Antena

7 motive pentru care unii oameni fac AVC. Cum poți preveni atacul cerebral

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 9 februarie 2025, 07:28

Accidentele vasculare cerebrale (AVC) sunt a doua cauză de deces la nivel mondial și principala cauză de dizabilitate în rândul adulților. Mulți dintre factorii lor de risc nu au simptome evidente, însă aceasta nu înseamnă că accidentele vasculare sunt inevitabile. Află ce obiceiuri cresc riscurile și cum poți preveni atacul cerebral. 

Reclamă

Unul din patru adulți cu vârsta peste 25 de ani va trece printr-un accident vascular cerebral (AVC) pe parcursul vieții. Într-un singur an, peste 12 milioane de oameni din întreaga lume suferă un atac cerebral, iar 6,5 milioane dintre ei decedează.  

7 motive pentru care unii oameni fac AVC

Accidentul vascular cerebral apare atunci când fluxul de sânge către o zonă a creierului este întrerupt fie din cauza unui cheag de sânge (AVC ischemic) care blochează o arteră, fie atunci când o arteră cerebrală se rupe, provocând o hemoragie (AVC hemoragic), potrivit World Stroke Organisation.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Se estimează că 80% dintre accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin schimbări ale stilului de viață. Cu toate acestea, mulți factori de risc nu sunt întotdeauna evidenți, lucru care are o contribuție majoră la prevalența atât de crescută a AVC-urilor. Iată ce obiceiuri cresc riscurile și cum poți preveni atacul cerebral:

1. Neglijezi hipertensiunea arterială

„Dacă ar fi să alegem un singur factor cu cel mai mare impact, acesta ar fi problemele asociate tensiunii arteriale”, a declarat pentru Yahoo Life dr. Anthony Kim, neurolog vascular și director medical al Centrului pentru AVC al Universității din California, San Francisco.

Reclamă

Pe termen lung, hipertensiunea arterială poate duce la probleme grave. Ea este cel mai important factor de risc modificabil pentru accidentul vascular cerebral. Peste jumătate din totalul cazurilor de AVC sunt asociate cu tensiunea arterială ridicată.

„Este de departe principalul factor de risc pentru AVC și îl numim ucigașul tăcut, deoarece, de multe ori, pacienții nu au simptome. Ea trebuie verificată, monitorizată și tratată”, completează specialistul. 

Aproximativ jumătate din populația adultă a lumii are tensiune mărită. Când este constant crescută, ea solicită suplimentar sistemul circulator. Inima, arterele și vasele de sânge trebuie să lucreze mai intens pentru a transporta sângele în corp. Acest efort suplimentar poate face ca, în timp, vasele de sânge, inclusiv cele din creier, să devină mai rigide și mai înguste.

Reclamă

2. Ai un stil de viață sedentar

Dacă te întrebi cum poți preveni atacul cerebral, gândește-te că un milion de accidente vasculare cerebrale pe an se pot asocia cu lipsa activității fizice. Studiile arată că doar 30 de minute de exerciții moderate, practicate de cinci ori pe săptămână, pot reduce riscul de accident vascular cerebral cu 25%. 

Orice formă de exercițiu fizic este considerată benefică în acest sens, inclusiv activități precum plimbările în ritm alert, alergarea, mersul cu bicicleta și grădinăritul.

Activitatea fizică joacă un rol esențial în reducerea mai multor factori de risc ai accidentului vascular cerebral:

  • stimulează fluxul de sânge și previne formarea cheagurilor;
  • ajută la menținerea unei tensiuni arteriale normale;
  • reduce nivelul de colesterol „rău” (LDL) și crește colesterolul „bun” (HDL). Colesterolul ridicat favorizează depunerea plăcilor de aterom în artere care pot bloca circulația sângelui către creier;
  • contribuie la menținerea unei greutăți optime. Obezitatea crește riscul de hipertensiune, boli cardiovasculare și diabet, toți fiind factori de risc pentru AVC;
  • reglează nivelul glicemiei. Diabetul deteriorează vasele de sânge și crește riscul de formare a cheagurilor.

3. Ești fumător

O persoană care fumează 20 de țigări pe zi are un risc de șase ori mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, comparativ cu un nefumător, conform World Stroke Organisation. Dacă ești fumător, renunțarea la acest viciu îți va reduce riscul de AVC și de alte boli grave.

Chiar și fumatul pasiv este periculos. Nefumătorii care locuiesc cu fumători au un risc aproape dublu de a suferi un atac cerebral, comparativ cu persoanele ai căror parteneri nu fumează.

Fumul de țigară conține mii de substanțe chimice nocive, care sunt transferate din plămâni în fluxul de sânge. Acestea modifică și deteriorează celulele, cresc colesterolul „rău” și scad colesterolul „bun”, reduc oxigenul din sânge, accelerează ritmul cardiac și cresc tensiunea arterială. Toate aceste efecte combinate favorizează ateroscleroza și formarea cheagurilor care blochează arterele.

