Antena

Când devine îngrijorător sforăitul. Care sunt cauzele și cum poate fi gestionat

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 1 octombrie 2024, 07:10 / Actualizat: 16 octombrie 2024, 12:17

Există mai multe simptome care pot indica prezența sforăitului. Gravitatea acestuia din urmă poate varia, în funcție de mai mulți factori. Ioana Vodă, medic otorinolaringolog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 3, din sezonul 7, la MediCOOL. Află când devine îngrijorător sforăitul.

Reclamă

Ioana Vodă a precizat când este sforăitul considerat normal, a explicat când se poate considera o problemă de sănătate, a menționat o serie de potențiale cauze și a oferit câteva sfaturi pentru a preveni această afecțiune deranjantă.

Când devine îngrijorător sforăitul

Sforăitul se poate considera normal atunci când se aseamănă cu torsul pisicii. Însă, dacă devine mai puternic și deranjant poate indica prezența unei probleme de sănătate. De obicei, apare când dormi pe spate deoarece atunci cad limba și omușorul, iar vălul palatin se deplasează. În aceste condiții, dacă dormi pe o parte laterală, se oprește.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sforăitul se poate accentua din cauza mai multor factori declanșatori care determină o relaxare musculară, mai exact care fac tonusul muscular să se lase. În această categorie intră: stările foarte puternice de oboseală, consumul de alcool sau medicația excesivă. De exemplu, antidepresivele și somniferele dau o relaxare musculară exagerată.

Sforăitul accentuat și apneea în somn se pot identifica dacă se iau în considerare mai multe aspecte: remarcile altor persoane din apropiere, stare puternică de oboseală, absența concentrării, pauze respiratorii, irascibilitate, nervozitate, și în cazurile mai severe, tulburări de memorie și lipsa atenției. Dacă te întrebi când devine îngrijorător sforăitul, gândește-te că în general, dacă simți disconfort, se recomandă să mergi la medic pentru a efectua investigații.

Reclamă

,,Sunt oameni care dorm atât de prost încât ajung să nu poată să învețe sau să facă accidente rutiere, de aceea șoferii trebuie testați.”

– Ioana Vodă, medic ORL

Cum poți identifica sforăitul accentuat și apneea

Există foarte multe aplicații care urmăresc sforăitul pe parcursul nopții. Acestea se pornesc înainte de a adormi și-ți înregistrează somnul noaptea. Dimineața îți dau un raport unde arată cât la sută din noapte ai sforăit și înregistrarea cu zgomotele produse. Aplicațiile pot inclusiv să sesizeze o apnee în care deodată nu mai sforăi și nu mai respiri.

,,Apneea e acel moment în care nu mai respiri și deodată după un minut sforăi. Te trezește acea hipercapnie, acumularea de dioxid de carbon și scăderea oxigenului. O aplicație poate să-ți dea un prim semn și cu acea înregistrare te poți duce la medic să faci alte investigații.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Reclamă

Dacă vrei să afli când devine îngrijorător sforăitul, reține că unele persoane confundă durerile de cap obișnuite cu simptomele provocate de acesta. În afară de perioadele de stres, durerea de cap poate avea la bază mai mulți factori, cum ar fi: somnul de calitate slabă, lipsa unei oxigenări corecte și dificultăți de respirație. Astfel, somnul nu este la fel de profund cum ar fi normal. Practic, se pot efectua investigații și în cazul unei dureri de cap persistente.

Sfaturi simple pentru un somn de calitate și ameliorarea sforăitului:

  1. Nu adormi cu mâncarea nedigerată în stomac. Te poți plimba puțin sau poți mânca mai devreme.
  2. Păstrează-ți o cameră întunecată pentru ca organismul să producă suficientă melatonină, să dormi profund și să obții absolut toți mediatorii și hormonii necesari.
  3. Culcă-te la ore potrivite pentru că organismul are o ritmicitate genetică și anumiți mediatori și hormoni funcționează exact la anumite ore. Deci nu este indicat să-ți schimbi ritmul circadian și te ajută să te obișnuiești cu un program. Organismului îi place să faci același lucru în fiecare zi.
  4. Fă sport pentru a menține un tonus muscular.
  5. Respiră corect pe nas.

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
articol cu video
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Reclamă
PARTENERI
icon