Urinările frecvente pot indica prezența mai multor boli ale sistemului urinar. Vlad Olaru, medic urolog, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 13, din sezonul 7, la MediCOOL. Vezica hiperactivă vs. incontinența urinară: cum se diferențiază.
Vlad Olaru a explicat cum se pot deosebi simptomele caracteristice vezicii hiperactive de cele ale incontinenței urinare, a argumentat de ce este important să mergi la urolog pentru a primi un diagnostic și un tratament corect și a vorbit despre problema stigmatului cu care se confruntă pacienții afectați de acestea.
Vezica hiperactivă vs. incontinența urinară
Urinările frecvente pot fi simptome ale unei vezici urinare hiperactive, dar și al incontinenței urinare. Acestea sunt două problemele de sănătate distincte. Pot fi diagnosticate și tratate cu ușurință, dacă pacienții aleg să se prezinte la medicul urolog.
Există foarte multe persoane care se confruntă cu pierderi frecvente de urină. Din nefericire, marea majoritate nu merg la un consult medical din cauza presiunii sociale.
,,Trebuie să scăpăm de acest stigmat și cred că putem scăpa dacă realizăm cât de mulți pacienți există în lume care au această problemă.”
– Mihail Pautov, medic specialist
De asemenea, pentru a evita simptomele de iritație de la nivelul vezicii urinare, poți exclude sau limita consumul anumitor alimente și băuturi din dietă. De exemplu, cofeina acționează ca un diuretic și poate stimula rinichii să producă o cantitate mai mare de urină. Aceasta se găsește în mai multe preparate lichide, cum ar fi: anumite ceaiuri, cafea, băuturi energizante sau băuturi carbogazoase. Dintre acestea, cafeaua are un nivel de aciditate ridicat, ce poate cauza iritație în corp.
Vezica hiperactivă
Vezica hiperactivă vs. incontinența urinară: Vezica hiperactivă reprezintă o inflamație a vezicii urinare. Această inflamație este provocată de o serie de afecțiuni. Cel mai frecvent are la bază contaminarea cu bacterii. De obicei, este cauzată de cistite care determină o hiperactivitate detrusoriană a mușchiului vezicii urinare. Din acel loc, această hiperactivitate cauzează senzația de a merge la toaletă.
Pe lângă afecțiunile bacteriene, există multe alte afecțiuni care provoacă vezica hiperactivă. De exemplu, pot apărea ca simptom pentru: cistită interstițială, mai multe afecțiuni autoimune și diabet zaharat, când din cauza nivelului de ridicat de glicemie există tendința de a merge la toaletă foarte frecvent. Tratamentul pentru vezica hiperactivă este complet diferit de cel pentru incontinența urinară.
Incontinența urinară
Vezica hiperactivă vs. incontinența urinară: Incontinența urinară reprezintă pierderea involuntară de urină. Pacienților le este afectată viața de zi cu zi din cauza acestui simptom. Această afecțiune se poate diagnostica și trata foarte eficient. De obicei, pacienții se confruntă cu dificultatea de a trece peste un stigmat pentru a merge la medic.
Incontinența urinară se diagnostichează foarte simplu și se gestionează cu tratamente foarte complexe. Se începe cu tratamente medicamentoase și în funcție de evoluție, se aplică tratamente minim invazive, chirurgicale și o serie de algoritmi terapeutici și foarte complecși.
Incontinența urinară se întâlnește frecvent. Contrar opiniilor generale, sub nicio formă nu se moștenește. În realitate, se dobândește din diferite cauze. Nu se întâlnește cu precădere la persoanele aflate la o vârstă mai înaintată. Oricine poate suferi de incontinență urinară.
,,Incontinența urinară se poate trata foarte bine și se poate diagnostica foarte ușor.”
– Vlad Olaru, medic urolog
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.