4. Bei mult alcool

La nivel global, consumul excesiv de alcool se poate asocia cu peste un milion de accidente vasculare cerebrale în fiecare an. Alcoolul crește riscul de AVC indiferent dacă îl bei în mod regulat sau doar ocazional, dar în cantități mari. El este un factor de risc pentru mai multe afecțiuni care contribuie la accidentele vasculare:

  • Hipertensiunea arterială. Consumul excesiv de alcool crește tensiunea arterială;
  • Fibrilația atrială. Această afecțiune cardiacă crește de cinci ori riscul de AVC. Ea favorizează formarea de cheaguri de sânge care pot ajunge la creier;
  • Diabetul. Alcoolul poate influența modul în care corpul utilizează insulina, hormonul care susține absorbția glucozei în celule;
  • Excesul ponderal. Alcoolul este bogat în calorii, iar un consum regulat poate favoriza creșterea în greutate.

5. Nu mănânci sănătos

Cum poți preveni atacul cerebral cu ajutorul alimentației? Prin limitarea consumului de sare, zahăr și grăsimi saturate, care se găsesc în cantitate mare în alimentele procesate. 

Numeroase cercetări au arătat că cea mai bună dietă pentru prevenirea accidentului vascular cerebral este dieta mediteraneană. Ea se bazează în principal pe alimente vegetale și cantități mici de carne și pește. 

Iată care sunt principiile unei alimentații sănătoase:

  • Legume și fructe: cel puțin 5 porții pe zi;
  • Pește gras (sardine, somon, macrou, hering): cel puțin 2 porții pe săptămână;
  • Uleiuri sănătoase: ulei de măsline, de rapiță și de susan;
  • Fructe nucifere (nuci, alune, migdale): cel puțin 3 porții pe săptămână;
  • Leguminoase (fasole, mazăre, linte): cel puțin 3 porții pe săptămână.

6. Nu ai grijă de sănătatea ta mintală

Stresul și depresia cauzează aproape unul din șase accidente vasculare cerebrale. Stresul determină eliberarea unor hormoni care nu sunt dăunători pe termen scurt, însă pot duce la îngustarea arterelor și a vaselor de sânge atunci când stresul este persistent.

Depresia a fost asociată cu hipertensiunea arterială și fibrilația atrială, doi factori de risc majori pentru atacurile cerebrale. De asemenea, unele studii susțin că depresia poate crește vâscozitatea sângelui, ceea ce predispune la formarea de cheaguri care blochează arterele. 

Dacă te confrunți cu depresie sau cu stres cronic, discută cu un specialist despre terapiile sau medicamentele potrivite pentru tine.

7. Nu faci controale medicale preventive

De multe ori, acești factori de risc pentru accidentul vascular cerebral nu au simptome evidente, ceea ce este îngrijorător. „Un pacient nu ar ști niciodată că are tensiunea arterială mare, nu ar ști dacă are colesterolul mare decât dacă toate acestea sunt testate și monitorizate în mod regulat”, explică pentru Yahoo Life dr. Arthur Wang, directorul secției de neurochirurgie endovasculară de la Facultatea de Medicină a Universității Tulan.

Evaluarea riscurilor este esențială pentru a înțelege cum poți preveni atacul cerebral. Vizitele regulate la medicul de familie sunt esențiale pentru evaluarea colesterolului, tensiunii arteriale, glicemiei și a altor factori de risc. Monitorizarea lor te poate ajuta să intervii din timp și să-ți reduci riscul unui accident vascular cerebral. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
5 ore de exerciții fizice moderate pe săptămână pot reduce tensiunea arterială. Un studiu susține rolul activității fizice în prevenirea hipertensiunii arteriale
5 ore de exerciții fizice moderate pe săptămână pot reduce tensiunea arterială. Un studiu susține rolul activității fizice în prevenirea hipertensiunii arteriale
5 ore de exerciții fizice moderate pe săptămână pot reduce tensiunea arterială. Un studiu susține rolul activității fizice în prevenirea hipertensiunii arteriale
Folosirea aței dentare poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Oamenii de știință au analizat rolul acestui obicei
Folosirea aței dentare poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Oamenii de știință au analizat rolul acestui obicei
Folosirea aței dentare poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Oamenii de știință au analizat rolul acestui obicei
Cât timp poți să stai jos fără ca sedentarismul să îți afecteze sănătatea? Ce se întâmplă dacă stai prea mult pe scaun
Cât timp poți să stai jos fără ca sedentarismul să îți afecteze sănătatea? Ce se întâmplă dacă stai prea mult pe scaun
Cât timp poți să stai jos fără ca sedentarismul să îți afecteze sănătatea? Ce se întâmplă dacă stai prea mult pe scaun
Reclamă
PARTENERI
icon