, urticarie sau administrarea anumitor medicamente.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
PARTENERI