Există mai multe produse care pot crește colesterolul LDL, denumit și colesterol rău. Aspecte precum nivelurile de grăsimi saturate și mărimea porției pot influența sănătatea organismului. Citește despre alimente care pot afecta nivelurile de colesterol.
Dacă te confrunți cu niveluri ridicate de colesterol LDL în organism sau vrei să previi acest dezechilibru în organism, este important să acorzi atenție alimentației. Pentru început, poți selecta alimentele care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății.
Alimente care pot afecta nivelurile de colesterol
Colesterolul este o substanță cu aspect de ceară care se găsește în organism și în produsele de origine animală, cum ar fi: carnea, ouăle și lactatele. Acesta ocupă un rol important pentru producția de hormoni, absorbția vitaminei D și producția de bilă pentru a digera grăsimile.
Colesterolul HDL, denumit și colesterol bun, ajută organismul să elimine excesul de colesterol. Colesterolul LDL, denumit și colesterol rău, se asociază cu acumularea plăcii de aterom în artere. Unele alimente pot crește colesterolul LDL, mai ales dacă se consumă în exces sau pe termen lung.
Creveți
În general, fructele de mare sunt considerate o alegere bună pentru alimentație, când încerci să-ți gestionezi nivelurile de colesterol din sânge. Însă, creveții pot avea efecte dăunătoare. Chiar dacă îi gătești fără grăsimi, prezintă un conținut ridicat de colesterol.
Granola
Chiar și sortimentele de granola cu un conținut redus de grăsimi pot avea cantități mai mari de grăsimi saturate decât alte tipuri de cereale. Cea mai bună variantă este să mănânci granola care este îndulcită numai cu fructe uscate, miere sau sirop de arțar. În plus, se recomandă să aibă cel puțin 20% din valoarea zilnică de fibre, potrivit WebMD.
Carne de organe
Carnea de organe se regăsește printre aceste alimente care pot afecta nivelurile de colesterol. Carnea de organe cum ar fi ficatul și rinichii are un conținut mai mare de colesterol decât alte bucăți de carne. În cantități moderate, consumul acestora poate fi benefic deoarece include numeroși nutrienți esențiali. De exemplu, ficatul de vită prezintă concentrații ridicate de fier.
Margarină
Margarina se prepară din uleiuri vegetale, de aceea are în compoziție grăsimi bune nesaturate, mai exact grăsimi polinesaturate și grăsimi mononesaturate. Aceste tipuri de grăsimi pot contribui la reducerea nivelului de colesterol LDL. Dacă vrei să folosești margarină la gătit, poți încerca să selectezi sortimentele care includ grăsimi trans.
Alimente prăjite
Alimentele prăjite precum friptura au un conținut bogat în colesterol, de aceea este indicat să eviți să le consumi. Aceasta se poate datora faptului că prezintă un număr ridicat de calorii și pot include grăsimi trans, care pot crește riscul de boli de inimă, conform Healthline.
Batoane energizante
O parte dintre batoanele energizante au în compoziție cantități ridicate de grăsimi saturate, de aceea se numără printre aceste alimente care pot afecta nivelurile de colesterol. Este indicat să acorzi atenție celor preparate cu uleiuri precum ulei de palmier și ulei din miez de palmier, care pot adăuga grăsimi saturate.
Produse lactate integrale
O parte dintre produsele lactate integrale pot avea efecte negative asupra colesterolului în organism. Poți căuta sortimente fără grăsimi și cu conținut redus de grăsimi, care pot asigura aceleași substanțe nutritive fără a avea o cantitate la fel de mare de colesterol. De obicei, pot oferi cantități ridicate de calciu și vitamina D. Vitamina D ocupă un rol important în organism, cum ar fi susținerea sistemului imunitar sau menținerea sănătății cardiovasculare.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.