Pentru a reduce riscul de probleme stomatologice și a petrece mai puțin timp la stomatolog, este indicat să acorzi atenție periajului dentar. Asma Battah, medic pedodont, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 10, din sezonul 7, la MediCOOL. Află cum te speli corect pe dinți.
Asma Battah a arătat cu ajutorul unui model care sunt cele mai bune metode de a-ți peria dinții, a explicat ce se întâmplă când nu te speli corect pe dinți și a oferit mai multe sfaturi pentru a înlătura în totalitate resturile de mâncare de pe dinți.
Cum te speli corect pe dinți
Este important să înveți să te speli corect pe dinți pentru a preveni problemele stomatologice. În general, oamenilor le poate fi dificil să renunțe la gesturile reflexe greșite și să se obișnuiască cu unele noi. Aceasta se întâmplă mai ales dacă se obișnuiesc să spele orizontal sau vertical doar pe zona dinților. Mișcările orizontale și cele verticale făcute numai pe dinți doar împrăștie mâncarea pe suprafața acestora. În același timp, cele verticale pot împinge resturile de mâncare sub gingie.
,,Nu este suficient să spălăm dinții, trebuie să-i spălăm corect.”
– Asma Battah, medic pedodont
Un periaj corect se face cu gura întredeschisă, însă fără ca aceasta să fie deschisă foarte mult. În momentul în care deschizi foarte larg gura, se încordează mușchii și nu mai există suficient spațiu pentru a pătrunde cu periuța în zonele laterale.
Dacă te întrebi cum te speli corect pe dinți, gândește-te că atunci când te speli pe dinți se recomandă să ții gura întredeschisă, periuța la 45° și să efectuezi mișcări de periaj de pe gingie pe dinte. Pe suprafața interioară se aplică aceleași mișcări ca pe suprafața exterioară. Este important când faci acest lucru pe dinții interior frontali să eviți să ții periuța în poziție orizontală pentru că în acest mod nu ajunge pe toate suprafețele. Ideal este să o ții drept și să arunci resturile de mâncare de pe ei. Fiecarea dinte are nevoie să fie periat de 5-10 ori.
Pe lângă faptul că spălarea dinților pe direcții orizontale sau verticale poate fi ineficientă, poate avea efecte dăunătoare asupra cavității bucale. În momentul în care freci suprafațele dinților de la dreapta la stânga și aplici forță, prismele de smalț care se află la nivelul gingiei, unde smalțul este mult mai subțire, formează leziuni cuneiforme. Acestea se formează fix la nivelul gingiilor. Practic, se tocesc mai mult dinții la rădăcină.
Ce poți folosi pentru un periaj eficient
Dacă te întrebi cum te speli corect pe dinți, gândește-te că poți folosi orice tip de periuță. De obicei, specialiștii recomandă periuțe electrice pentru că sunt mai rapide și mai eficiente decât mișcările manuale. În acest caz, este important să ai în vedere tipul de periuță electrică pe care îl alegi.
Există periuțe electrice care fac mișcări verticale. Acestea sunt cele rotative, care se învârt și te pot lăsa să periezi pornind de pe gingie spre dinte pentru a îndepărta mâncarea. Folosirea periuței de dinți fără a o umezi suficient poate favoriza riscul de iritații și răni la nivelul gingiilor.
Este indicat să folosești mijloace suplimentare pentru curățare. Periuța și pasta de dinți nu pot curăța spațiile dintre dinți, de aceea ai nevoie de ață dentară sau irigator.
,,Prefer irigatorul pentru că de multe ori oamenii nu știu să folosească corect ața dentară. Atunci când intră lezează de foarte multe ori și în timp acolo se produce un traumatism. Evident gingia se retrage. Atunci prefer dușul bucal. Este mult mai eficient pentru gingii și curăță foarte bine.”
– Asma Battah, medic pedodont
,,Iată un protocol foarte scurt, dar foarte eficient de spălat pe dinți.”
– Mihail Pautov, medic specialist
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.