Indiferent de scopul pe care îl urmărești, tipul de carbohidrați pe care îl consumi îți poate influența în mare măsură rezultatele. Pentru a te asigura că-ți organizezi o dietă echilibrată, poate fi util să înveți să identifici alimentele de care ai nevoie. Citește despre alimente bogate în carbohidrați.
Carbohidrații se găsesc în multe alimente și sub diferite forme. O parte dintre alimentele care îi conțin în cantități mari oferă nutrienți, antioxidanți și fibre. Alții au o compoziție care poate favoriza riscul de a crește în greutate și de a dezvolta diabet de tip 2.
Alimente bogate în carbohidrați
Carbohidrații oferă principala sursă de energie pentru corpul uman și se regăsesc printre cele trei grupe de macronutrienți esențiali pentru sănătate, împreună cu grăsimile și proteinele. Fiecare tip de carbohidrați îți afectează în mod diferit organismul și sănătatea. Aceștia pot fi clasificați în trei tipuri principale:
- Fibre: nu se digeră și se mișcă lent prin stomac și intestin;
- Carbohidrați simpli (zaharuri): se digeră rapid și determină o creștere imediată a glucozei, mai exact a zahărului în fluxul sanguin;
- Carbohidrați complecși (amidon): se digeră lent și eliberează treptat glucoză în fluxul sanguin.
Alimentele cu un conținut ridicat de carbohidrați pot fi benefice pentru menținerea sănătății organismului dacă sunt neprocesate sau puțin procesate. În plus, este de preferat să aibă în compoziție cantități ridicate de fibre și să ofere vitamine, minerale și fitonutrienți, mai exact compuși bioactivi din plante cu efecte pozitive asupra sănătății.
Cereale integrale
Cerealele integrale includ toate cele trei părți ale cerealelor. Cerealelor rafinate, denumite și cereale procesate, le sunt desprinse două straturi. Aceasta înseamnă că pierd toate fibrele și majoritatea nutrienților și păstrează doar carbohidrații complecși. Din acest motiv, boabele rafinate au o culoare deschisă, potrivit Very Well Health.
Produse lactate
Produsele lactate oferă calciu și sunt surse bune de proteine complete, ceea ce înseamnă că asigură toți aminoacizii esențiali. Totuși, produsele lactate se deosebesc de alte alimente bogate în carbohidrați, deoarece nu au în compoziție fibre. Spre exemplu, în această categorie se pot regăsi: lapte integral, iaurt simplu, brânză cheddar și iaurt cu conținut redus de grăsimi.
Leguminoase
Leguminoasele includ toate plantele din familia Fabaceae. Printre cele mai hrănitoare sunt fasolea și mazărea. Fasolea asigură o cantitate ridicată de fibre și unele proteine și oferă surse bune de carbohidrați cu amidon, conform Men’s Health. În plus, mazărea conține niveluri ridicate de fibre.
Legume
Majoritatea legumelor conțin între 2-10 grame de carbohidrați totali. Chiar dacă prezintă mai puțini carbohidrați decât fructele, multe legume conțin la fel de multe fibre. Legumele prezintă în compoziție: potasiu, vitamina B9 (acid folic), vitamina A, vitamina C și fitonutrienți.
Legumele cu amidon, cum ar fi cartofii, cartofii dulci, porumbul și mazărea reprezintă excepții. Au o cantitate mai ridicată de carbohidrați complecși decât celelalte legume.
Fructe
Fructele se regăsesc printre cele mai bune alimente bogate în carbohidrați. Acestea asigură potasiu, vitamina C, vitamina B9 (acid folic) și o gamă largă de nutrienți și fitonutrienți. În această categorie se pot regăsi: mere, pere, struguri, banane, cireșe, portocale și banane.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.