Antena

Când nu este indicat să ții post. Ce boli și afecțiuni pot opri această practică

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 21 decembrie 2024, 08:45

Postul ortodox presupune renunțarea pe perioada acestuia la toate produsele de origine animală, cu excepția zilelor de ,,dezlegare" la pește. Multe persoane încearcă să țină post din considerente religioase sau deoarece cred că este mai sănătos, dar există anumite afecțiuni care îl contraindică. Află când nu este indicat să ții post.

Reclamă

Doctor Alexandru Popa, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, de la Clinica Smart Nutrition, a explicat când nu este indicat să ții post pentru a nu afecta problemele de sănătate deja existente.

Când nu este indicat să ții post

Pe perioade scurte (câteva zile până la 1-2 săptămâni) nu se consideră că postul poate avea o contraindicație absolută. Mai importantă decât renunțarea la alimentele de origine animală este alegerea unor produse vegetale de calitate, care pot suplini cantitatea mai redusă de proteine și de anumite microelemente din regimurile vegane.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

O dietă variată, care să cuprindă legume de orice fel (salată / roșii / ardei / castraveți / păstăi / broccoli / conopidă etc), leguminoase (fasole boabe / linte / năut / mazăre etc), cartofi, orez, paste integrale, mămăligă, fructe oleaginoase (nuci / migdale / caju / alune etc), semințe crude de orice fel, făinoase integrale și fructe proaspete poate fi suficientă. Aceasta poate acoperi necesarul energetic pe perioada postului.

Totuși, perioadele mai lungi de post (cel al Crăciunului și cel al Paștelui) pot pune anumite probleme, mai ales persoanelor cu diverse afecțiuni cronice. Pentru acestea, o privare atât de mare de alimente de origine animală poate fi dăunătoare.

Reclamă

Diabetul zaharat

Pacienții cu diabet zaharat ar trebui să țină postul cu prudență. Alimentele specifice sunt mai bogate în carbohidrați, situație în care valorile glicemice ar putea crește. Un regim echilibrat, bogat în proteine vegetale (soia / leguminoase etc.), grăsimi sănătoase (semințe, fructe oleaginoase etc.) și fibre (legume) poate menține glicemiile în valori normale, conform Cleveland Clinic. Însă, se recomandă o monitorizare frecventă a acestora și eventual ajustarea tratamentului.

Sindroamele anemice

Dacă te întrebi când nu este indicat să ții post, gândește-te că nu se recomandă persoanelor cu sindroame anemice. Pacienții cu talasemie sau cu alte sindroame anemice nu ar trebui să țină post pe perioade lungi de timp. Aceștia pot dezvolta deficite de vitamina B12 și de fier, care pot agrava anemia. Totuși, dacă doresc acest lucru, ar trebui să efectueze un set de analize care să includă hemoleucogramă, sideremia și vitamina B12 și să suplimenteze cu aceste microelemente cel puțin pe perioada postului.

Sindroamele depresive și anxioase

Persoanele cu sindroame anxioase sau depresive nu au indicație pentru a ține post. Scăderea cantității de proteine, eliminarea anumitor alimente “confortabile” și modificarea obiceiurilor alimentare pot agrava tulburările de fond.

Reclamă

Pentru aceștia, schimbarea regimului poate reprezenta un lucru stresant, situație care ar putea declanșa un episod anxios sau depresiv. De asemenea, persoanele cu anumite tulburări de comportament alimentar (mâncat nocturn, mâncat frecvent etc.) ar trebui să evite schimbarea meniului într-unul de post. Alimentele vegetale sunt mai puțin sățioase și pot stimula mâncatul compulsiv.

Sindromul de intestin iritabil

Dieta FODMAP, recomandată pe anumite perioade persoanelor cu sindrom de intestin iritabil presupune eliminarea anumitor alimente, în special de origine vegetală. În aceste condiții, un meniu de post ar deveni mult prea restrictiv, și ar putea genera alte probleme de sănătate. Din acest motiv, cei care simt o agravare a simptomelor ar trebui să revină la o alimentație specifică.

Malnutriția protein-calorică

Cei care au o greutate foarte mică, sau care în urma anumitor afecțiuni au pierdut multă masă musculară nu ar trebui să țină un regim strict vegetarian. Creșterea sau întreținerea masei musculare se face cu ajutorul unui regim bogat în proteine, însoțit de activitate fizică variabilă. Acesta se poate adapta în funcție de obiectivul propus și de posibilitatea pacientului. Alimentele de post sunt mai sărace în proteine, prin urmare ar putea duce la accentuarea sarcopeniei.

Persoanele foarte în vârstă

Dacă te întrebi când nu este indicat să ții post, reține că în general vârstnicii sunt predispuși la pierderea masei musculare, pe măsură ce avansează în vârstă procesul acesta fiind mai accentuat. Perioadele prelungite de post, mai ales cele în care nu consumă suficiente proteine vegetale, pot accentua pierderea masei musculare. Această situație nu va face decât să agraveze patologiile pre-existente.

Persoanele care nu vor să mănânce un meniu sănătos de post

Una din marile probleme ale alimentelor de post este aceea că nu toate sunt sănătoase. Margarina, făinoasele albe, dulceața și gemurile, produsele de patiserie și cofetărie, precum și anumiți înlocuitori “de post” ai alimentelor clasice (cârnați de post, mozzarella vegană etc.) nu sunt niște alegeri alimentare tocmai sănătoase.

Acestea vin încărcate de zaharuri, faină albă, grăsimi hidrogenate și aditivi toxici, substanțe care sunt dăunătoare organismului. De exemplu, este greșit să înlocuiești omleta cu brânză și roșii cu pâine cu margarină și gem și cu cașcaval vegan cu roșii.

Un regim de post nu este greu de alcătuit. Însă necesită puțină atenție și pricepere în alegerea și combinarea alimentelor din partea celui care îl tine. Astfel, cei care caută variante foarte rapide sau “la îndemână” s-ar putea să nu aleagă cele mai bune opțiuni.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
O gustare ocazională poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Un studiu susține că poate fi mai benefică decât excluderea zaharurilor adăugate
O gustare ocazională poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Un studiu susține că poate fi mai benefică decât excluderea zaharurilor adăugate
O gustare ocazională poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Un studiu susține că poate fi mai benefică decât excluderea zaharurilor adăugate
(P) Cum să prevenim și să tratăm rănile diabetice. Reducerea riscului de infectare și amputație
(P) Cum să prevenim și să tratăm rănile diabetice. Reducerea riscului de infectare și amputație
(P) Cum să prevenim și să tratăm rănile diabetice. Reducerea riscului de infectare și amputație
articol cu video
Primele semne ale prediabetului. Ce să faci pentru a preveni complicațiile
Primele semne ale prediabetului. Ce să faci pentru a preveni complicațiile
Primele semne ale prediabetului. Ce să faci pentru a preveni complicațiile
Reclamă
PARTENERI
icon