Ovăzul este una dintre cele mai consumate cereale din lume. Acesta prezintă un profil nutritiv bogat, dar consumul său în exces poate deveni dăunător, mai ales dacă se menține pe termen lung. Citește despre efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz.
Ovăzul are un conținut nutritiv bogat în substanțe esențiale, precum: proteine, fier, magneziu, sodiu, fibre și alți carbohidrați. Consumul său poate completa o alimentație echilibrată, dacă se adaugă în cantități moderate.
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz
Ovăzul poate oferi o serie de beneficii pentru sănătatea organismului. Printre acestea se pot regăsi: o digestie mai bună, o potențială pierdere în greutate, îmbunătățirea sănătății inimii și o senzație mai puternică de sațietate.
Chiar dacă îți place să consumi ovăz este de preferat să nu-l mănânci zilnic sau în cantități mult prea mari. În caz contrar, poți suferi efecte adverse. Dacă ai nevoie de mai multe informații în ce privește dieta, se recomandă să ceri sfatul unui medic sau al unui nutriționist.
Pot provoca balonare
Se poate ca atunci când nu ești obișnuit, efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz să determine simptome de balonare. Din acest motiv, este indicat să începi să-l incluzi în dietă în cantități reduse.
Cerealele integrale, cum ar fi grâul și ovăzul, se caracterizează printr-un un conținut ridicat de fibre, glucoză și amidon, conform Eat This, Not That. Acestea sunt consumate de bacteriile din intestinul gros. Procesele rezultate pot determina gaze și balonare în cazul persoanelor cu un sistem digestiv mai sensibil.
Pentru a ameliora efectele secundare, poți crește treptat porția de ovăz până ajungi la cantitatea dorită. Astfel, simptomele neplăcute pot dispărea treptat.
Te pot face să iei în greutate
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz pot determina o creștere nedorită în greutate. În timp ce consumul de fulgi de ovăz te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus, includerea unor porții foarte mari pot cauza exact efectul contrar. În același timp, este important să acorzi atenție ingredientelor pe care le adaugi și cantităților pe care le folosești. Prea mult unt sau zahăr pot crește și mai mult riscul să acumulezi kilograme în plus.
Îți pot limita aportul de nutrienți necesari zilnic
Includerea de fulgi de ovăz la micul dejun zilnic îți poate oferi niveluri de energie și nutriție pentru a-ți începe ziua. Însă, consumul în fiecare zi impune restricții asupra altor varietăți de alimente pe care le poți mânca dimineața, potrivit Times of India.
Te pot expune mai frecvent la substanțe chimice din agricultură
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz te pot expune la o substanță chimică toxică folosită în agricultură. Această cereală poate conține clormequat, un tip de pesticid. Consumul de clormequat se poate asocia cu toxicitatea asupra reproducerii și dezvoltării. Aceste rezultate au fost observate pe studiile pe animale, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la siguranța sa. Practic, ar putea provoca efecte dăunătoare asemănătoare în cazul oamenilor.
Totodată, efectele cumulate ale expunerii la mai multe substanțe chimice pot provoca mai multe potențiale daune asupra sănătății organismului.
De asemenea, consumul zilnic de ovăz mai poate determina multe alte reacții adverse, cum ar fi: scăderea masei musculare, inhibarea absorbției anumitor minerale sau reacțiile alergice.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.